A legjobb brit fesztiválon lép fel a Recirquel

2018 július 12. csütörtök, 17:56

A tavalyi év legjobb brit fesztiváljának megválasztott Latitude Fesztiválon lép fel július 13-án és 14-én a Recirquel, ahol nemzetközi szenzációként harangozták be az elmúlt években komoly nemzetközi sikereket elért magyar újcirkusz társulatot.

Recirquel: Párizs éjjel / Fotó: Nagy Attila, Müpa

A magyar újcirkusz társulatot, amely Párizs Éjjel című produkcióját viszi a sokszínű zenei és művészeti programot felvonultató suffolki fesztiválra, igazi nemzetközi szenzációként, és az egyik fő attrakcióként mutatják be a szervezők. A társulat többek közt olyan nemzetközi sztárcsapatok mellé került fel a fesztivál hivatalos plakátjára, mint a Grammy-díjra is jelölt The Killers.

A hétvégén újabb neves fesztiválon mutathatja meg magát az elmúlt években komoly nemzetközi sikereket elért magyar újcirkusz társulat. A Recirquel a 2017-ben a legjobb brit fesztiválnak megválasztott (Best Major Festival 2017) Latitude-on lép fel Párizs Éjjel című darabjával, amely a 30-as évek Párizsának varieté világát és forró hangulatú lokáljait idézi meg. A Vági Bence által rendezett darab címét a magyar származású világhírű fotóművész, Brassaï (eredeti nevén Halász Gyula) első albuma, a Paris de Nuit adta, és az előadást is az ő képei ihlették.

Recirquel: Párizs éjjel / Fotó: Nagy Attila, Müpa

A 2005 óta minden évben megrendezett Latitude nemcsak a rózsaszínre, sárgára és kékre festett bárányai miatt Anglia egyik legszínesebb zenei és művészeti fesztiválja, a felnőtteknek szóló koncertek, színházi és operaelőadások mellett rengeteg gyerekprogrammal is várják az érdeklődőket. A több tízezer főt vonzó suffolki fesztiválon (Suffolk Anglia egyik legkeletibb megyéje, ahol a Southwoldban található Henham Park ad otthont a Latitude fesztiválnak), idén többek közt olyan sztárfellépőkkel kényeztetik a közönséget, mint a Grammy-díjra is jelölt The Killers, vagy a brit Kritikusok díját elnyert Rag’n’Bone Man.

Recirquel: Párizs éjjel / Fotó: Nagy Attila, Müpa

A fesztivál legnagyobb nevei között idén helyet kapott a Recirquel is, a társulatot „igazi nemzetközi szenzációként” mutatják be a Latitude honlapján. A Párizs Éjjel című előadás az elmúlt években valóban komoly nemzetközi sikereket tudhat magáénak: tavaly a világ legnagyobb fesztiválján, az Edinburgh Fringe-en sorra kapta az ötcsillagos kritikákat. A Fringe igazgatósági tagja szerint a produkció a legjobb újcirkusz előadások között van, amelyet valaha a fesztiválon látott.

A Párizs Éjjel Magyarországon legközelebb július 20-án és 21-én lesz látható a Művészetek Völgyében, majd a darabot augusztusban Finnországban, a Tampere Theather Festival-on és a hollandiai Cultura Nova fesztiválon is bemutatják. A társulat egyébként idén is meghívást kapott az Edinburgh Fringe fesztiválra, ahova egy teljesen új produkciót, a My Land-et viszik. A Müpa és az Assembly (www.assemblyfestival.com) produkciójaként létrejött előadás magyarországi premierje a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon lesz október 16-án.

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

A Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat négy egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak, fesztiválok rendszeres fellépője, Franciaországtól Hollandián, Kolumbián, Kanadán át Chiléig.

A társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg: a társulat olyan egész estés nagyszínpadi produkciókat hoz létre, melyekben a műhöz szerzett zene és a megálmodott látványvilág a cirkuszművészetet egy modern, absztrakt tartalmakat is kifejezni képes mozgásművészetté alakítja át.