A padlás 900 – Jubilál a legendás musical a Vígben

2016 november 29. kedd, 7:10

December 5-én kilencszázadik előadásához érkezik a legendás félig mese – félig musical, A padlás, amelyen generációk nőnek fel a Vígszínházban. A jubileum kapcsán Presser Gábor nyilatkozott.

A padlás című művet 1988. január 29-én, 27 évvel ezelőtt mutatták be Marton László rendezésében. A premier idején talán még az alkotók sem sejtették, hogy a magyar zenés színház egyik legsikeresebb, korszakos előadását hozták létre. Az elmúlt 27 év alatt a Vígszínház csaknem minden művésze és számtalan vendég játszott a darabban, s többnyire pályájukat meghatározó élményként emlegetik az előadást.

A padlás, amely Sztevanovity Dusán ötletéből született, Presser Gábor zenéjével, Horváth Péter szövegével készült tehát a legsikeresebb magyar musical, amelyet mintegy 30-szor mutattak be az ország különböző színházai.

padlaskritika

Rádiós szerepét Presser Gábor saját bevallása szerint Kaszás Attilára írta. Az írás ideje alatt Radnóti Zsuzsa dramaturg édesanyja több alkalommal megvendégelte az alkotókat szilvás gombóccal, mely emlékére született a musical egyik népszerű dala. Az olvasópróbára 1987. november 30-án került sor.

A Vígszínház pénzügyi helyzete miatt a díszletet korábbi előadások színpadi kellékeiből állította össze Fehér Miklós, Robinson kivételével. A zenei alapot is előre fel kellett venni. A helyszín mintája Sztevanovity Dusán dolgozószobája volt. 

padlas5

Telekes Péter, Pápai Erika és Wunderlich József

Az előadásban használt varázskönyvet Rubik Ernő tervezte. A rendezői koncepció nem a műfajnál megszokott látványra, ellenben a költői intimitásra, a színészi játékra és a mese és valóság keveredésére összpontosított. A koreográfus Gesler György, a jelmeztervező Jánoskúti Márta lett.

A 27 év alatt az előadás 13 szerepét több generáció játszotta. Az egykori szereplők között volt az azóta elhunyt Selmeczi Roland, Sipos András, Tábori Nóra, Vallai Péter és Vizy György is.

csodapadlas

Az eredeti szereposztásból két színész a mai napig játszik az előadásban: Igó Éva kezdetben Süni volt, ma pedig Mamókaként főzi a szilvásgombócot. Pápai Erika – aki a legtöbbször lépett színpadra A padlásban – az 530 éves Kölyök szellemként debütált, majd egy ideig Süni volt, most pedig újra Kölyökként játszik az előadásban.

Forrás: Kultúrpart, Színház.org, Vígszínház