A legnagyobb skandináv fesztiválon is tarolt a Recirquel

2018 június 05. kedd, 15:38

Az 1953 óta megrendezett Bergen Nemzetközi Fesztiválon mintegy ötezer néző előtt mutatta be Párizs Éjjel című előadását a Recirquel Újcirkusz Társulat. A 30-as évek francia fővárosának éjszakai lokáljait és varieté világát megidéző, Vági Bence által rendezett produkció az elmúlt években a világ legnagyobb fesztiváljain és színházaiban aratott már hasonló szakmai és közönségsikert.

Párizs Éjjel a Bergen Nemzetközi Fesztiválon / Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat

Párizs Éjjel a Bergen Nemzetközi Fesztiválon / Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat / Fotó Thor Brødreskift / Festspillene i Bergen

Bergen a norvég kultúra kitüntetett helye: itt született a norvég Paganininek nevezett hegedűművész, Ole Bull és Edward Grieg, és itt kezdte színpadi pályafutását Henrik Ibsen is. A város emellett 1953 óta ad otthont a skandináv országok legnagyobb kulturális és zenei seregszemléjének, a Bergeni Nemzetközi Fesztiválnak (Bergen International Festival). Az idén május 23. és június 6. között megrendezett, két hetes fesztivál 50 helyszínén több mint 400 esemény, köztük nemzetközi szinten is kiemelkedő komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi produkciók, tánc- és operaelőadások várják a látogatókat.

A fesztivál idei műsorában egyedüli magyar színházi fellépőként helyet kapott a Recirquel is. Az első magyar újcirkusz társulat a fesztivál kiemelt helyszínén, a színházi, balett- és hangverseny-produkcióknak otthont adó, 1600 férőhelyes Grieghallen-ben összesen három alkalommal mutathatta be Párizs Éjjel című produkcióját. Az előadást, amely a 30-as évek Párizsának varieté világába és forró hangulatú lokáljainak miliőjébe kalauzolta a nézőket, a fesztiválon telt ház és tapsvihar fogadta mindhárom alkalommal.

Párizs Éjjel a Bergen Nemzetközi Fesztiválon / Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat

Párizs Éjjel a Bergen Nemzetközi Fesztiválon / Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat / Fotó Thor Brødreskift / Festspillene i Bergen

„Újra és újra megdöbbentő átélni, azt a nyitottságot és szeretetet, amivel egy-egy idegen ország közönsége már a premier napján fogadja az előadásainkat. Mindhárom fellépésünk érezhetően nagy hatással volt a nézőkre, azt hiszem, színházi körökben is kuriózum, hogy a teljes publikum felállva tapsol meg egy előadást” – mondta Vági Bence, a Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője.

A Párizs Éjjel az elmúlt két évben Bogotától Párizsig a világ számos színházában aratott már komoly szakmai közönségsikert. Tavaly a világ legnagyobb fesztiválján, az Edinburgh Fringe-en közel tízezer néző, köztük mintegy száz színházigazgató látta a darabot, amely sorban kapta a legrangosabb elismerésnek számító ötcsillagos kritikákat.

Párizs Éjjel a Bergen Nemzetközi Fesztiválon / Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat

Párizs Éjjel a Bergen Nemzetközi Fesztiválon / Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat / Fotó Thor Brødreskift / Festspillene i Bergen

A produkció sorra kapja a rangos nemzetközi felkéréseket is, a bergeni fellépést követően a Párizs Éjjelt idén nyáron többek közt angliai Latitude Fesztiválon is bemutatják majd. A Recirquel az elmúlt évek sikerinek köszönhetően mára a második legkeresettebb magyar kulturális produkció lett külföldön, a társulat fennállása óta mintegy 400 előadást tartott, amelyet mintegy 200 ezren láttak világszerte.

A Párizs Éjjel című előadás Magyarországon legközelebb 2018. július 20-21-én a Művészetek Völgyében lesz látható.

 
 

Kapcsolódó anyagok