Hortobágyi Károly-díjjal és Balogh Rudolf-díjjal jutalmazták a cirkuszi szakma kiválóságait

2019 március 18. hétfő, 8:03

Március 13-án, a Vigadóban Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár állami kitüntetéseket adott át a cirkuszművészet kiváló képviselőinek.

Kiemelkedő artistatevékenységük elismerésül Hortobágyi Károly-díjat kapott Ócsai Böbe artistaművész, a Baross Imre Artistaképző Intézet tanára, a Recirquel társulat artistamestere, valamint a Silver Power artistaduó, Kranitz Krisztián és Füzy Anita, emellett kiváló fotóművészeti tevékenységért Balogh Rudolf-díjat kapott Urbán Ádám fényképész, a Fővárosi Nagycirkusz fotóművésze.

Ócsai Böbe artistacsaládban nőtt fel, szülei tanárok voltak, így gyerekkora óta a cirkusz csodálatos világában él. Akrobataként öccsével közösen szerepeltek cirkuszokban, varietékben, színházakban Európában és a tengeren túl. Gyerekeiből is artisták lett. Jelenleg a Baross Imre Artistaképző Intézet tanára, ahol 14 évig volt igazgatóhelyettes a pályán eltöltött 32 év után. A Recirquel megalakulása óta az artisták és a társulat szakmai munkáját segíti.

A Kranitz Krisztián és Füzy Anita Silver Power duója a nemek harmóniájáról, a zabolátlan erő és a kecses mozdulatok találkozásáról állít emléket magas színvonalú erőemelő produkciójukkal. A duó Németország legnagyobb utazócirkusza, a Circus Roncalli Panem et circenses című műsorában mutatkozott be Düsseldorf, Köln, Berlin és Bréma közönsége előtt. Műsorszámukat a nemzetközi zsűri a XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bronzdíjjal jutalmazta.

Urbán Ádám beleszületett a fényképészet világába – szülei ebben a szakmában dolgoztak, édesanyja művészeti vezető, elrendezésiszerkesztő volt, apja szociofotógráfus. Tizenhétéves kora óta komolyan foglalkozik a fényképészet művészetével. Napjainkban a dokumentarista fotósorozatok felé fordult, de továbbra is él régi szenvedélyének, a reklámfotózásnak is. Egyéb elismerések mellett számos díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, több egyéni és csoportos kiállításon és szakmai publikációkban mutatta be műveit. Tíz éve már, hogy a Fővárosi Nagycirkusz művészei maguk közé fogadták: légtornászok, artisták, zsonglőrök, a porond legfényesebb sztárjai tették lehetővé, hogy megmutassa azt a világot, amely a közönség számára láthatatlan.