Pillantás a kulisszák mögé – Werkfilm készült A Pál utcai fiúk musicalről

2016 december 25. vasárnap, 8:00

Benézhetünk a Vígszínház kulisszái mögé ‪december 27-én délelőtt 11:40-kor az RTL Klubon, és ellátogathatunk a Grundra A Pál utcai fiúkkal!

Marton László rendező teremtette meg a Vígszínházban azt a fiatalokat is megszólító, magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató hagyományt, amelynek újabb állomása Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián zenés darabja Molnár Ferenc világhírű regényéből. A werkfilmben Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, az alkotók és a szereplők mesélnek az előadás születéséről.

Fotó: Vígszínház

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők.

Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra-és újra felfedez magának.

Fotó: Dömölky Dániel

„A mi számunkra ez a produkció olyanná vált, mint maga a Grund a Pál utcai fiúk számára” – mondja a filmben Marton László rendező. Az Áts Feriként látható Józan László pedig nem csak arról mesél, hogy az egyetem alatt hogy került bele Dés és Geszti legendás A dzsungel könyve című darabjába, de azt is elárulja, miért különösen fontos számára, hogy ő bújhat először a vörösinges vezér bőrébe.

A Bokát és Nemecseket játszó Wunderlich József és Vecsei Miklós pedig gyermekéveikről is megosztanak néhány titkot a werkfilm nézőivel.