“Nekem talán a legszebb sorok jutottak” – Villáminterjú Feke Pállal

2016 december 22. csütörtök, 9:02

Október elsején volt az 56 csepp vér c. musical premierje a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Szikora János rendezésében. Az előadás egyik főszereplőjét, a Lőrinc pátert alakító Feke Pált kérdeztük a darabról és a decemberi székesfehérvári koncertjéről.

Feke Pál - Sentimento

Feke Pál – Sentimento

Hogy látod, mi adja az 56 csepp vér különlegességét?

Örülök annak, hogy a forradalom 60. évfordulója alkalmából újra bemutatásra került a darab, mert képet mutathatunk az akkori eseményekről azoknak az embereknek, akik nem élték át 1956-ot. Emellett nagyon fontos, hogy tisztelegjünk a hősök előtt és időről időre felelevenítsük az emléküket.

Nekem talán a legszebb sorok jutnak a darabban, például ezzel a gyönyörű mondattal zárom az előadást: „A hősöket jeltelen sírokba kaparták, nem tudtuk hová letenni a fájdalom virágait”.

dsc_1725_113-1

Szerinted mennyire hasonlít a Romeo és Júlia és az 56 csepp vér Lőrinc papja?

Valóban egy Romeo és Júlia történet ad keretet a forradalom történéseinek, de a pap jellemét illetően a kettőt nem hozom párhuzamba. Valamennyire hasonlít, mégis egészen más. Az előadás bizonyos pontjain kiderül, hogy tulajdonképpen Lőrinc páter visszaemlékezéséről van szó. Egy olyan papot játszom, aki megpróbál a fiataloknak segíteni, egyben tartani őket; igyekszik bennük azt a fajta vehemens felbuzdulást mérsékelni, amivel nekirohannak a forradalomnak.

dsc_1198_001-1

Mi segít a szereplő jellemének megformálásában? Milyen hatással van rád Kaszás Attila emléke?

Felettébb örültem a felkérésnek − Kaszás Attila miatt is, aki a 2006-os ősbemutatón alakította Lőrinc pátert. Nagyon tiszteltem és szerettem Őt, és az, hogy most én játszom ezt a szerepet, számomra igazán megható.

dsc_0174_160-1

Milyen volt a próbafolyamat?

Az István, a király 25. jubileumi előadásában dolgoztam Szikora Jánossal, és örülök, hogy több év kihagyás után most újra egy olyan előadásban szerepelhetek, amit ő rendez. Boldog vagyok, hogy sok év kihagyás után a fehérvári színház színpadára léphettem. Mivel nem vagyok tag egyetlen színházban sem, így meg kell tanulni az embernek mindig beilleszkedni az adott társulatba. A csapat több tagjával már többször is játszottam együtt, jó érzés, hogy az 56 csepp vér újra összehozott minket.

dsc_0135_155-1

Decemberben a Vörösmarty Színházban koncertezel. Hogyan készülsz rá, milyen dalokat hallhat a közönség?

Egy akusztikus koncertturnéra indulok, amely a Sentimento címet viseli, decemberben a két ünnep között érkezünk Fehérvárra. Magyar slágereket a teljesség igénye nélkül: Cseh Tamás, Demjén Ferenc, Presser Gábor, Szörényi Levente és Zorán slágereit, továbbá zenekarok – Quimby, Anna and the Barbies – dalait, valamint musicalrészleteket dolgoztunk fel négy kiváló zenésszel. Ezeket egy különleges elektroakusztikus hangszerelés jellemzi, amelyben van elektromos cselló, trombita, zongora és ütőhangszerek. Két kisgyerek lesz a vendégem, akiket megpróbálok a pályájuk legelején támogatni − a TV2 Kismenők műsorának két döntőse. Az egyik kisfiú, Bence meg is nyerte a műsort, és nagy öröm, hogy pont a Fényév távolság című duettünkkel. Természetesen lesz benne egy karácsonyi rész, amivel megpróbálok kedveskedni a nézőknek, hiszen mégiscsak egy ünnepi időszakban kerül megrendezésre a koncert.

Szerző: Kovács Emőke