Mi lesz veled cirkusz? – Vági Bence, Kristóf Krisztián és Urs Pilzcel válaszolt

2017 augusztus 07. hétfő, 9:06

Temetni kell a hagyományos cirkuszt és az új cirkusz veheti át a helyét? Mit gondol az egyik irányzat a másikról? Vági Bence, a Recirquel vezetője, Kristóf Krisztián artista és Urs Pilzcel, a Monte-Carló-i Cirkuszfesztivál művészeti vezetője beszélt a HVG-nek.

A HVG cikkéből:

A budapesti vizes vb-t lezáró gálán egy táncelőadásba oltott cirkuszi előadást láthattunk. A hagyományos Monte Carló-i cirkuszi fesztivál vezetőjeként Urs Pilz úgy vélekedett a produkcióról, hogy fantasztikus volt. “A hagyományos cirkusz és a táncművészet elegye ezzel a koreográfiával kivételes. Mellesleg ez volt a legnagyobb légi szám, amit valaha láttam. Gondolom, nagyon kemény próbák előzték meg” – tette hozzá. Vági Bence elmondta, a cirkuszi artisták többsége ugyanis szólóművész, nem szoktak ahhoz, hogy másokkal dolgozzanak. Itt viszont félre kellett tenniük az egójukat, kénytelenek voltak együttműködni, figyelni egymásra. Ez nagyon nehéz munka volt” – hangsúlyozta.

17. FINA Vizes Világbajnokság zárógála / Fotó: Bíró Tünde

17. FINA Vizes Világbajnokság zárógála / Fotó: Bíró Tünde

“Amikor tervezni kezdtük a show-t, az volt az első ötletem, hogy mozogjon együtt 100 táncos, 20 akrobata, 6 egyensúlyozóművész, és így tovább. Elővezettem ezt Kristóf  Krisztiánnak, aki azt mondta: ez így nem lesz jó, nem csak sok emberre, de attrakciókra is szükséged lesz. Így lett végül az, amit most láthattunk, és ez a plusz nem csak beindította az egészet, de megmutatta azt is, milyen irányba mehet tovább a műfaj, hogyan tudja befogadni a hagyományos cirkusz az újat. Az biztos, hogy bármilyen cirkuszról is beszélünk, fontos a magas szintű technikai tudás, fontos, hogy a nézők lássák a kockázatvállalást. Érdekes volt Krisztiánnal együtt dolgozni, mivel ő korábban a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál művészeti vezetője volt, ő a hagyományos cirkuszról tanított engem, én pedig a színházról őt” – mesélte a Recirquel művészeti vezetője.

Kristóf  Krisztián megjegyezte, van úgy, hogy jobb tartani a két műfaj közötti távolságot, de láthatjuk azt is, hogy a két műfaj remekül illeszkedik egymáshoz. “A legfontosabb szerintem a közönség érdeklődése: mit akarnak látni, mit várnak egy előadástól. Nem szeretném úgy sokkolni az embereket, hogy közben nem kapják meg, amiért jöttek” – tette hozzá. A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál alapítója Vági Bence előtt két utat lát: az egyiken viszi tovább társulatát, a Recirquelt, turnéznak a meglévő öt show-jukkal, esetleg bemutatnak még újabbakat is, fejlesztik a csapatot. De van egy másik út is, ez pedig Vági Bencéé, a rendezőé, aki akár a vizes vb zárógálájához hasonló előadásokat is összerak.

“A magyar cirkusszal kapcsolatban is vannak ötleteink. Ezeknek az alapja részben az, amit Krisztián a Cirkuszfesztivállal elindított: ő az új és a hagyományos között nem húzott éles határt. Ha ezt a fajta együttműködést erősíteni tudjuk, az nagyon komoly üzenet a szakma és a fiatalok számára is. Ez lassú folyamat, de csak hosszú távon érdemes gondolkozni” – mutatott rá Vági Bence.

A teljes interjú itt olvasható.