“Karizmatikus történet egy karizmatikus emberről” – Szabó Kimmel Tamás a PASSIO XXI-ről

2017 április 08. szombat, 8:36

A PASSIO XXI című zenés drámát a közönség egyetlen alkalommal, 2017. április 9-én, Virágvasárnap láthatja. Alföldi Róbert formabontó színpadképpel, nagyzenekari kísérettel és 150 táncossal viszi színre  a Székely Csaba tollából született bibliai történetet a Budapest Sportarénában. Az előadásban Szabó Kimmel Tamás alakítja Jézust, a színészt a Prae.hu újságírója kérdezte. Lapszemle.

A modern passiójáték végigköveti a jól ismert történetet, Virágvasárnaptól, ám úgy, mintha az események napjainkban  zajlanának, egyfajta választ keresve arra a kérdésre is, mi történne, ha Jézus ma újra eljönne közénk. Bár a PASSIO XXI követi a hagyományos passiójátékok szerkezetét és főbb elemeit, Alföldi Róbert rendezésében hangsúlyt kapnak az egyéni tragédiák, az emberi dráma.

A Jézust alakító Szabó Kimmel Tamás elárulta, hogy szerinte vagány egy ilyen előadásban egy ilyen szerepet eljátszani! “Nagyon boldog voltam a felkéréstől. Alföldi Róberttel már évek óta nem dolgoztunk együtt, úgyhogy természetesen alig vártam a közös munkát” – tette hozzá.

PASSIO XXI / Alföldi Róbert és Szabó Kimmel Tamás a próbán, fotó: facebook.com/szabokimmel

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a passiótörténet, így válaszolt:Nem vagyok vallásos, de mióta jobban megismertem Jézust, abszolút tudok vele azonosulni. Karizmatikus történet egy karizmatikus emberről. Szerintem azért fontos, hogy ezt a történetet megmutassuk az embereknek, mert manapság nem árt, ha egy kicsit magunkba nézünk, és meghalljuk miről is beszélt ez a férfi. Fontos dolgokat tanított a világnak, csak a világ hajlamos ezeket elfelejteni.Továbbá nem árt szembesíteni magunkat azzal, hogy mennyire tudunk rettegni valakitől, aki nem erőszakkal akar világot váltani, hanem szeretettel és elfogadással, illetve hogy ezzel mennyire gyarlón és buta módon nem tudunk mit kezdeni. Pedig még soha nem próbálta ki az emberiség, hogy milyen ezek mentén az alap gondolatok mentén élni, és itt most határozottan nem arra gondolok, amit az egyház csinált Jézus tanításaiból, hanem a “mag”-ról beszélek.”

Dézsi Fruzsina interjújában azt is kifejtette, hogy a PASSIO XXI talán lerántja a történetről és a szereplőkről azt a mázat és áhitatos semmitmondást, ami véleménye szerint ráragadt az évek során.

“Hihetetlen egyszerűséggel koncentrál a vegytiszta szándékokra illetve igazságokra. Nekem ez teszi ilyen magával ragadóvá történetet, és ettől érdekel az egész. Robi  mestere annak, hogy miként kell egy klasszikust újra visszarepíteni a kezdetekhez, az induláshoz.” – hangsúlyozta a színész, aki arról is szót ejtett, hogy az előadásban szereplő pop- és rockdalok beleillenek a történetbe, és adnak hozzá valami pluszt.

PASSIO XXI / Jordán Tamás és Szabó Kimmel Tamás a próbán, fotó: Horváth Evelin Lina

“Nekem tetszik az a gondolat, hogy olyan dalokkal tűzdelünk meg egy régi történetet, amiket a 21. században írtak. Meglepő és izgalmas pillanatokat szül. Egyébként a zenés színház alapvetően közel áll hozzám, mindig is jelen volt az életemben, hiszen zenés-színész osztályban végeztem a Színművészetin Novák Eszter és Ascher Tamás osztályában.” – mondta. Úgy véli ha egy produktumot több mint tízezren néznek egyszerre, az nem kérdés, hogy közösségi élmény. Tulajdonképpen, amit ketten néznek, az is az, hiszen egyszerre érik őket ugyanazok a hatások és impulzusok,

A beszélgetést azzal zárta Szabó Kimmel Tamás, hogy az igazi kérdés az, hogy honnan ismernénk fel a valódi messiást ennyi hamis próféta közül…

A teljes interjút ITT olvashatják

A PASSIO XXI főbb szereplői: Szabó Kimmel Tamás, Stohl András, Feke Pál, Pápai Erika, László Zsolt, Fekete Ernő, Tóth Gabi.

Szerző: Dézsi Fruzsina

Forrás: Prae.hu, Színház.org