„Nem szabad félni!” – Valahol Európában a Magyar Színházban

2016 november 27. vasárnap, 17:02

17 éve nem mutatták be Dés László musicaljét, a Valahol Európában-t Budapesten. Az előadásnak különös jelentőséget ad a jelenünk, amelyben Kelet és Nyugat Európa útjain megannyi árvagyerek keres menedéket a hazájukat sújtó háború elől.

Mostantól egyszerre látható három Dés-musical a fővárosban. Két klasszikus, és egy klasszikusnak ígérkező. Mindazok, akik már látták a Dzsungel könyvét, sőt fel is nőttek rajta, és mostanában állnak sorba a Pál utcai fiúkért, azok decembertől végre megnézhetik a legendás Valahol Európában-t a Magyar Színházban. Nagy Viktor rendezésében a főbb szerepekben Mahó Andrea és Reviczky Gábor lép színre.

vala_mix

“Ez egy sötét történet, hisz mindkét felvonása halállal végződik, mégis ott van benne a jó, a katarzis felemelő érzése, mert a zene feloldja a konfliktusokat, és enyhíti a fájdalmat véli Nagy Viktor, a darab rendezője.

„Az én olvasatomban Simon Péter, a karmester Don Quijote-szerű figura, aki önfeláldozó tettével hívja fel a figyelmet az elembertelenedő, kizökkent világra, és hozza el a megváltást védencei számára. Rendezői ars poeticám szerint nem a történelem átírt és újraértelmezett lapjai az érdekesek, hanem az, hogyan képesek az emberek átélni mindezt. Az emberséget keresem a történetekben.”

vala5

Darabtörténet:

A II. világháború végén járunk, a béke első pillanataiban. Amikor a túlélési háborús reflexek működnek és még senki sem tudja hogyan lesz majd béke a lelkekben is. Egy árva kisfiú, Kuksi édesapja utolsó mondatát mormogja maga elé: „Nem szabad félni!” és közben retteg.

Az Állami Javítóintézetet szétbombázták. A találatot túlélt fiatal fiúk magukra hagyottan, csapatba rendeződve próbálják túlélni a háború viszontagságait és a béke első napjait. A fiúk befogadják Kuksit.

Időközben találkoznak egy másik gyereksereggel. Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. Közben a szerveződő új hadsereg és a statáriális bíróság hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket, akiket egyszerűen csavargónak neveznek. Hiszen a béke sem tudja elképzelni magát hadsereg nélkül.

A két gyerekcsapat vezetője között meglepő kapcsolat alakul ki.

Vándorlásuk közben találnak egy elhagyatottnak tűnő kastélyt. Ott Simon Péter, egykori karmester és zeneszerző lakik. Bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Simon Péter megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére („A zene, az kell”).

Azonban a háborút a felnőttek sem képesek abbahagyni. Üldözni kezdik a gyerekeket és fegyverrel indulnak ellenük. A gyerekek ellenállnak, a harc sikeres mégis tragikus véget ér.

Az előadásnak különös jelentőséget ad a jelen, amikor Kelet és Nyugat Európa útjain megannyi árvagyerek keres menedéket a hazájukat sújtó háború elől. Családjukat vesztve keresnek új otthont, biztonságot, békét.

A musical finálé dala Kuksit siratja, aki már nem éli meg az áhított holnapot.

vala1

Dés László-Nemes István-Böhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter:
Valahol Európában

Simon Péter: Reviczky Gábor
Éva: Mahó Andrea
Hosszú: Pavletits Béla
Ficsúr: Ágoston Péter
Kuksi: Vida Bálint, Bősz Mirkó
Egyenruhás: Bede-Fazekas Szabolcs
Leventeoktató: Gémes Antos

Banda tagok:
Kedves Csaba a.n., Simony Attila a.n., Vank Richárd a.n.,
Bodnár Péter, Dobra Bernadette, Fogarassy Gergő, Jónás Szabolcs, Killik Anna,
Nagy Gabriella, Nagy Júlia, Nagy Míra, Nemeskéri Elza, Páhok Bence, Szabó Dávid

Díszlet: Csík György
Jelmez: Rátkai Erzsébet
Koreográfus: Gyenes Ildikó
Színpadi mozgás: Gyöngyösi Tamás
Zenei vezető: Magony Enikő
Ügyelő: Szép Zsolt
Súgó: Deme Zsófia
Rendezőasszisztens: Hűbér Tünde
Rendező: Nagy Viktor

Bemutató: December 2.