“A szeretet a lényeg” – Villáminterjú Fehér Tímeával a Diótörő és Egérkirályról

2016 december 18. vasárnap, 13:22

November 25-én mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház Szomor-Valla-Szurdi: Diótörő és Egérkirály című családi musicaljét, melyben az Egérkirálynő szerepét Fehér Tímea játssza. A színésznő többek között karakteréről és a szeretetről is mesélt.

Villáminterjú:

A tavalyi évadban is Egérmamát játszottál az egerek című gyerekdarabban, idén is megtalált ugyanez a szerep. Mi volt az első gondolatod, amikor felkértek erre?

– Az, hogy egyszer már megtaláltam magamban az egeret, már tudtam, miből kell merítenem.-

Nagyon különböző karakter a mostani, mint amilyen a tavalyi volt?

– A tavalyi is erős személyiségű volt, a mostani is az. Annyiban más, hogy ez a mostani karakter gonosz is.

img_0359_0

Gonosz szereplő szinte minden darabban van. Van különbség aközött, hogy gyerekdarabban gonosz-e egy karakter vagy „felnőtt” darabban?

– Én azt gondolom, hogy más, igen. Egy mesefigura elrajzoltabb, szélsőségesebb. A jelmez és a maszk erre rásegít, ráerősít.

Felnőtt daraboknál hálás a gonosz szerepe. Gyerekdarab esetében is hálás dolog a gonoszt megformálni?

– Hálás, igen, mert jó fokmérő. A gyerek hamarabb reagál mindenre. Ha érzem a nézőtérről, hogy sikerül magamat megutáltatni, akkor nem követtem el nagy hibát.

– Szeretsz gyerekdarabokban játszani?

– Szeretek, bár olyan szempontból nincs különbség, hogy gyerekdarab-e vagy felnőtt, csak jó darab, jó szerep, jó előadás legyen.

– Van különbség a játékban?

– Az elrajzoltságot tudom itt is említeni. De ez az elrajzoltságot a műfaj is meghatározza: attól függ, mit játszunk, pl. commedia de’ll arte-t vagy éppen bulvárdarabot. A téma nagyban behatárolja a színész eszközeit, amiket használ.

– Mit szeretnél üzenni ezzel a darabbal, ezzel a karakterrel a nézőknek?

– Az Egérmama gonoszsága abból a frusztráltságból fakad, hogy nagyon ki van éhezve az emberek, a gyerekek szeretetére. Ha szeretnénk az egereket, ők sem félnének tőlünk annyira, mert az egér jobban fél az embertől, mint az ember az egértől. A szeretet mindent legyőz, a szeretettel lehet elérni a legtöbbet. A szeretet a lényeg.

308560_igy_4704

A Diótörő és Egérkirály című musicalt Budapesten is játsszák decemberben:

A Diótörő és Egérkirály kedves története nagyszerű szereposztással, remek zenékkel, látványos vetítésekkel, gyönyörű jelmezekkel nyújt maradandó élményt a gyermekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek egyaránt. Aki nem látta a családi musicalt a Békéscsabai Jókai Színházban, vagy szívesen megnézni újra, megteheti Budapesten.  Szomor György, Szurdi Miklós és Valla Attila darabja a SYMA Csarnokban, december 28-án 15 és 19 órától lesz műsoron.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház