„Örömmel mondtam igent Mary Poppins-ra” – Villáminterjú Auksz Évával

2017 április 09. vasárnap, 10:08

Múlt hétvégén új Mary Poppinst köszönthettek a nézők a Madách Színházban. Auksz Éva két hetes próbafolyamat után “repült be” a Cseresznyefa utcába a Banks-családhoz. Az intenzív szereptanulásról és csodákról kérdeztük a színésznőt.

Élőben jelentkeztek a szereplők az első előadásról:

– Az első színrelépésed a Madách Színházban hatalmas siker volt, hogy érzed magad miután leülepedtek az élmények?

– Fantasztikusan érzem magam. Nyilván a premieremen az adrenalin erősen dolgozott, de ahhoz képest, hogy a hétvégi volt az első előadásom, nem éreztem nagyfokú lámpalázat. Mary Poppins annyira komplex szerep, hogy kizárólag az adott feladatra koncentrálok közben, és azt hiszem már nem maradt hely a szervezetemben idegeskedésnek. (nevet)

– Hogyan tudtál bekapcsolódni az évek óta olajozottan működő produkcióba?

– Úgy, hogy a családom két hétig nélkülözött, mivel folyamatosan a dvd, a szövegkönyv és a kotta fölött ültem és tanultam a szerepet. Amikor valamennyire elsajátítottam, akkor elkezdődtek a színpadi próbák Bencze Ilonával, akinek nagyon sokat köszönhetek. Szirtes Tamásnak, valamint Molnár Ferencnek is hálával tartozom, az igazgató úr hívott meg a szerepre, megkérdezte, hogy vagyok és mit szólnék Mary Poppins-hoz?  Én pedig örömmel mondtam igent.

Madách Színház / Mary Poppins – Auksz Éva

 

– Két hét alatt felkészülni a főszerepre elképesztő teljesítmény lehetett…

– Nehéz volt, és azt hiszem gyorstalpalóval minden fázison át is estem a próbafolyamat alatt, amin csak lehet. Rengeteget készültem, ennek ellenére amikor a Bencze Ilonával kettesben, egy teremben töltött intenzív próbafolyamat után találkoztam a színészekkel, a partnereimmel, belenéztem a szemükbe és mindent elfelejtettem. Szinte előröl kezdtem, de végül összeállt a kép.

– A nézők közül többen azt írják, Mary Poppins karaktere tökéletesen passzol hozzád. Annak idején nem gondolkoztál a castingon?

– A 2012-es premier idején otthon voltam a kisfiammal, pici volt még és bár a kolléganőim mondogatták, hogy meg kéne próbálnom és menjek el a meghallgatásra, váltig állítottam, hogy nekem ez most nem megy, babázom. És látod milyen az élet, most mégis eljátszhatom Mary Poppinst.

Auksz Éva a Mary Poppins-ban:

– Mi a Mary Poppins legfőbb üzenete a számodra?

– Amikor elkezdtem tanulni a szerepet, azt mondták, hogy a Mary Poppins nem arról szól, hogy a gyerekeknek nevelőnőre lenne szüksége, sőt, a felnőtteket, elsősorban az apukát és az anyukát kell megmenteni, nekik állítunk tükröt, és ebben van valami, hiszen a gyermekeink tényleg tőlünk függenek, számít, hogyan neveljük őket, mit látnak, mit hallanak. Eszembe is jutott, hogy ebben a két hétben mennyire háttérbe szorítottam a családomat, pedig ez rövid idő volt, és ilyen helyzet ritkán is adódik.

– Megtörténhet bármi – erről is szól a musical, te hiszel a csodákban?

– Abban mindenképp, hogy valaki irányítja az életünket és nem tudunk szembe menni vele. Engem a Jóisten a tenyerén hordoz, annyi mindent kaptam, szakmailag és a magánéletemben is boldog vagyok, és most a Mary Poppins-szal végképp kerek a világ.

Vass Kata / Színház.org