Idén 50 éves a Hair!

2017 február 14. kedd, 11:06

A kultikus zenés produkció közelgő 50. születésnapját is megünnepelték a New York-i Ellen Stewart Theatre-ben.

A Hair című musicalt 1968-ban mutatták be a Broadwayn, de 1967 októberében már debütált az Off-Broadwayn is, egy kis költségvetésű színházban.

Broadway/Hair eredeti szereposztás, Fotó: Pinterest

A január 21-i Coffehouse Chronicles nevű kulturális eseményen a szerzők közül James Rado és Galt MacDermot is részt vett, de a rendezvényre az 1967-es és a ’68-as premier szereplői közül is eljöttek néhányan, mint, ahogy a 2009-es Broadway-felújítás alkotói is tiszteletüket tették és megosztották a nézőkkel élményeiket, emlékeiket. Rado pedig 85. születésnapját is ünnepelte.

A 2009-es Broadway-felújítás szereplői a Tony-díjátadón énekelnek:

James Rado és Gerome Ragni még 1964-ben kezdett el dolgozni a karaktereken, a szövegkönyvön, majd két évvel később csatlakozott hozzájuk Galt MacDermot zeneszerző. A Hair végül 1967-re készült el, ebben az évben rock-musicalként debütált az Off-Broadwayn a Public Theater-ben, majd átköltözött a Cheetah nightclubba. Az igazi áttörést a ’68-as Broadway premier hozta meg, az előadást Julie Arenal koreografálta, a jelmezeket Nancy Potts tervezte.

És ahogy mondják, a többi már történelem…

A Hair több mint 1700 alkalommal szerepelt műsoron egyhuzamban, New York után Londonba is megérkezett a produkció, az eredeti dalokat tartalmazó Grammy-díjas lemezből pedig több mint 3 millió példány fogyott. Mielőtt azonban a darab eljutott a Broadway-re, a szerzők újraírták a szövegkönyvet és új dalok is születtek: pl. A „Let The Sunshine In” az eredeti verzióban nem szerepelt.

A Hair az 1979-ben készült filmnek köszönhetően minden idők legnépszerűbb zenés produkciója lett. Milos Forman filmrendező világhírű alkotása az azonos című musical alapján készült és főszerepet kapott benne a zene, a tánc, a szerelem, a szabadság, és a Vietnami háború elleni tiltakozás.