“A cirkuszművészet mindig izgalmas téma” – Villáminterjú a Cirkeuropa Fesztiválról

2018 május 24. csütörtök, 10:30

Gallyas Veronikával, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnökével beszélgettünk a május 11. és 13. között Budapesten megrendezett Cirkeuropa Nemzetközi Cirkuszfesztiválról.

Cirkeuropa Nemzetközi Cirkuszfesztivál / Középen: Gallyas Veronika

Honnan jött a Cirkeuropa Nemzetközi Cirkuszfesztivál ötlete és mi a fesztivál célja?

Az ötlet onnan származott, hogy sok európai partnerségünk van hasonló cirkuszi szervezetekkel, mint amilyen a Magyar Zsonglőr Egyesület is. Az egyik európai hálózatunk, a CIRCollaborative Tools-ban nyolc országból kilenc partner vesz részt abban a projektben, aminek az elsődleges célja az, hogy a cirkuszi munkában és a cirkuszi területeken hogyan tudjuk a különböző IT és digitális eszközöket, applikációkat a legjobban felhasználni. A hároméves kutatómunkában például részt vesz a holland Circo Circolo Fesztivál, vagy a hozzánk még méretben is nagyon hasonló prágai Cirqueon Szervezet, vagy a barcelonai La Central del Cirk vagy a toulousi La Grainerie, akik nyolc-tízezer négyzetméteren végzik ugyanezt, mint mi: egyrészt gyakorlóhelyet adnak artistáknak, másrészt szabadidős cirkusszal foglalkoznak, újcirkuszi workshopokat tartanak, kísérletezőmunkákban, alkotófolyamatokban vesznek részt.

Cirkeuropa Nemzetközi Cirkuszfesztivál

A CIRCollaborative Tools kilenc partnere nagyjából kétszázötven utazást valósít meg évente. Egymásnál tett látogatásaink során, három területen nézzük meg az IT toolokat: hogyan tudnak maguk az intézmények hatékonyabban működni, legyen az egy recepció működése, a termek foglalása, jegyértékesítés vagy bármi, amit a mindennapi munkánkban végzünk. A másik terület a projekt menedzsment, illetve megvizsgáljuk azt is, hogy az alkotó munkában a művészek hogyan tudnak bevonni digitális eszközöket ahhoz, hogy szervezettebbé váljon akár a próbafolyamat, vagy az előadás promóciója.

Mi magyarok azt a feladatot kaptuk, hogy hozzunk létre egy közösségi célú rendezvényt, ami által minél szélesebb körben bevonjuk a közönséget is. A fesztivál a Cirkeuropa nevet kapta. Ez volt az első, de még az is lehet, hogy egyedülálló marad a saját nemében, hiszen ez egy projekthez kötődik. Nagyon specifikus volt a témája is, de a projekt által lehetővé tett nagyszámú európai jelenlétet nem biztos, hogy minden évben garantálni tudjuk, viszont úgy gondoljuk, hogy a Cirkeuropa nevet és magát az ideológiát, az európai cirkusz bemutatását Magyarországon, elsősorban a mi területünkön, a szabadidős és az újcirkuszi területen valószínűleg megtartjuk. A legtöbb európai országgal és a közvetlen szomszédainkkal is jó kapcsolatot ápolunk. A fesztiválon kívül is olyan programokat hozunk az Inspirál Cirkuszközpotba, ahol pályakezdő, de már profi művészek alkotásaiból mutatunk be darabokat, illetve mesterkurzusokat adunk egymásnak és közös workshopokon veszünk részt. A Cirkeuropa Nemzetközi fesztivál egy jó fedőnév arra, amikor a külföldi partnereinkkel egy közös megmozdulást csinálunk.

Hogy fogadta a szakma és a közönség a fesztivált, milyenek a visszajelzések?

Az volt a cél, hogy minél szélesebb réteghez eljussunk, ezért az Inspirál Cirkuszközponton kívül nagyon sok utcai akciót is szerveztünk, amiknek nagy sikerük volt. Idén ünnepeljük az európai modern cirkusz 250 éves évfordulóját, ami a Fővárosi Nagycirkusznak is egy fontos esemény, és mi is szerettünk volna kapcsolódni ehhez a témához: az erről való megemlékezésként 250 lángot forgattunk a Duna parton 60 tűzzsonglőr társunkkal 8 percen át, amit körülbelül 2000 ember látott.

Cirkeuropa Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Voltak kerekasztal beszélgetéseink is, amikre nagy örömünkre nemcsak a MACIVA-tól érkeztek érdeklődők, de más cirkuszfesztiválok szervezői is eljöttek. Örültünk volna, ha a társművészeti ágak képviselői is eljönnek a beszélgetésekre, mert szerettük volna bevonni azokat, akiket alkotásra ösztönöz a cirkuszművészet, ami egy nagyon hálás és inspiráló téma, amit rendszeresen használnak is a művészeti ágak. A Barossi Imre Artistaképző Szakgimnázium tanulói is fellépnek például színházakban és felénk is sok ilyen megkeresés érkezik. A cirkuszművészet mindig egy izgalmas téma, legyen szó akár a nyelvezetéről, vagy arról, hogy a cirkuszi forma milyen irányban fogható meg és milyen irányba halad. Erről is szerettünk volna inspirációt adni a társművészetek képviselőinek is, de ez a törekvésünk nem sikerült, mert a kerekasztal beszélgetéseinkre alapvetően cirkuszos fialatok és szakmabeli kollégák jöttek el. A fesztivál ennek ellenére sikeres volt, a szakmától és a cirkuszművészet iránt érdeklődőktől is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk.

Szerző: Szekáry Zsuzsanna