Európa legnagyobb ifjúsági cirkuszfesztiválján tartott előadást Fekete Péter

2018 november 01. csütörtök, 14:35

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a cirkuszművészet megújításának szükségességéről, a tradicionális és az újcirkusz egymásból építkező, egymást kiegészítő viszonyáról is beszélt Európa legnagyobb ifjúsági cirkuszfesztiválján, a European Youth Circus Festival-on, amelyet október 26-28 között rendeztek a németországi Wiesbadenben.

A fesztivált kétévente rendezik meg, 2016-ban a Baross Imre Artistaképző Intézet gumiasztal-csoportja arany díjat nyert. A zsűri magyar tagja Kristóf Krisztián artistaművész. A fesztivál keretében az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (European Circus Association) 1 napos konferenciát tartott, október 27-én, a wiesbadeni városházán „CIRCUS – AN INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE“ címmel.

A konferencián az államtitkár előadást tartott a magyar cirkuszművészet szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe való felvételéről, tekintettel, hogy a nemzetközi cirkuszművészet hosszú távú célja, hogy az UNESCO listájára kerüljön. Ebben a témában Magyarország jó példával tud szolgálni.

A konferencia másik témája a megújuló cirkuszművészet, a kortárs és a klasszikus cirkusz viszonya volt.

Magyarországon több mint száz éves tradícója van a klasszikus művészetnek, ugyanakkor nyitott a megújulás felé is. A klasszikus cirkuszok mellett hazai és nemzetközi sikereket ér el a Recirquel Újcirkusz társulat is.