Doktor Zsivágó – Győrött tartották a musical európai ősbemutatóját

2016 december 23. péntek, 15:09

December 17-én a Győri Nemzeti Színházban tartották a Doktor Zsivágó musical európai ősbemutatóját. A Forgács Péter rendezésében készült előadás karácsonykor is műsoron lesz.


A Nobel-díjas Pasternak Zsivágó doktor című regényén alapuló, az I. világháború és az orosz forradalom káoszában játszódó zenés darabot Közép-Európában elsőként a győri színház mutatta be.

A darab története szerint Jurij Zsivágó, idealista orvos őszintén szereti feleségét, Tonját, de szerelmes lesz az elbűvölő szépségű Larába. Nem csupán ő sóvárog az izgalmas nő után, versenyeznie kell a forradalmár Pasával és a befolyásos arisztokratával, Komarovszkij-val.

Borisz Paszternák az 1950-es években írta klasszikusát, ami hamar sikerkönyv lett, 24 nyelvre lefordították, a volt szocialista országokban azonban csak 1988. után adhatták ki a regényt. Az író ebben a műben széles társadalmi tablót festett az orosz népről, a szenvedéseikről, amiért Nobel-díjat is kapott. A XX. század első évtizedeinek forrongó Oroszországában játszódó történetből film is készült, ennek zenéje azonban nem azonos a musicalhez írt dalokkal.

A színház újonnan kinevezett zeneigazgatója, Silló István karmester a Győr Plusznak elmondta, a próbák során tökéletesen bele kellett helyezkedniük az akkori orosz viszonyokba, hangulatba. “A musicalben bemutatott dalok csak ebben a történelmi háttérben érvényesek. Magyarországon még nem játszott alkotók művét ismerhetjük meg, Michael Korie és Amy Powers szövegíró és Lucy Simon zeneszerző munkáját, akik tökéletesen átérezték a darab kontextusát” – mutatott rá a karmester és hozzátette, szerinte itthon, esetleg később a volt szovjet országokban is nagy siker lesz a Doktor Zsivágó, mert a nézők tudni fogják, miről beszél, miközben nem azok a mondatok hangzanak el.

A történelmi szál mellett a darab egy fordulatokkal teli, szövevényes szerelmi háromszöget tár a nézők elé. A címszerepet, Jurij Zsivágót Fejszés Attila és Miller Zoltán játsszák kettős szereposztásban. A Doktor Zsivágó további szereplői: Kisfaludy Zsófia/ Tóth Angelika, Wégner Judit/Kecskés Tímea, Nagy Balázs, Forgács Péter, Vincze Gábor Péter, Bellai Eszter, Tóth Zoltán/Tóth László, Mezei Blanka/Iványi Boróka, Dányi Éda Hanna/Putz Zsófia, Rupnik Károly, Molnár Erik, Bródy Norbert, Pörneczi Attila, Fehér Ákos, Klinga Péter, Mohácsi Attila, Sík Frida, Lázin Beatrix, Forró Attila, Pintér László, Balogh Fanni/Molnár Ágnes, Venczel-Kovács Zoltán, Cselepák Balázs:

A díszletet Bátonyi György tervezte, a jelmezeket Tordai Hajnal jegyzi, a koreográfiát Kováts Gergely Csanádnak köszönhetjük. A rendező Forgács Péter. Az előadás karmesterei Köteles Géza és Silló István. Közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara, tánckara.

Forrás: Színház.org,Győri Nemzeti Színház, Győr Plusz