130 éves a Fővárosi Nagycirkusz! – Könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitóra várnak

2019 június 24. hétfő, 8:37

Június 27-én ünnepségsorozat veszi kezdetét a Fővárosi Nagycirkusz manézsában.

Bemutatásra kerülnek az intézmény megbízásából készített Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című öt részből álló, fotókkal gazdagon illusztrált kötetek, amelyek a magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életébe nyújtanak bepillantást.

A Fővárosi Nagycirkusz épülete 1949-ben, nem sokkal az államosítás előtt

Azok életébe, akik nagyban hozzájárultak a magyar cirkuszművészet világhírűvé tételéhez, valamint kulturális nagykövetekként a világ minden pontjára elvitték a magyar kultúra egy szeletét.

A kötetek átfogó betekintést nyújtanak az artistaművészek zárt, és izgalmas világába, fellebbentik a fátylat a kulisszatitkokról, fájdalmakról és sikerekről, akaraterőről és kitartásról, valamint olyan egyedi, emberi sorsokról, amik mindannyiunk számára példaértékkel bírnak.

Az eseményen Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja – egyben a kötetek szerkesztője – beszélget az interjúkat készítő Szekáry Zsuzsannával, a kötetekben található díjnyertes fotók készítőjével, Urbán Ádám fotográfussal és az életművüket megosztó artistaművészekkel.

A könyvbemutatót követően, 16 órától kezdődik a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállítás megnyitója a Fővárosi Nagycirkusz közönségforgalmi terében, amelynek anyagát a kiállítás kurátora, Szonday Szandra cirkuszkutató és Joó Emese, az intézmény muzeológusa állította össze.

A tárlat tisztelgés is egyben a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor emléke előtt.

A kiállítás középpontjában egy nagy fal áll, ahol a Fővárosi Nagycirkusz épületét érintő változásokat és a közel hetven éve fennálló Baross Imre Artistaképző Intézetet mutatják be ritkán látott archív filmfelvételekkel.

A kiállításon olyan különböző, izgalmas, a cirkuszművészethez kapcsolódó tárgyakat láthat a közönség, amelyek a Fővárosi Nagycirkuszhoz kötődő artistaművészektől, a Baross Imre Artistaképző Intézetből, valamint a cirkuszlátogatók által felajánlott emlékekből és történetekből állnak.

Eötvös Gábor és felesége, Picard Mariska cirkuszkocsiban született, akárcsak később a közös gyermekeik.  Az 1960 körül készült képen a 4 Eötvös zenehumorista: a család több generációja szerepelt a porondon 

A közönség bepillantást nyerhet a világhírű magyar artisták és a cirkuszművészet zárt világának mindennapjaiba, és beleshetnek a kulisszák mögé. Rengeteg különleges tárgy kerül kiállításra: a világot járt rekvizitek, különböző artistakellékek, kosztümök, cipők.

Az egy éven át a cirkusz nyitvatartási idejében (az előadások előtt egy órával és az előadások végét követő egy órában) látogatható tárlat különböző cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré épül és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy történelmi események és momentumok között – időben és térben – különböző összefüggéseket fedezzenek fel.