Negyven francia színházban mutatják be a Recirquel produkcióját

2021 november 21. vasárnap, 4:36

A kortárs táncot a cirkuszművészettel ötvöző, Vági Bence rendezte cirque danse előadást 2021 november és 2022 március között több mint 40 francia város színházában és operaházaiban állítják színre több tízezer néző előtt.

Történetének leghosszabb turnéjára indul a Recirquel. A magyar társulat a francia Nemzeti Színházak Szövetségének (Association Des Scénes Nationales) meghívására bejárja egész Franciaországot, ahol összesen 47 alkalommal mutatja be My Land című produkcióját. A kortárs táncot a cirkuszművészettel ötvöző, Vági Bence rendezte cirque danse előadást 2021 november és 2022 március között több mint 40 francia város színházában és operaházaiban állítják színre több tízezer néző előtt.

A Recirquel egyik legsikeresebb produkciójával, a My Landdel két és fél év után tér vissza Franciaországba. A társulat az elmúlt években több ízben is komoly szakmai és közönségsikert aratott az újcirkusz hazájában. 2015-ben a francia főváros adott otthont a Párizs Éjjel című előadásnak, melyet Jean Paul Gaultier divattervező az általa valaha látott egyik legjobb cirkuszi produkcióként aposztrofált. A My Land pedig 2019-ben az egyik legjelentősebb francia kulturális fesztivál, a Festival OFF d’Avignon közönségét nyűgözte le. A Vági Bence rendezte alkotásról a francia kritikusok is elismerően írtak, a „homok isteneiként” és a „porond Apollónjaiként” hivatkoztak a társulat artistáira, akik szerintük „újraértelmezik az előadó-művészeti műfajokat”.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

A fesztiválon aratott sikernek köszönhető, hogy a francia Nemzeti Színházak Szövetsége az ország több tucatnyi vidéki színházát érintő előadássorozatra hívta meg a Recirquelt. A társulat az öt hónapos turné során bejárja egész Franciaországot, november és március között negyvenhárom helyszínen összesen 47 alkalommal mutatják be a My Landet. A maratoni turné során a művészek és a stáb mintegy 100 órát, összesen több mint 21 ezer kilométert utaznak az országban.

„Ez a leghosszabb és a legtöbb helyszínen játszó turné a Recirquel történetében, ami sok hónapos szervezést és komoly logisztikát igényelt” – mondta Vági Bence. A Recirquel alapító-művészeti vezetője hozzátette, sok országban megfordultak már, de a franciaországi meghívás különleges ezek között is. „Nagyon nagy szó, hogy több hónapon át, ráadásul az ország legkülönbözőbb pontjain láthat egy magyar kulturális produkciót a francia közönség” – emelte ki Vági. A fellépéseknek otthont adó városi nemzeti színházak a kamaraszínpadi mérettől az operaházig terjednek, összesen húszezernél is több néző láthatja majd az előadásokat Franciaország-szerte.

A 2018-ban debütált My Land az emberiség gyökereit kutatva, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba. Az előadás a műfajok közti határokat lebontva egyszerre idézi a kortárs tánctársulatokra jellemző technikai tudást és látványt, valamint a kelet-európai artistaművészet lenyűgöző energiáit. Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót. Az előadás során a művészek földdel borított színpadról emelkednek fel, középpontba állítva kapcsolatukat saját szülőföldjükkel.

A My Land a társulat egyik legsikeresebb produkciója, amely a bemutatója óta számos országban és színházban megfordult teltházas előadásokkal, köztük az Edinburgh Fringe-en, ahol a fesztiválkritikusok 4000 program közül a legjobbnak ítélték az előadást. A társulat az elmúlt években a legkeresettebb magyar kulturális produkció lett külföldön, a Recirquelnek évente mintegy 250 előadása van, ebből 150 külföldön.