“Vállalni az érzelmeket”: My Fair Lady premier Sopronban

2017 április 01. szombat, 15:18

A soproni és a szolnoki színház koprodukciójának és együttműködésének köszönhetően Radó Denise egymás után két helyen is megrendezhette a My Fair Ladyt. Premier április 1-jén!

“Nem értjük egymást, elbeszélünk a másik mellett, a fiatalok már egy olyan nyelvet beszélnek, amit lassan csak ők értenek, miközben sokak nem merik vállalni az érzelmeiket az emberi kapcsolataikban. Ezért sem szükséges maivá tenni, modernizálni ezt a darabot. Aktuális a mondanivalója klasszikus keretek között is, mert ez tényleg egy klasszikus, örök érvényű történet” – mondta Radó Denise rendező, aki a My Fair Lady című musicalt állította színpadra a Soproni Petőfi Színházban. A Jászai-díjas  színművésznő mosolyogva tette hozzá, a darab alapüzenetei, szórakoztató jellege és látványos elemei mellett nem kerüli ki a férfi-nő örök és megfejethetetlen kapcsolatának egyes kérdéseit.

Radó Denise

Hajrá, Eliza!

“Karinthy Frigyes is azt mondta, férfi és nő hogyan is érthetné meg egymást. Hiszen mindkettő mást akar. A férfi: a nőt. A nő: a férfit. Ez is benne lesz persze a darabban, a gondolataimban miközben két jellemfejlődést is láthatunk. Eliza külsőleg, viselkedését tekintve látványos változási szakaszon megy keresztül. A néző drukkolhat neki, együttérezhet vele, mert látja sorsát, erőfeszítéseit, küzdelmét. Az igazi belső utat viszont Higginsnek kell bejárnia. A nagy tudású, önelégült, nagyképű nyelvésznek, akinek nincs érzelmi intelligenciája, nem tekint emberként a kísérleti alanyára. Ám, a teremtménye ezúttal az ő szívét is próbára teszi és a nézők már szinte kórusban mondanák neki: vedd már észre magad és őt!  Női rendezőként ezért ehhez nem is tehetnék hozzá mást, mint amit Higgins anyja is mond a darabban: Hajrá, Eliza! ” – mesélte a rendező.

A koprodukciónak köszönhetően Szolnoki Tibor életében először játszhatja el Higgins professzor szerepét, méghozzá két teátrumban. Szolnokon hármas szereposztásban, a leghűségesebb városban – Sopronban – pedig váltótárs nélkül. Ám, a két alakítás között biztos, hogy lesz különbség.

My Fair Lady/Soproni Petőfi Színház/Szolnoki Tibor

A szobor lelke

“Egy, a saját rögeszméjébe zuhant, makacs, a világban vakon járó, öntelt férfit alakítok. Ahogy Michelangelo meglátja a márványtömbben a szobrot, úgy látja meg a közönséges, tanulatlan virágáruslányban a hercegnőt. Minden eszközzel, kegyetlen céltudatossággal kezdi faragni, tanítani a lányt. Érdekes, izgalmas, komoly feladat ez.” mondta Szolnoki Tibor, aki hozzátette: minden partner és minden társulat különbözik egymástól, más személyiségek, más emberek alkotják a stábot. Így ő is más megoldásokat talál a közös játék közben.”Elölről kezdem megint a szerep felépítését, megküzdve a karakterrel. Minél többet foglalkozom vele, annál mélyebb rétegei tárulnak fel a személyiségnek. Új előadás lesz ez számomra.” – hangsúlyozta a Jászai Mari-díjas színművész, aki szerint G. B. Show Pygmalion című remekműve alapján készült musical rávilágít a tehetség és a tanulni vágyás csodájára.

Eliza Doolittle-t, a virágáruslányt Kisfaludy Zsófia alakítja. A fiatal színész- és énekesnő több zenés produkcióban szerepel, szerepelt a Madách Színházban, az Operettszínházban, a Győri Nemzeti Színházban, Békéscsabán és turnézott külföldön is. Sopronban először lép színpadra.

My Fair Lady/Soproni Petőfi Színház/Szolnoki Tibor, Kisfaludy Zsófia

 
Átlépni korlátokat
 “Vajon át tudjuk lépni saját korlátainkat, ki merjük-e mutatni érzelmeinket, miközben nem mindig értjük egymást? Átgázolhatunk-e másokon a saját céljaink érdekében? Megtalálhatjuk-e újra önmagunkat, amikor teljesen új emberré kell válunk? Hol a határ a tanulni akarás és a megfelelési kényszer között? Ma az internet és az okostelefonok korszakában is aktuálisak ezek kérdések.” – avatott be Kisfaludy Zsófia. Úgy érzi: nagyon jó időben érkezett ez a szerep az életébe. Ajándék számára ez a feladat, amelyből sokat lehet tanulni és kicsit összefoglalja azokat a drámai, illetve vidám karakterszerepeit, amiket eddig játszott.”Az utcai virágárus Eliza egy humoros, szeretetre méltó, de vagány karakter, ugyanakkor a második felvonásra komoly jellemfejlődésen megy keresztül. Gyönyörű és egyben nehéz dalokat kell énekelnem, egy olyan szórakoztató musicalben, amelynek több, mélyebb mondanivalója is akad. Ki, mit lát meg majd benne. Ez a lány erőfeszítéseket tesz, hogy úrinő lehessen, közben az eredeti közegéből kiszakad, az új társadalmi réteghez meg még nem tartozik. Elizának a kemény professzor érzelmeit is sikerül nagy nehezen a felszínre hoznia. A XXI. század problémája, hogy az emberek elbújnak az internet, a közösségi média, az okostelefonok mögé. Amikor viszont szembe kell nézni egymással, megérteni a másikat, figyelni rá, akkor sokan nem tudják kifejezni az érzelmeiket, nem mernek konfrontálódni, önmagukat vállalni. Pedig, csak a saját magunk által épített korlátokat kellene átlépni és olyan bátornak lenni, mint Eliza.” – válaszolta a színésznő.

My Fair Lady/Soproni Petőfi Színház

Kacagni és gondolkodni

Mikó István, aki Alfred P. Doolitle-t kelti életre, úgy véli: “Jó figura, ziccerszerepnek könyvelik el, ezért is fontos, hogy az ember megtartsa közben a jellemábrázolás határait. Egy kicsit kacagtató, meg gondolkodtató is legyen, ne billenjen át sehová a mérleg.”

A Jászai Mari-díjas színművész pályafutása során még nem találkozott ezzel a szereppel. Annak külön örül és szép ajándéknak tartja, hogy a soproni előadásban a lányát Kisfaludy Zsófia alakítja, akinek édesanyjával, Hűvösvölgyi Ildikóval a mai napig sokat játszik együtt. Nevetve jegyezte meg: gyakran férjet és feleséget alakítanak különböző darabokban.

“Zsófival nincs sok közös jelenetünk, várom a vele való játékot is. Az általam megformált szemetesnek megvan a magához való esze, bölcsessége, látása és a sajátos gondolatvilága, amire Higgins is azt mondja a darabban, hogy olyan, akár egy filozófus. Persze, azért igyekszik jó helyzetbe kerülni, az előnyöket megtalálni és kicsikarni magának” – felelte.

My Fair Lady/Soproni Petőfi Színház/Mikó István

Bolondos szerelem

Savanyu Gergely, aki Freddy szerepében lép színpadra, úgy véli bolondos, semmihez nem értő, valójában reménytelenül szerelmes figurát játszik, akit lehet szeretni és sajnálni is. Ki, miként gondolkodik az érzelmekről. Hozzátette, az előadásban Eliza és Freddy kapcsolata majdnem beteljesül, ugyanis miközben a virágáruslány a darabban átmegy egy jellemfejlődésen, rájön arra, hogy nemtelen eszközöket is használnia kell céljai eléréséhez, s ezért a fiatalember közeledését elfogadva teszi féltékennyé a kőszívű Higginset.

“Freddy az ascoti lóversenyen találkozik Elizával, de nem ekkor látja először. A musical elején a virágáruslányt észre sem veszi, fellöki. Később egy sznob társaságban ülve szeret bele. Majdnem egymásra találnak – sőt, G. B. Shaw Pygmalyon című eredeti művében ez a románc diadalmaskodik – a musical változat nyitva hagyja ezt a kérdést, a mostani rendezésben azonban Freddy hoppon marad. Lehet ezért sajnálni is őt, miközben szerethető, bohókás, tulajdonképpen egy rosszul szerelmes fiatalról beszélünk, ám, ha jobban megnézzük, igazából két össze nem illő ember kapcsolatát is láthatjuk. Fantasztikus musical a My Fair Lady, nincs leöntve operettes mázzal, igazi és mindig aktuális, sok gondolatot felvető, szerethető, szórakoztató történet ez, olyan fordításban, amely mindig maivá, modernné teszi.” – hangsúlyozta a Savanyu Gergely.

My Fair Lady/Soproni Petőfi Színház

Szolgálni szeretettel
“Egy olyan kotnyeles házvezetőnőt játszom, aki szerelmes a főnökébe, és mindent úgy tesz, ahogy Higgins professzor gondolja, amiként neki tetszik. Kedves és jó szerep ez számomra, örülök, mert ismét találkozhatom a soproni közönséggel.” – mondta Zsadon Andrea, Jászai Mari-díjas színésznő, aki Mrs. Pearcet jeleníti meg. “Számomra a darabbal való mostani találkozásban az is izgalmas, hogy míg az egész pályafutásom, az életem arról szólt, a dallamok szárnyán miként közelítettem a szerepeimhez, ezúttal viszont keveset kell énekelnem, s inkább a színészi személyiség, jelenlét, jellemformáló képesség kerül előtérbe a karakter életre keltésében. Lehet ebben a szerepben finom humormorzsákat találni, és megérthetjük Mrs. Pearce igazságágát is, hiszen a mai napig akadnak olyan nők, akik egy életen keresztül szolgálnak türelemmel, megértéssel, szeretettel, rajongással egy férfit, miközben nyesegetik annak jellembeli vadhajtásait.” – tette hozzá.

My Fair Lady/Soproni Petőfi Színház/A főszereplők és Pataki András igazgató a sajtóbeszélgetésen

Nagy visszatérés

Nagy Gábor számára nagy visszatérés ez a darab. Tizenöt évet játszott a leghűségesebb városban, négy igazgató alatt dolgozott.  Most újból találkozhat a közönséggel, Pickeringet alakítja a musicalben. Azért is érdekes ez a feladat számára, mert annak idején Valló Péter vezetése alatt már aláírt szerződése volt erre a szerepre, ám a bemutató akkor nem valósult meg. Most ez is teljesült a pályafutása során. Mint mondta, mindig új társulattal kezdett el dolgozni az elmúlt évtizedekben a városban. Nemrég megnézte a Macbeth című előadást, s szerinte a mostani stáb kitűnő erőkkel rendelkezik, örül annak, hogy velük együtt újból találkozhat a nézőkkel.

My Fair Lady/Soproni Petőfi Színház/Szolnoki Tibor és Kisfaludy Zsófia

A musicalek Csárdáskirálynője

Mrs. Higginsként Horváth Zsuzsa Jászai-díjas színésznő lép színpadra a produkcióban. Ő  arról is beszélt, ezt a darabot a musicalek Csárdáskirálynőjének tartja. Már találkozott a pályafutása során Kaposvárott a My Fair Ladyvel és nagyon szereti ezt a művet. Neki olyan emlékek jutnak eszébe a szerepéről, hogy azt mindig egy-egy társulat nagy prózai színésznője, vagy prózai szerepet átvett szubrettje játszotta. Ebből a szempontból nagy élmény volt számára Miskolcon Máthé Éva alakítását látni. Akkor fogalmazódott meg benne, egyszer szeretné eljátszani ezt a szerepet. Radó Denissel már dolgozhatott együtt és nagyon örül annak, hogy most ez megismétlődött.

A további szerepekben Szőcs Erika, Sárdy Zoltán, Major Zsolt, Farkas Tamás, Horváth László, Simon Andrea, Ács Tamás, Papp Attila és Kiss Noró látható. A koreográfus a Harangozó-díjas Sebestyén Csaba. A zenei vezető és karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész, a díszlet- és jelmeztervező pedig a Jászai-díjas Csík György.