Rendhagyó western – Újragyúrt vadnyugat a Margitszigeten

2017 augusztus 05. szombat, 7:00

A világhírű kanadai Cirque Éloize legújabb, Saloon című zenés westerncirkuszi produkciója lesz látható pénteken és szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A Vadnyugat világát idéző krimi zenéjét Johnny Cash és Patsy Cline dallamai adják. A zenés vígjáték mitikus világában a színház és a cirkusz találkozik eredeti koreográfiákkal, sok humorral és látványos akciókkal. A társulat először lép fel a Margitszigeten, a Budapesti Nyári Fesztivál meghívására.

Bakai Anna írásában arra a kérdésre keresi a választ, mi jut eszünkbe ma arról a szóról, hogy vadnyugat.

Így próbál a Cirque Éloize / Fotó: Éder Vera

Így próbál a Cirque Éloize / Fotó: Éder Vera

A western szó hallatára többségünknek a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf és a hozzájuk hasonló nagy klasszikusok ugranak be először, mintha a műfaj megrekedt volna a 60-as években. És bár sokan sokszor temették már, a western köszöni szépen, jól van.

Sergio Leone ide, Clint Eastwood oda, az utóbbi évtizedek a kísérletezés, a műfajmegújítás és a műfaji határátkelés jegyében teltek. Ezen a hétvégén a kanadai Cirque Éloize újcirkuszi társulata kelti életre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Cirque Éloize

Cirque Éloize

Kannibálok, Tarantino és az androidok

A Wild Wild West – Vadiúj vadnyugatot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: a steampunk elemekkel tűzdelt western-kalandfilm megítélése ugyan erősen vegyes, ám az kétségtelen, hogy a legkevésbé sem hagyományosan nyúl a zsánerhez. A 2012-es Django elszabadullal Tarantino már jóval pozitívabb fogadtatásban részesült: hangos kritikai sikerek, remek színészek, pörgős akciók, meghökkentő és látványos jelenetek.

Így próbál a Cirque Éloize / Fotó: Éder Vera

Így próbál a Cirque Éloize / Fotó: Éder Vera

Következő filmje, az Aljas nyolcas is western. Ízlés kérdése, hogy ki melyiket kedveli jobban, egy azonban biztos: mindkét alkotás véres, kegyetlen, látványos, ugyanakkor rendkívül szórakoztató és félreismerhetetlenül tarantinós.

Johnny Depp és Helena Bonham Carter rajongói minden bizonnyal imádják A magányos lovast, a borzongás kedvelői pedig a Csontok és skalpokat. Előbbi, lévén Disney-produkció, család-kompatibilis, utóbbi, köszönhetően az emberevő rémindiánoknak, már sokkal inkább felnőtt szórakozás.

Cirque Éloize

A HBO 2016-ban végérvényesen bebizonyította, hogy van értelme új életet lehelni a műfajba. Nagyszabású sorozata, a Westworld a klasszikus western, a pörgős akciófilm és a science-fiction elemeit ötvözi, az eredmény pedig egészen zseniális. A tíz részből álló széria egy vadnyugati kalandparkban játszódik, ahol a fizetővendégek a legkegyetlenebb vágyaikat is kiélhetik android ellenfeleiken.

Így próbál a Cirque Éloize / Fotó: Éder Vera

Így próbál a Cirque Éloize / Fotó: Éder Vera

Még, még, még!

Ha tovább folytatnánk kalandozásunkat a western határvidékein, ne felejtsük le a listánkról Jim Jarmusch 1995-ös Halott emberét. Jarmusch előszeretettel nyúl különféle műfajokhoz, hogy aztán néhány elegáns mozdulattal kiforgassa, és összetéveszthetetlenül jarmuschosra formálja őket. Pontosan ez történik a Halott emberrel is. Az összes fontosabb műfaji elem megtalálható benne, ahogy azonban halad előre a történet, kivillan a mozi valódi mondanivalója az élet értelméről, az elmúlás elfogadásáról. Apró gegek, új nézőpontok és mélyebb tartalom az igazán lelkes western (vagy Jarmusch) rajongóknak.

Újcirkuszos új szemmel

Természetesen nem csupán a filmművészet felől lehet megközelíteni a westernt, hanem például a cirkusz felől is. Erre tesz izgalmas kísérletet a Cirque Éloize a Saloon – Ahol a Wild Wild West életre kel című előadásában. Az újcirkuszi társulat egyedülálló módon idézi meg a klasszikus vadnyugati hangulatot: akrobatikus elemekkel átszőtt vígjáték-krimivel van dolgunk, ahol Johnny Cash és Patsy Cline dallamai szolgáltatják az alapot egy pörgős előadáshoz.

Cirque Éloize

Cirque Éloize

A határátlépés élménye pedig nem csupán a vígjáték-krimi-westernelemek vegyítésének, hanem a cirkuszi és színházi kártyák újraosztásának is köszönhető. A családi előadás még augusztus 5-én, szombaton 20 órától látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Szerző: Bakai Anna

A képek a társulat margitszigeti technikai edzésén készültek. Fotó: Éder Vera (Forrás: Szabad Tér Színház)

Bővebb információ és online jegyvásárlás ITT!