A Légy jó mindhalálig musicalváltozata Kolozsváron

2017 január 12. csütörtök, 15:20

Légy jó mindhalálig című Móricz Zsigmond-regényből készült musicalt mutatja be a hétvégén Kolozsvári Állami Magyar Színház. Kocsák Tibor és Miklós Tibor zenés darabjában 29 gyermekszereplő lép színpadra.

Visky András, a színház művészeti vezetője az előadást beharangozó sajtótájékoztatón felidézte: Móricz Zsigmond nem gyermekkönyvnek szánta a regényt, és a kolozsvári színház sem csak gyerekekre számít a nézőterén. Olyan előadást készítettek, amellyel a családokat kívánják megszólítani.

Visky András hozzátette: a reformáció 500. évfordulójára is gondoltak, amikor a debreceni református kollégiumban játszódó történet bemutatására vállalkoztak.

Fotó: Biró István

Béres László rendező szerint felkiáltásnak szánták az előadást, hogy hagyják a felnőttek gyermekként élni a gyermekeket, ne akarjanak időnap előtt felnőttet faragni belőlük. Mint kiemelte, a mai társadalom gyakran megkérdőjelezi azokat az emberi értékeket, amelyeket a főhős, – az Ábrahám Gellért által alakított – Nyilas Misi képvisel. Lesajnálja, megmosolyogja, “lúzernek” tekinti azokat, akik jók, becsületesek, szótartók akarnak lenni. Ma inkább azok számítanak példaképnek, akik kiharcolják maguknak az érvényesülést – tette hozzá.

“Mi Nyilas Misi értékeinek a súlyát, becsületét szeretnénk visszaadni ezzel az előadással” – fogalmazott a rendező. Megemlítette, hogy 80-90 jelentkező közül választották ki azt a 29 gyermeket, akik bekerültek az előadásba. Sok most fellépő gyermekszínész a húga vagy kisöccse olyan gyerekeknek, akik korábbi kolozsvári rendezéseiben szerepeltek.

Megjegyezte, a sors hozta úgy, hogy Kolozsváron rendre gyermekszereplős musicaleket rendez, de nem áll távol tőle a téma, hiszen gyakorló szülőként a hétköznapokban is érintkezik a gyermekek világával.

Fotó: Biró István

Amint a rendező elmondta, Ledenják Andrea jelmezei még a Móricz-regény korát, a 20. század elejét idézik, de a Csíki Csaba által tervezett díszletek, és a használt kellékek a kortalanság irányába viszik el az előadást. A gyerekek például bizonyos jelenetekben görkorcsolyával lépnek színre.
Jakab Melinda koreográfus azt hangsúlyozta, hogy az előadás valamennyi táncos jelenete a táncon túl bizonyos helyzetek megjelenítéséről szól. A gyerekek a tánccal, az énekkel fokozzák a drámát, vagy akár a humort.

A nagyszínpadi előadás bemutatóját szombaton, január 14-én  este tartják Kolozsváron.

Forrás: Színház.org, MTI