A kritikusok szerint a Recirquel előadása a legjobb produkció a Fringe-en

2018 augusztus 15. szerda, 13:21

Sorra kapja az ötcsillagos kritikákat, és jelenleg több ezer produkció közül a legjobbra értékelt előadás a Recirquel Társulat My Land című darabja a most zajló Edinburgh Fringe Festivalon.

Recirquel Társulat: My Land / Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

A világ legnagyobb művészeti fesztiválján az augusztus elsejei premier óta telt házzal fut a magyar újcirkusz társulat előadása, amelyet a vezető lapok kritikusai „bámulatos vizuális világú, briliáns alkotásként” ,a szakma képviselői pedig igazi mesterműként jellemeznek, kiemelve, hogy a show „a Fringe-en valaha látott legjobb technikai megoldásokat” vonultatja fel. A kortárs táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvöző, Vági Bence által rendezett My Land augusztus 26-ig látható Edinburgh-ben, magyarországi bemutatója októberben lesz a CAFe Budapest keretében.

Tíz év után tavaly kapott helyet újra magyar társulat az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe Festivalon, amelynek négyhetes programjában közel négyezer előadás szerepel a világ minden tájáról. A Recirquel Párizs Éjjel című produkciójával komoly szakmai elismerést ért el 2017-ben, a tavalyi sikernek köszönhetően a társulat idén is meghívást kapott, ráadásul egy teljesen új előadást vitt a Fringe-re.

Recirquel Társulat: My Land / Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

A Recirquel új produkciója, a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. Az előadás különlegessége, hogy ez a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence rendező hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót.

A My Land világpremierje augusztus 1-jén volt az Edinburgh Fringe Festivalon, a produkciót a kezdetektől hatalmas érdeklődés kíséri: az előadás folyamatos telt házzal fut a közönség pedig álló ovációval jutalmazza a darabot, de ami még fontosabb, hogy sorra jelennek meg az ötcsillagos kritikák az előadásról. Vági Bence elmondta: „Tavaly is nagyon szerettek minket a Fringe-en, de a My Land idei fogadtatása minden előzetes várakozásunka felülmúlja” – nyilatkozta. A Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője hozzátette, hogy szinte forradalmi a hangulat körülöttük, álló tapsvihar zárja minden előadásukat, amire szinte az összes jegy elkelt elővételben, a vezető lapok kritikusai és a szakma is a társulatot akarja látni.

Recirquel Társulat: My Land / Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

A fesztiválon több ezer kulturális produkciót értékelnek, a Recirquel darabja pedig jelenleg öt ötcsillagos és egy négycsillagos kritikát begyűjtve a Fringe legjobb előadásai közül az első, a teljes Edinburgh-i fesztivál tekintetében pedig a második helyen áll az összesítő ranglistán. Ráadásul két további olyan ötcsillagos kritikát – The Voice magazin, The Edinburgh Reporter – is kapott a magyar társulat produkciója, amelyek a rangsorban nem szerepelnek.

A kritikusok a Recirquel idei előadása kapcsán nem fukarkodnak az elismerő szavakkal: A Voice magazin a tánc, a fizikai színház és a cirkuszi technika hihetetlen show-ja ként mutatta be a darabot, amelyről azt írják: „egyszer csak azon kapod magad, hogy elalélsz a gyönyörűségtől”. A fesztiválra fókuszáló The Fest magazin cikkében az előadás „bámulatos vizuális világát” és „a rendkívüli technikai tudást” emelte ki, míg a vezető skót lap, a The Scotsman elsősorban a My Land hangulatától volt elragadtatva, megjegyezve, hogy „minden egyes mozzanata tele van feszültséggel, ami a végtelenségig fokozódik”.

Recirquel Társulat: My Land / Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

A The Edinburgh Reporter a magyar származású, Angliában képzett Vági Bence „briliáns alkotásaként” jellemzi a szerintük a balett világát idéző „lélegzetelállítóan gyönyörű” előadást. Az EdinburghGuide pedig „misztikus show”-ként mutatja be a My Land-et, megjegyezve, hogy „nem létezik a cirkusznak olyan definíciója, ami lefedné a Recirquel előadásának műfaji kereteit”. A fesztivál legnagyobb kritikai lapja, a BroadwayBaby kritikusát teljesen lenyűgözte „az előadás ereje és rugalmassága”, a darab technikai megoldásairól pedig azt írta, hogy azok a legjobbak voltak, amelyet valaha a Fringe-en látott.  A The Wee gyönyörű, vizuálisan elkápráztató, technikailag tökéletesen kivitelezett show-ként ír a darabról, amelynek szerintük mind a hét artistája világklasszis.

Nemcsak a vezető lapok kritikusai, hanem a szakma képviselői is egymásnak adják a kilincset, és rajonganak a Recirquel előadásáért. Alessandro Serena cirkusztörténész, a milánói egyetem professzora szerint a My Land igazi mestermunka, amely mérföldkövet jelent az újcirkusz történetében, hozzátéve, hogy ehhez fogható élményt még egyszer sem élt át cirkuszi előadáson. A My Land sikersztorija tovább folytatódhat, mert a következő napokban várhatóan újabb kritikák jelennek meg a produkcióról, amelyet augusztus 26-ig még 11 alkalommal mutatnak be a fesztiválon. Az előadást a magyar közönség is láthatja majd, a darab itthoni premierje októberben lesz a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Recirquel Társulat

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve az Adieu! – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig. Vági Bence és a Recirquel Társulat 2017-ben felkérést kapott a 17. FINA Világbajnokság Záróünnepségén látható monumentális produkció, a Csodaszarvas legendája megrendezésére, amelyben a több mint 200 artista és táncos lépett színpadra a világ 18 országából.

Recirquel – My Land / OFFICIAL TRAILER (2018) from Recirquel Company on Vimeo.

A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást. A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene.