Vakok és gyengénlátók számára tartottak akadálymentesített cirkuszi előadást Siófokon

2018 május 13. vasárnap, 14:29

Audionarrációval akadálymentesített előadást tartottak vakok és gyengénlátók számára pénteken Siófokon a Richter Flórián Cirkuszban.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Az előadás előtt Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy mindenki egyenlő eséllyel juthasson hozzá a kultúrához. Fekete Péter az MTI-nek elmondta: a Fővárosi Nagycirkuszban már egy éve tartanak audionarrációval akadálymentesített előadásokat, amellyel a vakokhoz és gyengénlátókhoz is szeretnék eljuttatni a cirkuszművészet üzeneteit. Idén már utazó cirkuszokban is fogadják ilyen előadásokkal a helyben élő vak- és gyengénlátó nézőket.

A Richter Flórián Cirkusz esélyegyenlőségre nyitott társulatával idén már Szombathelyen is tartottak hasonló előadást az ott élő vak és gyengénlátó közösség részére, és igény esetén máshol is rendeznek majd ilyen produkciókat – tette hozzá.

Az audionarrációs projekt részeként az előadás előtt megismertetik a közönséget a térrel, az eszközökkel, a fellépő emberekkel és állatokkal, hogy jobban érezhessék mi az, amit tapasztalnak majd az előadás során. A látássérültek Siófokon például megfoghatták a vállát annak az ecuadori artistának, aki légtornász számot mutat be, megetethették a fellépő elefántot, a 43 éves Szandrát, és a motoros artisták gömbjével is megismerkedhettek.

Az előadás alatt a vak és gyengénlátó nézők egyik fülükben a narrátortól azt hallják, hogy mi történik a porondon, a másik fülükkel viszont szabadon hallhatják a produkció hangjait, a közönség reakcióját és a zenekart. A péntek esti előadáson a Vakok és Gyengénlátók Siófoki Kistérségi Egyesületének tizenöt tagja mellett a siófoki ARON Egyesülettől húsz autista fiatal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mintegy ötven gondozottja vehetett részt.

Forrás: MTI, Színház.org