„Újratervezés” – Szinetár Dóra a legsikeresebb musical slágerekkel tér vissza

2016 november 22. kedd, 14:20

Szinetár Dóra az elmúlt 30 év legkedvesebb musical emlékeit gyűjtötte össze „Újratervezés” című nagylemezén. 

A csengő hangú magyar színész- és énekesnő 2016. november 18-án adta ki legújabb, „Újratervezés” című albumát, amelyen musical szerepeinek legsikeresebb és legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze.

Dóra gyermekkora óta énekel színpadon, így több száz dal közül választotta ki a lemezre kerülő tizennégyet, melyek mindegyikéhez személyesen is  kötődik. A számok szó szerint újratervezve és újrahangszerelve kerültek a korongra: az énekesnő célja az volt, hogy egy a saját érzés- és hangzásvilágát bemutató album kerüljön ősszel a polcokra.

25_6old_digi_kozeptalca__fuzetvagattal_.cdr

A színésznő ennek kapcsán elárulta, a lemez elkészítése előtt hosszú ideig vívódott: „Néhány éve elkezdtem azt érezni, hogy kinőttem a musical műfajból, már nem az enyém. Mélyebb, bölcsebb, világmegváltóbb műfajra vágytam”  – vallotta Szinetár Dóra.

“Rájöttem, hogy ha új zenei utat keresek, akkor előbb meg kell fogalmaznom, milyen is a „régi”, amiben 20 éve élek, és amiért néha a mai napig is tudok rajongani. Rájöttem, hogy nem a műfajnak kell hátat fordítanom, egyszerűen új megközelítésben kell a musicalek felé fordulnom. Az alapműfaj és a dalok tökéletesek, csak nem mindegy, hogyan nyúlok hozzájuk” – tette hozzá.

Már csak az maradt hátra, hogy a legkedvesebb és legszemélyesebb dalok kerüljenek a lemezre. „Azokat a dalokat szeretem, amelyekkel elmondhatok olyasmit, ami mindenképpen hat a hallgatóságomra. Ha épp olyan a téma, akkor szeretném elszomorítani vagy megnevettetni, esetleg elgondolkodtatni a közönséget, de a cél az, hogy megérintsem őket.”

Az Újratervezés c. lemezen olyan dalokat hallhatunk, mint a Nyomorultakból ismert „Senkim már” és „Váracska”, a Valahol Európában címadó száma vagy éppen a Légy jó mindhalálig „A szívek melegében”. Az albumon szerepel az Ózból jól ismert „Túl a szivárványon”, az Olivér „Umpappa”-ja, illetve a Funny Girl legismertebb dala, a „Napfényt akarok látni”. A lemezen további nyolc musical sláger kapott helyet.

Szinetár Dóra nemrég pályájáról is nyilatkozott: “Nekem az elmúlt négy évben két területen is rendezni kellett a soraimat. (..) Rá kellett jönnöm, hogy egyszerűen hosszú távon nehéz és hálátlan feladat a naiva szerepkör. A munkában és a magánéletben is. Hiába vagyok megbecsülve, használva, kiplakátolva és felkasírozva a bejárati ajtóra, igazából nem az kell belőlem, ami nekem fontos saját magamból. (…) Az Operettszínházból való távozásommal majdnem kiöntöttem a gyereket is a fürdővízzel. Azt gondoltam, ez az egész műfaj, a maga helyenként cukrozott romantikájával, már nem én vagyok. Eszembe sem jutott, hogy azt mondjam, el lehetne játszani ma is egy nadrágszerepet – az “Én és a kisöcsém”-ből Vadász Frigyest – , vagy egy igazi vígjátéki karaktert, az “Ének az esőben”-ből a Lina Lamontot, pedig ezekben a csodás szerepekben most lubickolok. Végtelenül hálás vagyok érte, hogy az Operettben visszavártak. (…) Fontos, hogy az ember saját magát miként éli meg. Minden olyan ellen tiltakozom, külsőséggel, ruházkodással, dalválasztással kapcsolatban, amiről azt érzem, hogy nem az enyém. Kezdek arrafelé menni, amerre az utam vezet.” (Forrás: Nők Lapja)

Színház.org