“Izgalommal műveljük a bohócmesterséget” – Interjú Greifenstein Jánossal

2019 június 11. kedd, 7:00

Greifenstein Jánossal, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium clown osztályának tanárával készült interjú a szeptemberben induló felnőtt bohócképzésről.

Méhes Csaba és Greifenstein János / Fotó: fnc.hu

Ismét két éves bohócképzést indít a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium. Mikor tartják a felvételi vizsgát és kiknek érdemes jelentkezni a bohócképzésre?

Június 22-én tartunk egy felvételi vizsgát, de annak érdekében, hogy nehogy valaki lemaradjon, augusztusban tartunk egy pótfelvételit is. Az osztályt akkor tudjuk elindítani, ha minimum hat olyan jelentkezőnk van, akiket fel is veszünk, mert nem a jelentkezők, hanem a felvett emberek száma számít.

Ha valaki azt fontolgatja, hogy szeretne részt venni egy bohócképzésen, az már számomra az első jó pont, mert legalább annyit tudhatunk róla, hogy ez egy számára szimpatikus tevékenység. Mindenképpen jó, ha izgalmasnak és érdekesnek tartja a bohócmesterséget. Méhes Csabával együtt nagy izgalommal műveljük ezt a szakmát, ami nagyon sokat ad számunkra.

Fotó: fnc.hu

Mivel válik többé az, aki kitanulja a bohócmesterséget?

Ha valaki ezzel foglalkozik, azt látjuk, hogy sokkal több pozitív megküzdési technikája lesz az életben, derűsebben fog fel dolgokat, sokkal inkább talpra tud állni az élet adta csapások után. Ahhoz, hogy valaki művelni tudja a bohócmesterséget, vagy humorral tudjon foglalkozni, toleránsnak kell lennie a világgal, meg kell látnia a derűt a dolgokban. Összességében egy másfajta szemüvegen keresztül kell látni a világot, ahol inkább mosolygunk a problémákon ahelyett, hogy összeroppannánk alattuk.

Miből áll, milyen tantárgyakból épül fel a bohócképzés?

Mivel a Baross Imre Artistaképző Intézet keretein belül kerül sor a képzésre, a diákok megtanulják az artistaművészet alapjait, és ezen belül az artista zsánerekbe is betekintést kapnak. Tehát megtanulják az alapvető zsonglőr, akrobatika, függőszer és egyensúly gyakorlatokat. Aki ügyesebb valamelyik zsánerben, az nagyobb energiát fektethet a megtanulásába, amiben az Artistaképző szaktanárai szívesen segítenek neki.

Greifenstein János / Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

Méhes Csaba és én leszünk az osztályfőnökök, mi vezetjük a bohóc szakórát, de ezen kívül egyéb fontos ismereteket is tanítunk: színpadi mozgást, pantomimes technikákat, vizuális komédiát, slapsticket, kómist, zenegyakorlatot és színészmesterséget.

A fő tantárgyunk a bohócmesterség fogásainak elsajátítása. Ez azt jelenti, hogy külön szakmaként, előadó-művészeti ágként tekintünk rá, ezért az itt tanultak alkalmassá tehetik a diákokat arra, hogy cirkuszokban, varietékben, színházakban, utcán és a legkülönbözőbb formákban lépjenek fel. A képzés két éve alatt szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítunk a Fővárosi Nagycirkusz és a Baross Imre Artistaképző Intézet rendezvényein, különböző fesztiválokon és külső eseményeken, valamint mesterkurzusokon. Szeptembertől júniusig hetente huszonöt-harmincöt tanóra van, három hétköznapon és szombatonként, plusz az előre egyeztetett szakmai fellépések.

Fotó: fnc.hu

Kik jelentkezhetnek a képzésre?

Az OKJ-s képzésnek egyetlen formai kikötése, hogy érettségi bizonyítványhoz kötött, de Méhes Csabával amúgy is úgy gondoljuk, hogy a bohócképzést felnőttként kell elkezdeni, mert kell hozzá egyfajta szellemi érettség. A hajlékonyságot igénylő cirkuszi zsánerek esetében nem árt, ha valaki minél hamarabb elkezdi képezni magát, viszont a bohócmesterség nem ilyen, mert fel kell nőni ahhoz, hogy nem kinevetik a bohócokat, hanem azon nevetnek, amit csinálnak.

Nem húztunk meg felső korhatárt, az számít, hogy mennyire fiatal a jelentkező lelke. A mostani végzős osztályunk legidősebb tagja negyvenöt éves. Viszont a tapasztalataink azt mutatják, hogy nem árt, ha a jelentkező jó kondícióban van, hogy helyt tudjon állni a cirkuszi zsánerekben.

További információkat a bohócképzésről a Baross Imre Artistaképző Intézet oldalára kattintva találnak.

Kérdezett: Szekáry Zsuzsanna / Fővárosi Nagycirkusz