“Részletes feltárása a nők és férfiak közötti viszonynak” – Moszkvában az új Anna Karenina musical

2017 február 09. csütörtök, 10:10

2016 őszén új librettóval és az előadáshoz írt zenével debütált a klasszikus mű színpadi adaptációja.

Lev Tolsztoj regényét a mindent elsöprő szerelem, a szélsőséges érzelmek, a szenvedés is jellemzi – írta ajánlójában a Moscow Operetta Theatre.


Természetesen a kétórás produkcióba nem sűríthető be a teljes regény, ezért új szövegkönyv is készült, amely hű marad az eredeti sorokhoz. Kifejezetten izgalmas a darab látványvilága, ugyanis a jelmezek egyszerre idézik az 1800-as éveket és jelenítik meg a haute couture elemeit. Az Anna Karenina a harmadik eredeti orosz musical, mely a moszkvai operettszínházban megelevenedik.

Az előadás egyik producere Alexei Bolonin a 2000-es években nyugati musicalek bemutatására törekedett, de általában kevés sikerrel járt. “Akkoriban nem igazán rendelkeztünk musical kultúrával – maga a szó is furcsán hangzott az orosz füleknek. De rájöttünk, hogy az elmúlt években rengeteget fejlődött a kulturális élet Moszkvában és, hogy képesek vagyunk saját produkciók létrehozására is” – mondta.

Így született meg az Anna Karenina, melynek próbaidőszakában a színészek moszkvai jégpályákon gyakoroltak hetekig, hogy a színpadra álmodott görkorcsolyapályán később tökéletesen tudjanak siklani.

A show másik producere, a színház igazgatója szerint, Tolsztoj regénye a “mindenség”. “Az Anna Karenina talán a legrészletesebb feltárása a nők és férfiak közötti viszonynak” – tette hozzá Vladimir Tartakovsky, aki úgy véli, Anna férje, Karenin karaktere – akit néhány filmváltozatban gazemberként ábrázoltak – a musicalben közel áll az eredetihez, így a közönség mint saját társadalmi helyzete áldozataként érezhet együtt vele.

Tolsztoj regényét számos alkalommal adaptálták már színházra és képernyőre is, Magyarországon Kocsák Tibor és Miklós Tibor írt a műből nagysikerű zenés darabot, musical-operát.

Vass Kata / Színház.org