Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról – Musicalt rendezett Földessy Margit

2017 április 20. csütörtök, 13:29

Földessy Margit rendezésében, a Marczibányi Téri Művelődési Központban mutatják be április 21-én  a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabot.

Déry Tibor azonos című kisregényének musicalváltozata üzenet a mai fiataloknak, hogyan veszíthetjük el egymást, és magunkat egy fesztivál mámorában. 2017. április 21-től több alkalommal is látható lesz a Marczibányi Téri Művelődési Központ színpadán a SZINDRA Társulat előadása.

Fotó: Makofka Sándor (makifoto.hu)

A Popfesztiválról:

Az ősbemutatója 1973. március 2-án volt a budapesti Vígszínházban. A darabot számos magyar színház műsorára tűzte. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Déry Tibor azonos című kisregényének 1973-as magyar musicalváltozata. A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig az első sikeres magyar rockmusical révén utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A cselekmény egy amerikai rockfesztiválon bontakozik ki, középpontjában pedig egy magyar emigráns házaspár áll.

Földessy Margit

 

Földessy Margit, a Szindra Társulat vezetője a produkcióról:

Földessy Margit, a Szindra Társulat vezetője 1999-ben rendezte meg először a Popfesztivált. A jelenlegi tanítványaival újra színpadra állítják a musicalt a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A próbák négy hónapja kezdődtek, április 21-én, pénteken lesz a bemutató. Margit az új előadás aktualitásáról, üzenetéről mesélte el gondolatait.

Amikor először rendeztem a Popfesztivált, akkor is az volt a mániám, hogy ezzel a darabbal valamit üzenni kellene a fiataloknak. Sajnos, az üzenet nem sokat változott. Most is felkiáltójeles tény, hogy vannak dolgok, amikbe bele lehet halni.

A legnagyobb bánatom az, hogy a témának még mindig van aktualitása. Sőt. A fesztiválok korszakát éljük. Ha az ember körülnéz egy fesztiválon, akkor bizony könnyek szöknek néha a szemébe, mert vannak, akik nem ismernek mértéket. A fiatalok közül nagyon sokan kergetik az adrenalint, valami helyett. Nem tudom, mi helyett, ezt próbáljuk a társulattal együtt megfejteni. Ők is a fesztiválozó korosztály tagjai, ha az ember velük készít előadást, akkor annak személyük is nyomatékot ad.

Egy bizonyos életkorban az ember kísérletezik, kipróbál dolgokat, bulizik. Ki mennyit. Most ezt egy kicsit vadabbul teszik a gyerekek, és sokkal több veszély leselkedik rájuk. Ezekre a veszélyekre szeretném én és a munkatársaim, tanítványaim felhívni a figyelmet. A szereplők személyes tapasztalatain, élményein keresztül lehetséges megteremteni a fesztivál valódi hangulatát, ami színpadon egyáltalán nem könnyű.

Sokat dolgoztunk a próbákon azon, hogy ez a hangulat megszülessen, éltre keljen, hogy közvetíteni tudja azokat az üzeneteket, amiktől az előadás 2017-ben is fontos. Ez nem egy felújított előadás, ez egy új előadás, amit a mostani tanítványaimmal együtt hozunk létre. Azokat a karaktereket kell megformálniuk, amikről nekik vannak primer tapasztalataik. Szeretném, ha a fesztiválozó és nem fesztiválozó fiatalok és szüleik, de a velük foglalkozó pedagógusok is meghallanák és megértenék az előadás üzenetét. Sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy nem lesz egy kicsit durva? Én azt gondolom, hogy az üzenetek felkiáltójeleit elég határozottan kell megrajzolni, ha csak szépelgünk, attól a veszély még veszély marad. Nem célom a megbotránkoztatás, de általában minden rendezésemben „van ami kiveri a biztosítékot”, kizárólag azért, hogy az üzenet felkiáltójelei beégjenek, és ne csak súrolják a felszínt.

Fotó: Makofka Sándor (makifoto.hu)

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Zene: Presser Gábor
Dalszöveg: Adamis Anna
Színpadra alkalmazta: Pós Sándor
Rendező: Földessy Margit

József: Szölösi Attila/Csákvári Krisztián
Eszter: Pertics Villő/Szekér Dóra
Beverley: Hunyadkürti Éva/Makofka Blanka
René: Kunics Olivér/Szentkuti Ákos
Marianne: Zavaros Anna/Vén Evelin
Bill: Juhász Kristóf/Germán Peti
Manuel: Béres Bence/Kelemen Márk
Juana: Rajó Zita/Zsoldos Alina
Fiú: Cseplye Dániel/Horvàth Màrk
Frantisek: Lakatos János/Gárdai Péter
Joshua: Benesovits Áron/Rajnai Lázár
Rendőr: Forgács Róber/Mitnyik László/Sipos Sándor
Apa: Kosynus Tamás/Haraszti Bálint
Kígyó: Kunert Mandula/Tóth Kata/Zavaros Anna
Pokol Angyala: Kocsis Gábor/Béres Bence
1.lány: Horváth Dóra/Bodnár Fanni
2.lány: Muraközi Lili/Nagy-Gellai Laura
Kisfiú: Suri Borisz/Nyári László/Jakab Ádám

További szereplők:, Kovács Fanni, Eőry Anna, Lovas Juci, Paizs Ádám, Trautmann Máté, Major Mátyás

Koreográfia: Szabados Tímea
Korrepetitor: Hunyadkürti Éva
A rendező munkatársa: Cseplye Dániel, Kiss Réka és Benesovits Áron
Hang és fény: Forgács Péter, Major Mátyás és Langó Ádám