“Mindennap kihozom magamból a legtöbbet” – Komenda Zsófia világhírű légtornász válaszolt

2018 június 09. szombat, 8:00

Nem készült légtornásznak, mégis az lett. Oroszországban képzelte el a jövőt, most Párizsban él, két év alatt tornázta fel magát a legjobbak közé. Komenda Zsófia, vagy ahogyan a cirkusz világában ismerik, Sophia a 168 órának nyilatkozott. Lapszemle.

Komenda Zsófia /Fotó: MTI – Balogh Zoltán

A 168 óra cikkéből:

A magyar légtornászlány junior kategóriában Európa-, majd világbajnok lett; egy versenyen látta meg a világhírű magyar artista, Kristóf Krisztián, aki később a párjával, Demjén Natáliával tanította be azt a számot, amellyel a lány nemzetközi hírnevet szerzett magának. Komenda Zsófia erről így emlékezett: “Krisztián megkérdezte, érdekelne-e a közös munka. Mondtam, miért ne. Akkor még nem tudtam, mit akarok csinálni. Azt terveztem, edző leszek Oroszországban. Olyan országot akartam választani, amelyikben a munkámmal anyagi biztonságot tudok teremteni magamnak. Márpedig ha torna, akkor Oroszország” – szögezte le.

A Fővárosi Nagycirkuszban, az egyik Színházak Éjszakáján, közönség előtt videót készítettek az előadásról, aztán szétküldték a cirkusz és az ügynökök világában. Zsófinak két hónapja volt arra, hogy a felvételig tökéletesre fejlessze a feladatsort, de sikerült, ugyanis jöttek sorra a munkák, a meghívások. Tavaly meghívást kapott “a cirkuszosok Oscarjára”, s ott, vagyis a monte-carlói nemzetközi cirkuszfesztiválon ifjúsági kategóriában rögtön Bronz bohóc-díjat és három különdíjat kapott. Ennek köszönhetően több szerződésajánlattal is megkeresték: az elmúlt másfél évben fellépett a németországi Európa Park jégrevüjében, a Párizsi Cirque d”Hiverben, ahová a világhírű Bouglione családtól kapott meghívást, de dolgozott Peruban és Guatemalában is. A legújabb sikere a napokban született, a világhírű ukrajnai Kobzov cirkuszfesztiválon, ahol felnőtt kategóriában kapott ezüstdíjat különleges légtornászmutatványára.

Komenda Zsófia /Fotó: MTI – Balogh Zoltán

Komenda Zsófia elmondta: “Aki cirkuszos családban és abban a világban nő fel, pontosan tudja a szokásokat, hogy ki kicsoda, melyik fellépőhelynek milyen a presztízse, kinek a szava számít, egy monte-carlói vagy ukrán megméretés számukra sokkal több egy versenynél. Én kívülről jövök, még nem látom át ezeket a viszonylatokat. Cserébe nem görcsölök, nem stresszelek, nincs bennem megfelelési kényszer mondjuk egy család felé, amelyben mindenki világhírű cirkuszos. Ember vagyok, pontosan tudom, hogy nem lehetek mindennap pont ugyanannyira jó, nem sikerülhet ugyanakkorára a spárga. Amit tenni tudok, hogy mindennap kihozom magamból a legtöbbet” – árulta el a légtornász.

A teljes interjú a 168 órában található.