500 cirkuszos óriásplakátot helyeznek el Budapesten

2018 április 15. vasárnap, 13:35

A cirkuszművészetet hirdető óriásplakátok borítják be Budapestet április közepén a Cirkuszi Világnap alkalmából, amelyek egytől egyig a cirkuszművészet közösségi-társadalmi értékeire hívják fel a figyelmet.

A cirkuszművészet sokszínű, gazdag világával, több százéves múltjával az európai kultúra értékes és jelentős része. Közösségeket szólít meg, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat közvetít. Több mint egyszerű szórakoztatás, kétcsatornás, oda-vissza alapon működő, a társadalom aktuális kérdéseire reagálni tudó, véleményformáló előadó-művészeti ág.

Ezt hivatott hirdetni a Cirkuszi Világnap alkalmából elkészült több mint tízféle óriásplakát is, melyet a Fővárosi Nagycirkusz kreatív csapata alkotott meg. Az 50 képből álló sorozatot ezt követően komoly elemzésnek vetették alá több mint 50 neves művésszel, közéleti személyiséggel, valamint több száz néző közreműködésével. Ezekből került kiválasztásra az a 12 szó-képpár, amely Budapest közterületein látható.

2007 óta minden április harmadik szombatján a cirkusz varázslatos világát ünnepli a nagyközönség. A korábban Európai Cirkusznapnak nevezett esemény híre gyorsan terjedt, és vonzónak bizonyult a Föld minden szegletében, így 2010-től már Cirkuszi Világnapként került be a naptárakba. Ez a nap a cirkuszi közösségek legnagyobb nemzetközi fesztiválja a világon, egy különleges alkalom arra, hogy együtt ünnepeljük az előadó-művészet e különleges ágát, a csoda művészetét.