“Megállni nem szabad” – Szirtes Tamás válaszolt

2016 december 09. péntek, 10:34

Szirtes Tamás 12 éve vezeti a körúti teátrumot, előadásaik folyamatosan telt házzal mennek, nemrég pedig megszerezte a Szerelmes Shakespeare játszási jogát. A Madách Színház főigazgatója az Erzsébetváros c. lapnak nyilatkozott.

Szirtes Tamás arról is mesélt, hogy mivel nagyon régóta tagja a Madách Színháznak, végigkövette a nagy korszakait.

szirtes-tamas-kozeli

“Az íróasztalom fölött Ádám Ottó képe van, aki a színház egyik legendás igazgatója volt. Én az ő idejében lettem rendező. Ez a Madáchnak nagy prózai időszaka volt, klasszikus előadásairól volt híres. Gábor Miklós, Huszti Péter, Tolnay Klári, Psota Irén, és még hosszan sorolhatnám az akkori színészlegendáinkat. 1989-ben ez a korszak véget ért, és jött Kerényi Imre igazgatási ciklusa, ahol sokkal több irányba kezdett kitekinteni a színház: megjelentek a zenés darabok, a komédiák, ezt nagyon nívós periódusnak érzem. Az én vonzalmam a zenés műfajhoz 1983-ban kezdődött a Macskák című musicallel. Akkor csodálkoztam rá a zenés színház tökéletességre törekvő igényére.
Az első ambícióm az volt, hogy a Madáchból elsőrangú zenés színházat csináljunk.
Szerencsére ez egybeesett a fenntartó, azaz a Főváros terveivel is, már így is írták ki a pályázatot. Volt egy erős fiatalítási szándék is…” – árulta el a főigazgató.

Hozzátette: “A prózai színház egy csodálatos ága a színházművészetnek, lassabb, nyugodtabb, megfontoltabb, mint a zenés színház. Ez utóbbi jellemzője ugyanis a csillogás, a dinamizmus, a gyors reakció az élet mindennapjaira. Engem ez vonzott nagyon. Elindultunk ezen az úton, és ma nagyon büszkén azt mondhatom, hogy azóta is ezen járunk, és jó helyen vagyunk.”

9618013_86096f41547c9fd77b2f0dbc66b2b2fd_wm

Szirtes Tamás úgy véli az elért szintnél lejjebb nem szabad menni.

“Ma a Madách Színház olyan színvonalon van, hogy bármely jelentős zenés darabot, amit bárhol a világon bemutatnak, ugyanúgy vagy talán még jobban színre tudja vinni. Megállni nem szabad, engem foglalkoztat, hogy mindig új rétegeket, arcokat, aspektusokat keressünk. A prózai előadások nem szorultak ki teljesen tőlünk, a nagy zenés darabok mellett azokat is játsszuk. Ennek elsősorban gazdasági oka van: az átállások idején így nem üres a színház. De közben a világban kialakult a drámai színjátszásnak egy sajátos, új ága. A nálunk októberben bemutatott Ügyes kis hazugságok pontosan ilyen darab. Rendkívül csillogó és szórakoztató, de nem vígjáték. Nagyon mélyen belenéz az emberi lélekbe, a kapcsolatokba, élesen reagál az embereket foglalkoztató problémákra. Jó lenne ennek a műfajnak teret adni (…)”

a155

Arra a kérdésre, hogy az idei évadban milyen előadásokra várják a nézőket, elárulta:

“A már említett Ügyes kis hazugságok című darabra, novembertől pedig a Meseautóra, ami egy nagyon fiatalos feldolgozása lesz a klasszikus filmnek. Volt egy csodálatos film, talán mindenki emlékszik rá, a Szerelmes Shakespeare. A Madách Színház és én megkaptuk a színpadi előadás jogát. Ez lesz a jövő évi bemutatónk, egész nyáron játszani fogjuk…”

A teljes interjút az Erzsébetvárosban olvashatják.