Miss Saigon, Hello, Dolly!: Jövőre a Broadway műsorán

2016 december 31. szombat, 12:10

Mi már tudjuk, hogy mely darabokat mutatják be a 2016/17-es szezonban, New York-ban. Repertoáron lesz többek között a Miss Saigon, a Bronxi mese, a Hello, Dolly! és a Sunset Boulevard is Glenn Close-zal a főszerepben.

Izgalmas évad elé néznek azok, akik olyan szerencsések, hogy jegyet válthatnak a Broadway színházainak valamelyik előadására. A jövő évi program már nyilvános, a zenés produkciókat tekintve ismét kijelenthetjük: legendák lépnek színpadra, legendás előadásokban. A teljesség igénye nélkül jöjjön egy-két kiemelt musical:

A Bronxi mese

A Longacre Színházban, december 1-jétől látható az Alan Menken zenéjével készült darab, melynek érdekessége, hogy az írói között Chazz Palminteri nevével is találkozhatunk, a produkciót pedig Robert De Niro és Jerry Zaks rendezi. Az azonos című film musical verziója egy munkáscsaládból származó fiatal fiúról szól, akinek „karrierje” a szervezett bűnözés fellegváráig szárnyal.

Glenn Close

Glenn Close

Sunset Boulevard

Február 2-án mutatják be a Palace-ban Webber musicaljét, méghozzá Glenn Close főszereplésével. Ezt a verziót a londoni West Enden már láthatta a közönség még idén tavasszal. Az 1994-es musical felújítása – mely Billy Wilder filmjének újragondolása – jövőre ismét befut a Broadwayre.

broadway3

Miss Saigon

Claude-Michel Schönberg és Alain Boublil felejthetetlen alkotását március 1-jétől láthatják a Broadway Theatre-ben a nézők. A Miss Saigon-t Magyarországon először 1994-ben mutatták be, legutóbb a Budapesti Operettszínház műsorán szerepelt. “A musical, amely már legenda” – hangzott a Newsweek kritikája alig néhány héttel az 1989-es premier után és valóban, nem tévedtek, Claude-Michel Schönberg művét több tízezerszer került színpadra szerte a világon, ezzel pedig a Miss Saigon a tíz leghosszabb ideje játszott zenés előadás között van.

Magyarországon is a műfaj történetének egyik legfontosabb állomása az 1994-es szegedi szabadtéri, majd az Operettszínházi bemutató. Kerényi Miklós Gábor – KERO rendezésében a musicalnek itthon is kultusza alakult ki. – írta az Operettszínház ajánlójában a darabról anno, melyet évek óta hiányolnak a nézők a Broadway repertoárjából..

Amelié

Nem véletlenül ismerős a cím, a musical a 2001-es, Audrey Tautou-val készült film feldolgozása. A Walter Kerr Színházban lesz a premierje jövő áprilisban. A produkció zeneszerzője Dan Messé.

broadway2

Hello, Dolly!

Érdemes erről a kultikus darabról bármit is írni? Nos, kétség kívül igen, mivel a 2017-es remake-ben Dolly Gallagher Levi-t Bette Midler alakítja majd a vélhetően teltházas produkcióban. Jerry Hermann klasszikus, 1964-es musicaljének felújított változata 2017-ben debütál New York-ban. Az előbemutatót március 15-én, a Shubert Theatre-ben tartják. A Hello, Dolly! rendezője a Tony-díjas Jerry Zaks, koreográfusa a szintén Tony-díjas Warren Carlyle lesz, a hivatalos premierre április 20-án kerül sor.

A musical filmes adaptációjában Barbra Streisand alakította Dolly Levit, partnere a feledhetetlen Walter Matthau volt.

broadway4

+1

Frozen

Elsősorban a lányos szülők álma válik valóra azzal, hogy 2018-ban a Broadwayn debütál az azonos című Disney-mese színpadi adaptációja. Anna és Elza hercegnő története a St. James Színházban kel életre, a darabban elhangzik természetesen az Oscar-díjas ‘Let It Go’ is.

Vass Kata / Színház.org