“A Nemzeti Színházhoz hasonlóan nagy beruházás lesz a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ”

2018 február 12. hétfő, 8:13

A Nemzeti Színházhoz hasonló volumenű beruházás lesz az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, amelynek továbbra is keresik a megfelelő, legalább 15 ezer négyzetméteres helyet Budapest frekventált részein – számolt be a Világgazdaság.
Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkuszt igazgató miniszteri biztos a Világgazdaságnak elmondta, hogy olyan különleges, attraktív épületet terveznek, amely Budapest egyik emblematikus pontja lehet.

Fekete Péter / Fotó: Világgazdaság, Kallus György

A látványtervet készítők buborékszerű, üvegből készült épületet álmodtak meg. A gömb belsejében a nagyobb területet az 1500 férőhelyes, minden modern technikai megoldással felszerelt cirkusz foglalja majd el. Mellé múzeum épül, valamint módszertani kutató és cirkuszpedagógiai oktató központ, gyakorlótér, és a fellépők számára égetően hiányzó kulturált szállások is helyet kapnak az épületegyüttesben. A tervek szerint oda költözne a szakképző intézmény, illetve az artistaképző főiskola is. (Utóbbi egyelőre nem létezik, egyetemi rangra csak a korábbi színház- és filmművészeti főiskolát és a táncművészetit emelték.)

A miniszteri biztos határidőt nem akart szabni, csupán azt mondta, hogy amint megvan a megfelelő telek, onnantól számítva mintegy 3-4 éven belül el fognak költözni.

Azt viszont nem titkolta, hogy a Nemzeti Színház építéséhez hasonló nagyságrendű és horderejű beruházás helyszínéül a Margit-sziget északi csücske, a Blaha Lujza tér, a Lehel tér, a Városligeti fasor és a Podmaniczky utcai MÁV-terület éppúgy górcső alá került, mint magántulajdonban lévő foghíjtelkek Kelenföldtől a Népligetig és még tovább.

Egyelőre annyi tudható, hogy a Liget Projekt tervezői nem számolnak a cirkusszal a Városligetben.

Forrás: Világgazdaság

 
 

Kapcsolódó anyagok