A vadnyugatot hozza el Budapestre a Cirque Éloize

2017 július 29. szombat, 13:25

A Budapesti Nyári Fesztivál keretében augusztus 4-én és 5-én a montréali Cirque Éloize mutatkozik be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Cirque Éloize: SALOON

Cirque Éloize: SALOON

A társulat 2013 után lép fel újra Budapesten. Legfrissebb, 2016 augusztusában bemutatott előadásuk, a Saloon a vadnyugat világába invitálja a közönséget: ez alkalommal az artisták öltik magukra a jól ismert westernkaraktereket. A társulat egyik tagja, a seriffet alakító Jérémy Saint-Jean Picard az Origo kérdéseire válaszolt.

“Nagy általánosságban nem igazán tudok képet adni a kanadai újcirkuszról, messze nem láttam mindent, de annyi bizonyos, hogy a cirkusz Québecben közkedvelt művészeti ág. Sok és sokféle társulat létezik,  a Cirque Éloize pedig az élbolyban van. Az elmúlt pár évben a cirkusz rengeteget fejlődött, a műfaj határozottan elterjedt az országban. A közönség is egyre inkább érdeklődik az ilyen jellegű előadások iránt, és mivel  az újcirkusz a szomszédos művészeti ágakból is merít – van benne tánc, színház, zene és még sok minden más –  mindenki talál benne olyasmit, ami a kedvére való. Amennyire én látom, a kritikusok sokszor hajlamosak a hiányosságokat keresni egy-egy előadásban: hol a történet logikáját, hol a különféle számok közötti kapcsolódást, hol a színészi játékot kifogásolják. A társulatok pedig próbálnak elébe menni a kritikának, ezért előszeretettel alkalmaznak olyan művészeket, akik nem csak az akrobatikában mozognak otthonosan” – nyilatkozta a társulat tagja.

A Saloon című produkcióról elárulta, az alapgondolat, hogy a cirkusz talán jól működne a vadnyugat karaktereivel és sablonjaival, a társulat művészeti vezetője, Jeannot Painchaud fejéből pattant ki. Ő aztán elkezdte maga köré gyűjteni a megvalósításhoz szükséges társakat, mindenki hozzátette a magáét, és az egész szép lassan egyre konkrétabb formát öltött. Így rajzolódtak ki az alkotói folyamat során a klasszikus westernfilmekből és az úgynevezett spagettiwesternekből ismerős jelenetek.

A kérdésre, milyen egy 21. századi vándorcirkusz élete, Jérémy Saint-Jean Picard így felelt: “Egy igazi vándorcirkusz életéről nem sokat tudok, de ami minket illet, tény, hogy eléggé a bőröndből élünk. Rengeteget utazunk – jó esetben kicsit körül tudunk nézni a városokban, ahol épp játszunk, de erre nem mindig jut idő. Olyankor pedig reggel felébredsz egy szállodai szobában, és rájössz, hogy fogalmad sincs, milyen országban is vagy.”

Forrás: Origo