Egyenes labirintus – Artisták, versek, Yonderboi és két színész Hegymegi Máté rendezésében

2018 január 08. hétfő, 8:00

Artisták, versek, Yonderboi zenei mixe és két színész – felépül egy koherens világ, amelyben a színház és a cirkusz közelebb kerül egymáshoz.

“Ahogy a színház, úgy a cirkusz is igyekszik katarzist kelteni, csak más eszközökkel. Ennek eléréséért a cirkusz egyre többször alkalmazza a történetmesélést is, a színház egyes irányai pedig egyre többször emelnek be cirkuszi, artista elemeket. Két nagyon eltérő világról beszélünk, mégis érzek párhuzamot, közeledést a két műfaj között”. (Hegymegi Máté a Fidelionak)

Egyenes labirintus / Fővárosi Nagycirkusz

Egyenes labirintus / Fővárosi Nagycirkusz

A produkcióról:

A Fővárosi Nagycirkusz olyan összművészeti előadásokat is létrehoz, melyekben a színház, az irodalom, a mozgás és a zene találkozik. A XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra egy olyan produkció készült, amely a fent említett műfaji újítás következő állomása.

Yonderboi Egyenes labirintus című hanganyaga szolgál az előadás alapjául, melyet Hegymegi Máté rendez, fiatal artisták és színészek közreműködésével, új jelentést adva a klasszikus cirkuszi számoknak.

Pilinszky, Weöres, Szép Ernő, Shakespeare, Karinthy és Ady költeményei szólalnak meg az impresszív zenei válogatásban, melyek emlékeket, asszociációkat hívnak elő egy idősödő clownban. Az ő szemszögén keresztül kísérjük végig egy párkapcsolat stációit, a felfedezés vágyától a fojtogató hiányig.

Egyenes labirintus / Fővárosi Nagycirkusz

Kritikus szemmel:

Szekáry Zsuzsanna írása:
(…) Az impresszív dallamok azonnal magukkal ragadják a nézőket, végig tökéletes hangulatot és összhangot teremtve a látottakkal. Kálmán Eszter jelmeztervező és Fekete Anna díszlettervező ötletes és egyedi munkája teremti meg a darab fekete fehér színvilágát.

A nyitó jelenetben egy idős és magányos bohócot látunk, akit Gyabronka József formál meg. Weöres Sándor: Önarckép című verse és a színészi játék tökéletesen szemlélteti az elhagyatottság és az öröm nélküli puszta létezés állapotát. Az időutazás az emlékek szárnyán a víg és gondtalan gyermekkorral kezdődik, Karinthy Frigyes: Így írtok ti, Pósa bácsi: Ninácska, Shakespeare: Ahogy tetszik és Szép Ernő: Dal című verseire megelevenedik és élettel telik meg a manézs. A négy évszakhoz köthető visszaemlékezés tavasza a szerelemről szól. Gyabronka József és a szerelmét alakító Pető Kata finom egymásra találását egy lélegzetállító páros levegőszám egészíti ki, tökéletes összhangban a zenével és a versekkel, prezentálva a bámulatos technikai tudáson túl a bizalmat és a mély, őszinte szerelmet. Pilinszky János: Aranykori töredék című költeményében a tökéletes boldogságot és elégedettséget festi le, de az örömbe már üröm is vegyül, Szép Ernő: Ne hidd! című verse által, melyet a tehetséges cirkuszművészek levegőben bemutatott karika és tissue számaikkal jelenítenek meg.

Egyenes labirintus / Fővárosi Nagycirkusz

Az ősz a hanyatlás, a lassú elmúlás időszaka. A két főszereplő közötti kapocs fokozatosan megszűnik, a boldogság helyét átveszi a bánat, a hiány, az egymáshoz vissza nem találás keserű érzése, melyet a tökéletes aláfestő zene, a kiváló színészi játék, Ady Endre: Egyedül a tengerrel és Pilinszky János: Egyenes labirintus című művei, és egy gyönyörű páros trapéz szám szemléltet. (…) (Fővárosi Nagycirkusz)

„Milyen lesz az a visszaröpülés, / amiről csak hasonlatok beszélnek / … / végül is milyen lesz, milyen lesz / e nyitott szárnyú emelkedő zuhanás, / visszahullás a fókusz lángoló / közös fészkébe?” – írja XX. századi lírairodalmunk egyik legnagyobbja, Pilinszky János. Ő inspirálta világsztár elektronikus zeneszerzőnket, Yonderboi-t „költői hangmintákból szőtt”, a Pilinszky-verssel megegyező című, esszéisztikusan szabad zenei anyagának létrehozására. A Márkus László, Haumann Péter, Gábor Miklós és Pilinszky versmondó hangjait használó mű aztán további visszhangot vert a Bádogdobbal, a Sömmi.-vel és a Peer Gynttel már nevet szerzett fiatal színházi rendező, Hegymegi Máté különböző inspirációkból, mozgásformákból és színekből összeálló üvegtörékeny tudatlabirintusában”. (Forrás: Szabad Idők)

Egyenes labirintus / Fővárosi Nagycirkusz

EGYENES LABIRINTUS

Játsszák: BIRITZ ÁKOS, BUDA BALÁZS, FARKASHÁZI ILDIKÓ, FEHÉR ÁDÁM, KASSAI BENJAMIN, NÉMETH KAMILLA SÁBA, RIEBERGER NORBERT, RIEBERGER-KISS BORBÁLA, SZOÓ REGINA, GYABRONKA JÓZSEF, PETŐ KATA

Dramaturg: Bereczki Csilla, Garai Judit
Jelmeztervező: Kálmán Eszter
Díszlettervező: Fekete Anna
Zene: Yonderboi: Egyenes labirintus című mix-e alapján
Fénytervező: Payer Ferenc
A jelmeztervező asszisztense: Keszei Borbála

Rendező: Hegymegi Máté
Külön köszönet: Murai Noémi
Bemutató: 2018. január 8. 20.00
MACIVA Művésztelep (1146 Budapest XIV. kerület, Hungária körút 215-217.)