Máshogy esik az eső a Nagymező utcában – 3 különböző mozi forog az Operettszínházban

2017 február 16. csütörtök, 7:03

Ahogy arról beszámoltunk, február 17-én és 18-án, a Szegedi Szabadtéri Játékokat követően, a Budapesti Operettszínházban is bemutatják az Ének az esőben című musicalt. Harangozó Gyula, Kossuth-díjas balett-művész és koreográfus, a Szegedi Szabadtéri művészeti igazgatójának első színházi rendezéséhez Somogyi Szilárdot, a Nádasdy-díjas fiatal színházi szakembert kérte fel partnerének. A közös alkotási folyamatról és a hamarosan premiert ünneplő darabról kérdeztük Somogyi Szilárdot. 

Harangozó Gyula és Somogyi Szilárd

Nem megszokott alkotási folyamat eredményeként született meg az Ének az esőben előadás. Hogyan és miért kereste meg Harangozó Gyula a társrendezés ötletével?

Harangozó Gyula „Giminek” nagy álma volt, hogy egy nagyszabású zenés produkciót állítson színpadra, és ez a kívánsága tavaly nyáron, a Szegedi Szabadtéri Játékokon teljesült is az Ének az esőben bemutatásával. Ez a darab az Operettszínház és Szeged koprodukciója, és mivel nekem van szabadtéri illetve alapos kőszínházi, rendezői gyakorlatom és tapasztalatom, engem kértek fel, hogy segítsem a munkát a Nagymező utcában. Hatalmas megtiszteltetés egy Kossuth –díjas művésszel együtt dolgozni, nem is akárkivel, hiszen mind Harangozó Gyula, mind az édesapja nevéhez számos híres és sikeres balett koreográfia fűződik, Gimi elképesztő balett táncos múltjáról nem is beszélve. A közös munka alatt kiderült, hogy hasonló az ízlésünk, rengetegszer előfordult, hogy egyszerre, ugyanazt azt instrukciót mondtuk a színészeknek, így tulajdonképpen sokszor megerősítője és szócsöve lettem Giminek. Nagyon szimpatikus volt már az elején, hogy azt kérte tőlem, mindig mondjam el a véleményemet, az ötleteimet, ezekből nagyon sok meg is valósult, és ez a kompromisszumkészség megkönnyítette az együttműködésünket.

Ének az esőben

Ez a forma, a rendező – társrendező viszony jól működött? Lesz még kedve ilyen típusú együttműködéshez?

Harangozó Gyulával bármikor! Ebben az esetben ez egy nagyon jó ötlet volt. Sokat tudtunk meg a közös munka alatt egymásról, azt mondhatom, hogy barátok lettünk. A mai világban nagyon ritka, hogy két kollega egy közös feladat megvalósítása során alakít ki nagyon jó viszonyt egymással, és hogy nevezzük nevén a dolgot, képesek egymás szekerét is tolni. Giminek izgalmas és határozott elgondolásai vannak a figurákról, viszonyrendszerekről, a képi világról – de nagyon rugalmas és sok féle dologra nyitott – így mind a technikai, mind a művészi kérdésekben sokat tudtam neki segíteni. Meggyőződésem, hogy a közös munka eredménye beérik és gördülékeny, szerethető eladás születik.

 

Somogyi Szilárd

Szegeden nagy sikerrel mutatkozott be ez a musical. Miben lesz más a kőszínházi előadás?

Máshogy esik az eső! De viccet félretéve, persze kisebbek a keretek, de már a kezdet kezdetétől az operettszínházi produkcióra való tekintettel dolgozott a stáb és ahhoz képest nagyítottunk Szegedre. Visszatérve az esőre, hat méter mélységben esett nyáron a Szabadtérin, a Nagymező utcában pedig két és fél méter ugyanez, nálunk szükség volt egy speciális vízelvezető gumiszőnyegre is, amelyet a színház műszaki csapata kiválóan megoldott, hiszen a mi színpadunk nem esőálló.

Ének az esőben

Az Ének az esőben az egyik legtöbbet játszott film musical, melynek színpadi adaptációi a világban meg sem közelítették a hollywoodi sikereket, ráadásul Gene Kellyt találni szintén nehéz. Az Operettszínház és Szegedi Szabadtéri most három különböző karakterű színészt is mélyvízbe dob Don Lockwood szerepében. Mire készülhetnek a nézők?

Aki azt gondolja, hogy a filmet fogja látni a színpadon, az téved. Egyedi, különleges ízű produkciót készítünk! Ráadásul, a főszereplők miatt, három különböző mozi forog majd az Operettben. Az egyik filmet Gömöri András Máté forgatja, a másikat Peller Károly, a harmadik pedig március végétől Adorjáni Bálintnak pörög. Nagyon jó, hogy mindegyik fiú személyisége megmutatkozik az eljátszott karakterben! A személyes sugárzás, ami ezekben a srácokban benne van, mindhármat csak megerősíti abban, hogy az Ő Donjuk lehet az igazi. Fantasztikus, hogy Peller Károly ezért a szerepért komplett életmódot, alakot váltott és közel harminc kilót fogyott, nagyon jó, hogy az ifjúság, köztük Gömöri András Máté is meg tanult szteppelni. De a harmadik szereplő behozatala izgalmas és furcsa kísérlet is, hiszen Adorjáni Bálint a prózai oldalról közelít felénk. Egy nagyon jó hangú, jó képességű, jólelkű, nyitott szívű embert ismertem meg a személyében, aki március végétől látható majd az Operettszínházban és idén nyáron, Szegeden vele találkozhat majd a nagyközönség a főszerepben. Mindhárman nagyon szerethetőek. A két Cosmo – Kerényi Miklós Máté és Serbán Attila – pedig képesek tovább árnyalni a képet, mert ez az öt fiú a privát életben is hallatlanul jó viszonyban van egymással és ez majd – reményeink szerint -, az előadáson is meglátszik. Gimi folyamatosan kérte is, hogy a barátságuk jelenjen meg a karakterábrázolásukban. Don és Cosmo kapcsolata nem csupán haverság, életük nehéz pillanataiban is mindig egymás mellett állnak, és együtt viszik sikerre az életüket.

Harangozó Gyula és Somogyi Szilárd

Miről szól Harangozó Gyula rendezésében az Ének az esőben az Operettszínházban?

Sok történet zajlik egyszerre a színpadon. Szól a barátságról, szól a szerelemről, szól arról, hogy a modern technikai vívmányok fejlődésével hogyan veszítheti el az ember az állását, és hogyan lehet egyik napról a másikra ünnepelt sztárból majdnem hajléktalan. Persze elsősorban szórakoztatni szeretnénk, de ha valaki kicsit mélyebben bele akar gondolni ennek a musicalnek a sztorijába, akkor megtalálhatja benne azokat a pillanatokat, amelyek igenis rólunk szólnak, hiszen ezekkel a helyzetekkel mi is nap, mint nap, szembesülhetünk.

Szerző: L. R.

Színház.org 

 

 
 

Kapcsolódó anyagok