Magyar Flódni Kováts Krisztával és Nyáry Krisztiánnal a Madách Stúdióban

2017 március 19. vasárnap, 9:01

Március 29-én, április 8-án és 27-én Kováts Kriszta a Madách Stúdióban folytatja Budapest bámészko című műsorát. Ezúttal Nyáry Krisztiánnal idéznek meg írókat, költőket, zeneszerzőket, és hősöket.

Kováts Kriszta 2013 őszén új zenekart alakított, a Kováts Kriszta Kvintett-et. A zenekar azóta több helyen is fellépett, fesztiválokon szerepelt és nagy sikerrel mutatta be a Budapest bámészko dalait. (Szerzők: Gallai Péter, Wolf Péter, Vedres Csaba, Fábri Péter.)

Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián

Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián

2014-ben a Könyvhéten megjelent a Budapest bámészko című könyv is, cd- melléklettel (dalok), amelyben Nádasdy Ádám miniesszéivel, fotókkal és Fábri Péter dalszövegeivel egészültek ki a dalok. Nádasdy később csatlakozott a csapathoz és a koncerteken felolvassa a miniesszéket. Március 29-én, április 8-án és 27-én a Madách Stúdióban pedig Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész segítségével és írásaival (Így szerettek ők, Igazi hősök, Merész magyarok) teszi ezt Magyar Flódni című estjén, régi és új dalokkal, művészeket és hősöket megidézve – azokat, akikre büszkék vagyunk.

Azért is különleges élmény az előadás, mert az elhangzott történetek, kordokumentumok, és visszaemlékezések többnyire nem szerepelnek a tankönyvekben, így mindenképp olyan ismeretre tesznek szert az adott korszakról, amelyek gazdagítják tudásukat, szélesítik látásmódjukat, és felkelthetik érdeklődésüket az idézett művészek munkássága iránt.

A Magyar Flódni ősbemutatója a Zsidó Művészeti Napokon volt, 2016. június 4-én, az ajánlója is akkor készült:

Az előadásról:

Ők magukat hol egyszerűen magyarnak és olykor kényszerűen zsidónak vallva, meghatározták a magyar kultúrát, mint például Molnár Ferenc, Karinthy, Örkény, Szerb Antal. Többüket a Horthy rendszer gyilkolt meg zsidó származásuk miatt, bár ők magyarnak és katolikusnak vallották magukat, mint például  Radnóti Miklós. És ha visszanézünk az időben, az egyik legnagyobb 48-as hősünk Löw Lipót, a rámás csizmás rabbi, aki Veszprémben kihirdette a függetlenséget. De a pesti vicc is a kultúránk része, ahogyan az operettek (Csárdáskirálynő)  a kuplék (Weisz Adél), a magyar nóták (Seress Rezső) és a kabarék is (Alfonzó). Az esten elhangzik a leginkább irredenta dalként elhíresült Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! is, amelyről kevesen tudják, hogy két zsidó szerző alkotása és egyikük internálótáborban halt meg.

A zsidó és magyar kultúra úgy olvad össze ezekben a sorsokban, mint a flódni rétegei az ember nyelvén – elválaszthatatlanul.

Az új dalok zeneszerzői: Schneider Zoltán, Wolf Péter
Szövegírói: Fábri Péter, Örkény István, Radnóti Miklós
Film: Weininger Gabriella
Látvány: Ruttka Andrea
Szerkesztő-rendező: Kováts Kriszta

A Kováts Kriszta Kvintett tagjai:
Kováts Kriszta – ének
Lázár Zsigmond – billentyű, hegedű, vokál
Schneider Zoltán – gitár, vokál
Csuhai Barna Tibor – nagybőgő, vokál
Perger Guszty – ütőhangszerek

A Kovátsműhely és a Zsidó Művészeti Napok közös produkciója a Madách Stúdióban.