“Nem szabad félni!” – Dunai Tamás főszereplésével jön a Valahol Európában

2017 április 28. péntek, 11:17

Őze Áron rendezésében május 12-én mutatják be Dés László musicaljét a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában.

A Valahol Európában című musical-adaptáció, mely az azonos című film alapján készült, májusban Dunaújvárosba érkezik. A darab ősbemutatóját 1995-ben, a Budapesti Operettszínházban, Horváth Péter rendezésében tartották, a második világháború véget értének ötvenedik évfordulójának alkalmából.

Egy legendás musical történetéről:

A II. világháború idején járunk. Egy fiatal kisfiú, Kuksi édesapja utolsó mondatát mondja: “Nem szabad félni!”. A Javítóintézetet szétbombázták. A találatot túlélt fiatal fiúk próbálják túlélni a háború viszontagságait. A fiúk csapatukba veszik Kuksit. Időközben találkoznak egy másik gyereksereggel.

Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. Közben a hadsereg és a bíróság hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket. A két csapat vezetője között meglepő kapcsolat alakul ki. Találnak egy elhagyatottnak tűnő birtokot, ahol Simon Péter, egykori karmester és zeneszerző lakik. Bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére. A hadsereg és a statárium megtalálja őket, de a gyerekek felveszik a kesztyűt.

Sikeres, de mégis tragikus véget ér a harc. Simon Péter egy utolsó ajándékot ad a gyerekeknek, amivel egyben életüket is megmenti.
Becslések szerint 1945-ben mintegy 200 000 háborús árva és 1 millió otthontalan gyermek élt Magyarországon. A háborúban megszaggatott Európában 13 millió magára maradt gyerek kereste családját.

Dés László – Nemes István

Valahol Európában

musical

Zeneszerző: Dés László

Dalszöveg: Nemes István

Szövegkönyv: Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter

Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján

Szereplők: Dunai Tamás, Jegercsik Csaba, Kiss Attila, Fritz Attila, Juhász Levente, Pataki Zsófia, Jakoda Benedek/ Bágyi Márton, Gebei Gellért/Bara Norbert/ Kovács Bálint, Jámbor Benedek, Czuppon Péter/ Szűcs Bátor, Turóczi Gergő/ Kardos Máté, Jámbor Lili/ Moravecz Márton, Acsádi Alíz/ Turóczi Csenge, Jiling Ottó/ Tillinger Donát, Eller Gusztáv