Fekete Péter: “Az előadó-művészeteknek egy különleges ága a cirkuszi”

2017 augusztus 09. szerda, 12:14

A cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztost a Figyelő kérdezte.

 

A Figyelő cikkéből:

Arra a felvetésre, hogy miniszteri biztosként ki kell alakítania a nemzeti cirkuszművészeti stratégiát, s egy egész cirkuszközpontot kell megálmodnia, felépítenie, Fekete Péter elmondta, egy ilyen komplex intézmény létrehozásának csak az egyik szelete az épület, az otthon megteremtése, legalább ennyire fontos a tartalom előkészítése. “Hiába álmodunk meg egy csodálatos közép-európai cirkusz-, artistaművészeti centrumot, ha már az előkészületek során nem tudjuk, hogy abban mi történik majd. Most a humor részét elemezzük, de szintén vizsgáljuk az állat-ember viszonyt, a klasszikus cirkusz továbbélésének a lehetőségeit, tervezzük a történetmesélős műfajt, keressük a cirkuszhoz kapcsolható új stílusokat” – tette hozzá.

Fekete Péter avatja be a közönséget a cirkusz rejtelmeibe (fotó: fnc.hu)

Fekete Péter avatja be a közönséget a cirkusz rejtelmeibe (fotó: fnc.hu)

A miniszteri biztos hangsúlyozta, a Fővárosi Nagycirkusznak van egy kiváló, tradicionálisan működtethető, mindenki által ismert helye. De ha adódna ennél tágasabb terület, olyan, amelyik szintén központi helyen van, amelynek legalább ennyire jó a megközelíthetősége, legalább ilyen messzire ellátszik az épület homlokzata, akkor boldogan adnák át ezt a területet az állatkertnek. Hozzátette, a kulturális kormányzattól azt a feladatot kapta, hogy szeptember végére, október elejére tegye le az asztalukra azoknak a helyeknek a listáját, ahol a további működés elképzelhető. “Fontos hangsúlyoznunk, hogy a cirkuszművészettel kapcsolatos funkciókat szeretnénk egymás mellé rendezni. Az volna a cél, hogy egy olyan európai központ alakuljon ki, ahol a cirkusztörténeti múzeum, a kutatótár, az artistaképző iskola, a klasszikus, a kortárs cirkusz, a cirkuszpedagógiai módszertani centrum egy helyre kerülhet” – sorolta Fekete Péter.

A Nagycirkusz igazgatója úgy véli, az előadó-művészeteknek egy különleges ága a cirkuszi. “Sokszor félek is használni a cirkusz szót, félek használni a bohóc szót, hiszen oly sokan elhasználták ezeket más, negatív tartalmakra. Az artisták esetében feltétlenül és vitathatatlanul művészekről van szó, olyan előadókról, akik a tudásuk maximumát adva, az emberi teljesítőképesség határait feszegetve példát mutatnak a társadalom többi részének bizalomból, egymásra figyelésből, pontosságból. Ez a kitartás, az emberi erő, az akarat mozgósításával megvalósítható csoda művészete, ahol a csoda nem virtuális, hanem nagyon is kézzelfogható. Ezen a területen bizonyosodik be leginkább, hogy ha valamit komolyan elhatározunk, s azért képesek vagyunk mindent megtenni, akkor a folyamat végén bármi megvalósulhat. Kell, hogy a közönségben megerősödjék a tudat, miközben kifelé sétál a cirkuszból: nem szabad feladni az álmokat, hiszen lám, ott a manézsban, a kupolában is megvalósíthatatlannak tűnő feladatokkal küzd az artista. A küzdelem mosollyá szelídül, cinkos kacsintása minket is tettre serkent. Lehetséges!” – szögezte le Fekete Péter.

A teljes interjú a Figyelőben olvasható.