Aranylemezes a Vígszínház A Pál utcai fiúk című előadása

A Mi Vagyunk A Grund című dalának klipje is debütált
2017 március 22. szerda, 15:46

Eszenyi Enikő adta át A Pál utcai fiúk alkotóinak és szereplőinek az előadás hanganyagából készült, a Tom-Tom Records gondozásában megjelent kiadvány aranylemezét kedd este. A Dés László-Geszti Péter alkotópáros az előadáshoz írt Mi Vagyunk A Grund című dalának klipje pedig péntek este debütált az rtl.hu-n, az RTL Magyarország online felületén. A Molnár Ferenc világhírű regényéből adaptált zenés játék bemutatóját alig negyed éve tartották a Vígszínházban, ezalatt az idő alatt több mint 55 ezren látták Marton László magával ragadó rendezésének eddigi 52 előadását.

A Dés László-Geszti Péter alkotópáros az előadáshoz írt Mi Vagyunk A Grund című dalának klipje péntek este debütált az rtl.hu-n, az RTL Magyarország online felületén.

“Hálás vagyok a közönségnek”

„Nagyon büszke vagyok a társulatra, és halás vagyok a Vígszínház közönségének, hogy ilyen nagy szeretettel fogadták A Pál utcai fiúkat” – mondta Eszenyi Enikő az aranylemez átadása kapcsán. „Házi szerzőnk, Molnár Ferenc csodálatos regénye világhódító útja után hazatalált a Vígszínházba. Én hiszem, hogy Molnár Ferenc is elégedetten és boldogan nézné végig Marton László korszakos rendezését, örömmel hallgatná Dés és Geszti nagyszerű dalait.”

Az előadás hanganyagából a Tom-Tom Records gondozásában készült kiadványon a Vígszínház fiatal tehetségi éneklik a Molnár Ferenc legendás figuráinak írt dalokat.

A Pál utcai fiúk / Vígszínház / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Bokaként Wunderlich Józseftől hallhatjuk, hogy „éljen a Grund!”, Nemecsekként Vecsei H. Miklós a nagy füvészkerti fürdése után becsületről és bátorságról énekel, Áts Feriként pedig Józan László veszi fel a vörös inget.

A Mi Vagyunk A Grund című dal népszerűsége A Pál utcai fiúk bemutatása óta töretlen, tavaszi meglepetésként elkészült hozzá a videoklip is, melynek országos klippremierjét péntek este 19 órakor tartják az rtl.hu-n. Így bárki bepillanthat a Vígszínház előadásába, melyet ha élőben szeretnénk látni, jó előre kell terveznünk, hiszen a rendelkezésre álló havi 11-12 ezer jegy az aktuális kontingens megnyitása után alig egy munkanap alatt elfogy.

Az előadásról:

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra-és újra felfedez magának.

Marton László rendező teremtette meg a Vígszínházban azt a fiatalokat is megszólító, magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató hagyományt, amelynek újabb kiemelkedő állomása A Pál utcai fiúk. A darabot a regény alapján Grecsó Krisztián írta, munkáját Radnóti Zsuzsa dramaturg segítette, a koreográfus Horváth Csaba.

A Pál utcai fiúk/ Vígszínház/ Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Kritikus szemmel az előadásról:

„Megvan a következő tuti: A dzsungel könyve, A padlás és a Túl a Maszat-hegyen mellé A Pál utcai fiúk – az újabb zenés darab, amelyen generációk fognak megrendülni és elérzékenyülni.”

Csáki Judit/ 168óra

„A Pál utcai fiúk vígszínházbeli adaptációjától valósággal felrobbant a zsúfolásig telt színház.”

Marik Noémi/Vasárnapi Hírek

„Ha minden jól megy, unokáink is látni fogják, akárcsak A dzsungel könyvét vagy A padlást.”

Orosz Ildikó/Magyar Narancs

„A lépcsős gubbasztásért közelharc folyik, a betegség miatt megmaradó belépőkre pedig csoda, hogy még nem kell licitálni.”

Papp Lídia/ Élet és irodalom

„Nem érdemes álmok és vágyak nélkül élni, ebben a hitben erősít meg a vígszínházi A Pál utcai fiúk előadása. Ahogy “A fogadalmi dal” utolsó sora visszhangzik: “Miért félnénk? Miért élnénk, ha nem egy álomért?””

Balogh Gyula/ Népszava

Forrás: Színház.org, Vígszínház