Egyszer volt egy Passio XXI – Alföldi Róbert rendezéséről képekben

2017 április 10. hétfő, 16:49

Április 9-én egyszeri alkalommal mutatták be a Passio XXI-et a Budapest Sportarénában.

Alföldi Róbert formabontó színpadképpel, nagyzenekari kísérettel és 150 táncossal vitte színre a Székely Csaba tollából született bibliai történetet a Budapest Sportarénában. A főbb szerepeket Szabó Kimmel Tamás, Stohl András, Pápai Erika, Feke Pál, László Zsolt, Fekete Ernő, Makranczi Zalán, Jordán Tamás és Tóth Gabi játszotta.

Makranczi Zalán / Passio XXI / Fotó: Puska Judit

Makranczi Zalán / Passio XXI /Fotó: Puska Judit Facebook oldala

Rosta Mária, az előadás producere korábban elmondta: egy 2007-ben,Manchesterben látott, különleges passió előadás adta az ötletet hogy itthon is készüljön egy hasonló, formabontó darab.
“Minden évben nekiszaladtunk, de különböző akadályok miatt soha nem sikerült színpadra vinni. Most, hogy megvalósul, az előadást az Arénában rendezzük meg, ami erre az alkalomra soha nem látott módon alakul át: a hagyományos színpaddal szemben még egy nagy színpad kap helyet, ezeket egy 50 méter hosszú keresztút köti össze” – mondta a producer.

A PASSIO XXI-ben – az eredeti dalszövegeket és dallamokat megtartva, ám áthangszerelve – felcsendült az elmúlt évek-évtizedek néhány nagy slágere, két generáció, többek között a fiatal korosztály nagy kedvencei, a legnépszerűbb mainstreem dalok, melyek dalszövegei úgy simulnak a darabba, mintha kifejezetten erre az alkalomra íródtak volna. Többek között az Ocho Macho, a Qumiby, a Subscribe, az Intim Torna Illegál, a Tankcsapda, az Anna and The Barbies egy-egy slágere is bekerül az előadásba. Az előadás zenei kíséretét az Óbudai Danubia Zenekar 52 tagú szimfonikus zenekara, valamint rockzenészek adták.

Szelle Marcell, Dobos István Richárd, Szatory Dávid, László Zsolt / Passio XXI / Fotó: Puska Judit

Szelle Marcell, Dobos István Richárd, Szatory Dávid, László Zsolt / Passio XXI /Fotó: Puska Judit Facebook oldala

“Jézus lázadó volt, és zenében a rock is tulajdonképpen a lázadás jelképe. Sokan alapítottak rockzenekart világmegváltó szándékkal. Ez a műfaj ráadásul képes arra, hogy mélyebb tartalmakat közvetítsen, mint egy nyári sláger, és könnyen örökzöld marad, vagyis mondanivalója nem kopik el. Ezért döntöttem úgy, hogy elsősorban mai magyar rockzenekarok dalait használom fel az előadáshoz” – mondta Székely Csaba.

A modern passiójáték végigkövette a jól ismert történetet, Virágvasárnaptól, ám úgy, mintha az események napjainkban zajlanának, egyfajta választ keresve arra a kérdésre is, mi történne, ha Jézus ma újra eljönne közénk. A rendező hangsúlyozta: a passió története kultúrantropológiai alaptörténet, ami mindannyiunk életét meghatározza, amelyből előbújt az egész európai kultúra.

Stohl András, Szabó Kimmel Tamás / Passio XXI / Fotó: Puska Judit

Stohl András, Szabó Kimmel Tamás / Passio XXI / Fotó: Puska Judit Facebook oldala

“Azt nem akarom, hogy direkt legyen. Az viszont elkerülhetetlen, hogy a színház a máról szóljon. Ebben az országban olyan gyakran hivatkoznak a kereszténységre, hogy az már tiszteletlenség. Főleg, amikor pajzsként vagy buzogányként használják. Ehhez a gyakorlathoz például csak annyiban szól hozzá a mi előadásunk, hogy megmutatja, honnan is indult az egész, mármint a kereszténység. Jó lenne, ha az ilyen előadásokból egy-két mondat megragadna a fülünkben, és megpróbálnánk kicsit keresztényibben élni – de ezt nem folytatom, mert majd megint megkapom, hogy mit prédikál a zsidó buzi a Szentírásról. Annyit állítok, hogy ha ennyire deklaráltan keresztény ország a miénk, akkor vegyük már elő azt a Bibliát, kezdjünk el róla beszélgetni, hogy mit is ajánl az embereknek és mit vár el tőlük. Amiket ebben a könyvben olvasni lehet, azok alapügyek, mindig azok voltak, mégsem beszélünk róluk” – nyilatkozta Alföldi Róbert.

Puska Judit fotóművész képei a próbáról :

Puska Judit Facebook oldalát itt érhetitek el, ahol színészportrékat is találtok.