A művészet híd – Cirkuszi flashmobbal indult a High Note Hungary fesztivál

2018 október 31. szerda, 14:31

“Látványos fényfestés keretében piros-fehér-zöldre festettük a Manhattan hidat. Jól sikerült. Flashmobot szerveztünk a híd lábánál artisták, táncosok, videoművészek segítségével. Bombasztikus volt” – közölte a Fővárosi Nagycirkusz.

 

A hideg idő és a nomád körülmények ellenére artistáink, táncosaink remek flashmobbal kápráztatták el a közönséget. A nyitórendezvényen zsonglőrök, táncosok és egy vonósötös vett részt együtt ezen a villámcsődületen, New York utcáin. Ebben a produkcióban fellépett Kodák Anna, Zsilák Olivér és Vellai Krisztina is.

Ezzel kezdetét vette a magyar kultúrát népszerűsítő fesztivál New Yorkban, melyet megtisztelt jelenlétével Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is. A High Note Hungary fesztivál az Egyesült Államok kulturális szívében, New Yorkban mutatja be Magyarország kulturális sokszínűségét, érzelemgazdagságát, múltját és jelenét.

„Számunkra – egy Európa szívében található egynyelvű ország lakóiként – rendkívül fontos a nyelvi kultúra, mint az irodalom, színház, költészet.” – mondta el nyitóbeszédében Fekete Péter. „De a nonverbális művészetünk, mint a klasszikus zene, a klasszikus és modern tánc, opera, balett és cirkuszművészet szintén meghatározza helyünket a világban.”

„Egy két hétig tartó fesztivállal kedveskedünk New York lakosai számára. Jöjjenek, ízleljék meg, és legyenek részesei egy hihetetlen élménynek: Magyarország az egyik legszeretetreméltóbb és legtehetségesebb ország a világon!”

A fesztivál keretében a Magyar Állami Operaház a New York-i David H. Koch Színházban nyolc estén át hét különböző programmal enged bepillantást kulturális gazdagságunkba. A 365 főt, köztük 21 opera- és 23 balettszólistát, 72 fős kórust, 58 fős tánckart és 87 fős zenekart megmozgató eseménysorozat olyan nagyszabású előadásokkal ismerteti meg a kontinenst, mint a Bánk bánA kékszakállú herceg váraA hattyúk tava vagy Hans van Manen egyfelvonásosaiból összeállított LOL.

„A művészet híd” – mondta az államtitkár. „Híd, ami összeköti az embereket, az országokat, különböző kultúrákat és hagyományokat!”