„A mi előadásaink nemcsak szórakoztatnak” – Vági Bence válaszolt

2017 május 31. szerda, 12:10

Néhány hete új premierrel állt a Művészetek Palotája színpadára a Recirquel Újcirkusz Társulat. Vági Bence rendező-koreográfus a nullahategy.hu kérdezte.
A nullahategy.hu cikkéből:

A Recirquel Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben. Hamarosan ismét nekivágnak a világnak, skóciai útjuk előtt nyilatkozott a társulat alapítója. “Valójában mindig is arról álmodtam, hogy egyszer majd lesz egy társulatom, bár akkor még táncban és színházban gondolkodtam. Skóciában járva, a Fringe fesztiválon láttam először újcirkusz előadást. Azonnal magával ragadott a produkció és attól kezdve nem tudtam kiverni a fejemből a látványt és újra meg újra előtörtek belőlem az érzések, amit az előadás kiváltott belőlem. Attól kezdve nem volt más vágyam, minthogy egyszer újcirkuszi előadást szervezzek. Mindig nagyon érdekelt a varieté, a kabaré világa, imádtam a Kabaré és a Chichago musicaleket. Amikor Edinburghben megláttam az újcirkusz világát, ahol együtt volt a tánc, a színház, a látvány, a varieté és a zene, azonnal tudtam, hogy én ezt szeretném csinálni. Akkor még nem társulatban, hanem inkább produkciókban gondolkodtam és elkezdtem tervezni az előadást, majd pedig csapatot verbuválni hozzá” – mesélt a kezdetekről Vági Bence.

Recirquel: Párizs Éjjel

Recirquel: Párizs Éjjel

A koreográfus elmondta, az artistaképzőben nyitott fülekre talált, mind az oktatók, mind a diákok nagyon jól fogadták a kezdeményezést. Először csak egy előadásra készültek, a Sziget Fesztiválra jelentkeztek be egy produkcióval. Az első évben elutasították, nem hitték, hogy egy efféle produkciónak sikere lehet. De aztán esélyt kaptak és imádta a közönség. Ettől kezdve felgyorsultak az események, és az élet még többet is adott az eredeti álma beteljesítésénél, hiszen nemcsak létrejött egy újcirkusz társulat, de a Recirquelt idén meghívták Skóciába, a világ legnagyobb előadóművészeti fesztiváljára, az Edinburgh Fringe-re is. Ott állhat színpadra a társaság, ahol annak idején az alapítás gondolata megfogalmazódott.

A Párizs Éjjel című előadással készülnek, összesen 22 alkalommal adják majd elő Skóciában. Ez az egyik legösszetettebb színpadi produkciónk, nagyon sokat várok tőle. “Rengeteg új meghívást hozhat ez a fellépés, hiszen ezen a fesztiválon mindenki ott van, aki a szakmában számít, ilyenkor választják ki a szervezők a színházaik és fesztiváljaik következő évi produkcióit” – tette hozzá a társulat vezetője, aki arra a kérdésre, miben más a produkciójuk, mint mondjuk egy francia újcirkusz társulaté, így felelt: “Azt hiszen, ez leginkább belülről fakad, egyfajta lelkiség. Nem a látványban, hanem érzésekben nyilvánul meg. Bennünk, magyarokban egy picit több a fájdalom, több a mély érzelem. Az identitáskeresés, az, hogy az ember honnan jött és milyen hagyományokat hordoz magában, mindig meghatározzák a produkciót.”

A teljes interjú itt olvasható.