“Szívügyem a Jézus Krisztus Szupersztár” – Serbán Attilát kérdeztük

2016 november 17. csütörtök, 21:20

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja, a Jézus Krisztus Szupersztár 2016-ban kizárólag Debrecenben lesz látható, november 18-án és 19-én. A Szirtes Tamás rendezte rockoperában mások mellett Feke Pál, Serbán Attila, Gallusz Nikolett, Sasvári Sándor lép színpadra.

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperája forradalmasította a zenés színházat, és olyan kérdéseket vetett fel, amelyek mindmáig érvényesek. Főhőse nem csak a címszereplő Jézus, egyenrangú társa Júdás, aki kétségbeesett igyekezettel próbálja megérteni barátja cselekedeteit, de mindhiába.

Júdást Debrecenben, akár csak az elmúlt években a Madách Színházban, Serbán Attila alakítja, aki úgy véli a szerep egy zenés színész életében a csúcspont.

“Szirtes Tamás rendezése Júdás szemszögéből meséli el a mindenki által jól ismert bibliai történetet. A musical két barátról, az ő drámájukról szól, arra is rávilágít, Júdás miért és hogyan jut el oda, hogy feláldozza azt az embert, akire felnéz, akit szeret és bár tisztában van vele merre tart a közös útjuk, mégis meg kell élnie saját, érzelemtől túlfűtött harcát, a megalkuvást, az árulást. Másrészt Júdásnak rendkívül kevés jelenete van a darabban, és már az első dalban megfogalmazza a félelmeit, ezért a karaktert úgy kell felépíteni, hogy amíg a színpadon van, pontosan megjelenítse mindazt, ami benne zajlik” – fogalmazott a színész.

jezus01

Serbán Attila 1997-ben Debrecenben kezdte a pályáját, többek között ezért is várja a novemberi vendégszereplést a debreceni Főnix Csarnokban.

“Izgalmas lesz visszatérnem a gyökerekhez, a régi barátokhoz, ráadásul pont a Jézus Krisztus Szupersztárral érkezünk a városba. A musicalben a legjobb barátom, Feke Pál játssza Jézust, számunkra nagyon fontos, hogy jóban vagyunk, és ebben a minőségben, de mégis egymással szemben állhatunk színpadra: szívügyünk a darab. A Madáchban több mint 100-szor ment az előadás, Feke Pállal és Polyák Lillával az elmúlt tíz évben több olyan katartikus, “hidegrázós” élményünk is volt, melyben szakmailag és lelkileg is elképesztő magasságokat éltünk meg” – tette hozzá. Elmesélte Ted Neeley felejthetetlen Jézus alakítása és Carl Anderson karaktere a kultikus filmben, majd a Rock Színházas verzióban Makrai Pál Júdása számára a mai napig etalonnak számítanak.

“Júdás megformálása komoly, koncentrált munkát igényel, előadások előtt sokat pihenek és mindig törekszem rá, hogy a legmagasabb színvonalon láthassák a nézők a musicalt.”

jezus02

Szirtes Tamás korábban, egy tavaszi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ha a Jézus Krisztus Szupersztár aréna-változata sikeres lesz, elbarangolhat az ország több pontjára is.

Webber musicaljében egy hét eseményeibe tömörül minden emberi és emberfeletti történés: Jézus és híveinek jeruzsálemi bevonulásától a keresztre feszítésig tart a cselekmény. Zenéje friss és elsöprő, egyik nagy sláger követi a másikat.

Egy nagy ívű pálya első mérföldköve érkezik idén novemberben Debrecenbe.

Vass Kata / Színház.org.