Álló tapssal fogadta a New York-i publikum a magyar Recirquelt

2019 február 20. szerda, 8:58

Rendkívüli fogadtatásban részesült a társulat amerikai premierje a BAM producere szerint.

Az amerikai közönség és a szakma elismerését is elnyerte a Recirquel Társulat Non Solus című előadása, melyet első alkalommal tűzött műsorára a progresszív művészeti alkotások fellegvára, a New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) kulturális központ operaháza.

A február 14. és 16. között bemutatott produkciót háromnapos, teltházas előadássorozat keretében tekintette meg a New York-i publikum, mely minden alkalommal hosszú perceken át tartó, álló tapssal méltatta a társulatot. A The New York Times egymás után kétszer is írt a Vági Bence rendezte „álomszerű” darabról, és méltatta a fellépő művészek, Illés Renátó és Zsíros Gábor lenyűgöző előadó-művészeti képességeit.

Elsőként léphetett fel magyar társulat a New York-i Brooklyn Academy of Music kulturális összművészeti központban. A Recirquel Non Solus című előadását a több mint 150 éves múltra visszatekintő, a kortárs avantgarde alkotások világának vezető intézményében mutatták be február 14. és 16. között. A háromnapos előadássorozat mindhárom estjén hosszú perceken át tartó ováció és méltatás fogadta a magyar társulatot a közel egyórás produkciót követően. Nem csak a művészetet kedvelő helyi közönség fogadta hatalmas, mindent elsöprő lelkesedéssel a Recirquelt: “csodás formákban kiteljesedő testek”, “lenyűgöző teljesítmény és káprázatos szépség”, “virtuozitás” – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel aposztrofálták a szakma képviselői és a kritikusok a Non Solust.

Joseph V. Melillo, a Brooklyn Academy of Music vezető producere, aki évek óta nyomon követi a Recirquel munkáit, és akinek a társulat a New York-i meghívást köszönheti, a bemutató után így fogalmazott:

“Egészen magával ragadó volt a közönség reakciója, az ünneplés, az álló taps a Non Solus premierjén. A nézőket elvarázsolta a Recirquel újító cirque danse produkciójának elbűvölő szépsége és kivételes minősége, akárcsak jómagamat, amikor első alkalommal láttam, és azonnal meghívtam Bencét és társulatát a BAM-ba.”

A The New York Times pár napon belül kétszer is cikkezett a Non Solus kapcsán: már a bemutatót megelőzően is hírt adtak a premierről, majd kritikájukban romantikus illúzióként jellemezték a produkciót, amely “két művész tökéletes egyensúlyban és harmóniában megvalósuló játékában teljesedik ki.”

A Magyarországon 2015-ben debütált Non Solus két ember egymásra találásának története, akik útjukon az emberi létezés alapvető mérföldkövei, a születés és az elmúlás között bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A Vági Bence művészeti vezető által rendezett produkció szavak nélkül, a testek kifejező erejét használva arra keresi a választ, hogyan keletkezett az élet, milyen pozíciót foglal el test és lélek, egyáltalán: hogyan élhető az élet? Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész kétszemélyes előadása, műfaji határokon átívelő produkció, tánc és cirkusz találkozása.

Fotókredit: Valkai Réka, Posztós János