A Vörös Rébék musical színpadra állításával tiszteleg Tata Arany János emléke előtt

2017 március 08. szerda, 17:19

Arany János Vörös Rébék című balladáját feldolgozó musicalt mutatnak be júliusban Tatán – mondta el a darab rendezője, Pesty-Nagy Kati az Arany-emlékév nyitányán.


A darab megvalósításához Tata önkormányzata és Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. nyújtott segítséget. Az előadást július 28-án láthatják a nézők először a tatai szabadtéri színpadon – tette hozzá Pesty-Nagy Kati.

Fotó: tata.hu

Rébék szerepét Kecskés Tímea játssza, a főbb szerepekben Pásztor Ádám, Petrozsényi Eszter, Vadkerti Imre, Bucsi Annamária, Turek Miklós, Mezei Kitty és Bodnár Vivien szerepel. A koreográfia Sándor Dávid munkája, a darab zenéjét Derzsi György szerezte.

Pesty-Nagy Kati elmondta, hogy a város néptáncosai is szerephez juthatnak a darabban, a 16 és 25 év közötti szereplők részére hamarosan válogatást hirdetnek. Az előadáshoz keresnek még hat, női démonfigurát megformáló alakot, valamint bevonják a Tatai Versbarátok körét, a vetített díszletekhez pedig autista művészek munkáit alkalmazzák.

Fotó: tata.hu

Új produkció születik:

A musical ballada megszületése tisztelgés Arany János meghatározó és örökérvényű költészete előtt, s egyben része is annak a missziónak, mely a zenés színház közérthető nyelvén szólva hozza közel a valódi kultúrát a fiatalokhoz. Tata Város Önkormányzata az alkotói stáb mellé állt, felismerve annak a fontosságát, hogy találkozzon mai világunk művészi elhívása a múlt örökérvényű kérdéseivel. Tata nem csupán a tataiaknak szeretne ezzel az előadással maradandó élményt nyújtani, bíznak abban, hogy nyáron az ország számos más területéről, vagy éppen Felvidékről is sokan ellátogatnak majd a városba az előadás hírére. A produkció, mely bár zenés színházhoz méltóan közérthetően fogalmaz csodálatos dallamokon át, nagyszerű és látványos koreográfiával, színészi mélységeivel megpróbálja megteremteni azt a valódi színházi élményt is, mely számtalan örök kérdésre keresi a választ.

Fotó: tata.hu

A Vörös Rébékről:

Arany János a Vörös Rébék című balladát 1877-ben a Margitszigeten írta egy népmondai töredék alapján. A cím a vörös hajú Rebekára utal, aki misztikus erővel bír, egyszer varjúként, másszor öregasszonyként jelenik meg a műben. Előbb összeboronál egy ifjú párt, Danit és Terkát, majd a feleséget arra bíztatja, hogy csalja meg férjét. A nő terhes lesz, a férj kidobja a házából. A férjet azzal vádolják, hogy megölte Rébéket, így menekülnie kell. A bujdosás közben végez még egy emberrel is, ezért kettős gyilkosságért felakasztják.

A musical ballada, szerkezetében is Arany nagyszerű versét veszi alapul, s bár nem akarja a titokzatosságát, töredezettségét – mint műfaji alapvetést – megtagadni, mégis szolgál egyfajta történeti magyarázattal, s olyan kérdéseket vet fel, amelyekre talán minden nap keressük a választ…

Forrás: Tata.hu. MTI, Színház.org