Nem lesz több nyári szünet a Madách Színházban – A jubileumok évadára készülnek

2017 április 29. szombat, 9:30

A Madách Színház hazánkban először folyamatos játszási rendre tér át. Jövőre már júliusban és augusztusban is várják a nézőket. A 2017/18-as évadban bemutatják a Szomorú vasárnapot és a Hatalmas Afrodité című darabot is.

Szirtes Tamás, a Madách Színház főigazgatója elárulta, hogy jelentős és izgalmas évadra készülnek, az országban a színházak közül elsőként egész évben nyitva tartanak majd, országos turnéra indulnak, jubileumokat ünnepelnek és két bemutatóra is készülnek. A 2017/18-as évadban a RaM Colosseum mellett a Budapest Kongresszusi Központban is játszanak.

Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Horgas Ádám, Szirtes Tamás, Mahó Andrea, Sasvári Sándor, Stohl András, Ladinek Judit, Gallusz Nikolett – fotó: Mohos Angéla

„Egész évben játszunk”

 Szirtes Tamás hangsúlyozta, hogy egész évben várják a nézőket, mely kétség kívül több munkát, nagyobb szervezést igényel majd.

„Erre a lépésre szüksége volt a színháznak, hiszen a darabjaink egymást szorítják ki, az igény irántuk pedig egyre csak nő.  A RaM Colosseumot közel 100 estére béreljük majd  ki. A Kongresszusi Központban játsszuk jövőre a Macskákat, ott tartjuk a musical 35 éves születésnapját is. A Macskák megújul a flexibilis térben, és ahogy a világban egyszer megszületett Webber műve, abban a formában fog életre kelni a Kongresszusi Központ aréna-színpadán is.” – mondta.

Kiemelte: „Hosszú ideje szűkítjük a szezont, a következő azonban már egy kísérleti évad lesz, amikor nyáron sem állunk le, így nagyjából 50 plusz előadást játszhatunk majd.”

Jubileumokkal várnak, hét nagysikerű előadás is jelentős mérföldkőhöz érkezik:

A következő szezon jubileumi produkcióiról is szót ejtett az igazgató, elmondta, hogy 2018-ban 35 éves lesz a Macskák. 15 éves születésnapját ünnepli Webber másik nagy sikerdarabja, Az Operaház Fantomja, ráadásul a produkciót 800. alkalommal tűzik műsorra. A Mary Poppins is jubilál, már 300. alkalommal csendül fel, hogy “Szuperfenofrenetikomaxikapitális”. A Nyomorultak, az Anna Karenina, és a Szente Vajk rendezésében bemutatott 1×3 néha 4 a 100., a Mamma Mia! Pedig 300. alkalommal látható jövőre a Madách Színházban.

A kerek évfordulókról:

1×3 néha 4 avagy egyszerháromnéhanégy – 100. előadás

Ray Cooney és Tony Hilton vígjátéka, az 1×3 néha 4 avagy egyszerháromnéhanégy 2012. május 25. óta szórakoztatja a Madách Színház nézőit. A klasszikus helyzetkomikum műfajában íródott darab egyik legnagyobb erénye a színészek virtuozitásában rejlik: Nagy Sándor például négy különböző szerepben jelenik meg a színpadon, legtöbbször néhány másodperces gyorsöltözésekkel, és több kilométernyi, színfalak mögötti futással játssza a szinte emberfeletti képességeket igénylő főszerepet. Szente Vajk első Madách színházbeli rendezése 2017 őszén a 100. előadásához érkezik.

Mary Poppins – 300. előadás 2017. december 10-én

2012 szeptemberében mutattuk be Disney és Cameron MacKintosh musicaljét, a Mary Poppinst, amely idén éri el a 300. előadást.

Mary Poppins, a csodálatos dadus figuráját P. L. Travers ausztrál írónő találta ki. Gyermekeknek szóló, évtizedeken át íródott regénysorozatából a Disney stúdió készíthetett zenés filmet 1964-ben. A film óriási sikert aratott, 13 Oscar-jelölése is kiemelkedő, Julie Andrews pedig a Golden Globe-díjat és az Oscar-díjat is megkapta Mary Poppins megformálásáért. A színpadi adaptáció jogait Cameron MacKintosh szerezte meg 1993-ban, a végleges változat azonban, az eredeti filmdalokkal, vagyis a Sherman-testvérek zenéjével csak 2004-ben készült el. Az ősbemutató Londonban volt, a Prince Edward Theatre-ben, 2004 decemberében.

A Madách Színház előadása non-replica változat, vagyis az eredetitől eltérő, önálló rendezői koncepcióval és kreatív tervekkel készült. A jelmezeket Rományi Nóra, a díszletet Rózsa István, a koreográfiát Tihanyi Ákos készítette, Szirtes Tamás rendező vezetésével. Az előadás főszereplői: Auksz Éva, Mahó Andrea, Polyák Lilla, Oroszlán Szonja, Csonka András, Sándor Dávid és Szente Vajk.

Mahó Andrea, Ladinek Judit, Gallusz Nikolett – fotó: Mohos Angéla

Les Misérables – A nyomorultak 100. előadás 2018. január 16-án

Alain Boublil és Claude-Michel Schönberg Les Misérables – A nyomorultak című musicaljét 2015 augusztusában Szegeden, 2016 áprilisában pedig a Madách Színházban mutattuk be. A Victor Hugo regénye alapján készült musical zenéjét Claude-Michel Schönberg szerezte, az eredeti francia szöveget pedig Alain Boublil és Jean-Marc Natel írta. Eredetileg albumként jelent meg, az első színpadi bemutató 1980-ban volt Párizsban, a Palais des Sports-ban. Cameron Mackintosh angol producer kezdeményezésére 1983-ban angol nyelvre fordították. A darab 1985. október 5-én debütált a West End-en.

A Madách Színház sikertörténetéhez hozzátartozik A nyomorultak. Az 1999-ben bemutatott darab – szintén Szirtes Tamás rendezésében – 200-nál több előadást ért meg. A 2016 áprilisa óta műsoron lévő előadás kevesebb, mint két év alatt éri el a 100-as számot, ebből 7 teltházas előadást a Szegedi Szabadtéri Színpadon játszottunk, esténként 4000 néző előtt.

 Anna Karenina – 100. előadás 2018. február 2-án

A Madách Színház 2002 óta játssza Kocsák Tibor és Miklós Tibor ANNA KARENINA című musical-operáját, melyet Tolsztoj világhírű klasszikusa ihletett. E lenyűgöző dallamvilágú darab estéről estére magában hordozza a léleképítő katarzist. Igazi irodalmi és zenei csemege egyszerre.

Az előadást Szerednyey Béla rendezte, címszerepben Polyák Lillával és Nyári Szilviával.

35 éves a Macskák – 2018. március 25-én

A Madách Színház 1983. március 25-én mutatta be a Macskákat Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László koreográfiájával, közvetlenül a londoni ősbemutató után. Az eltelt 35 évben az előadás majdnem 1500-szor került színre.
Az eltelt több mint három évtizedben sok szereposztást megért a Macskák: a különböző szerepekben összesen több mint 200 művésznek tapsolhatott a közönség. Jövőre, március 25-én a magyar színháztörténetben ismért egyedülálló jubileumhoz érkeznek: ezen a napon lesz 35 éves a Madách Színház Macskák című előadása, és ezen a napon reményeik szerint újra a színpadon köszönthetjük az egykori Macskák-szereplőket is.

Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter

Új bemutatók várnak:

Szirtes Tamás a jövő évi bemutatókról is lerántotta a leplet, elmondta: 2018. február 16-án mutatják be a Hatalmas Afrodité című 1995-ös Woody Allen-film színpadi változatát..

Az előadás rendezője, Valló Péter így mesélt a produkcióról:

„A hatalmas Aphrodité Woody Allen írás-  és filmművészetének emblematikus darabja. Aki ezeket szereti, márpedig nagyon-nagyon sok millió ember szereti a Földön – azok mind  az élet kiismerhetetlen, varázslatos, olykor nagyon mulatságos, olykor nagyon megindító csodáját szeretik. Bevallom, ezek közé tartozom magam is. Egy különleges mai történetet láthatnak majd azok, akik e rokonszenvben velem osztoznak. Ráadásul egy olyan mai történetet, amely görög sorstragédiának, „sorsvígjátéknak” is beillik. Sőt olykor valóságosan is az.  Az előadásban  a Madáchban jól ismert és szeretett művészek mellett – reményeim szerint – olyanok is szerepet vállalnak majd, akiket itt, ezeken a deszkákon először láthat a közönség.”

Nagy Sándor, Nagy-Kálózy Eszter, Horgas Ádám, Rudolf Péter

Woody Allen filmbeli szerepét a Madách Színházban Szente Vajk alakítja.

Érkezik a jövő évadban a Szomorú vasárnap is, a bemutatót 2018. március 29-én tartják. „Csodálatos, zenékkel teli, földöntúli találkozás története. A legismertebb magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjének humorral teli, felkavaró élete jelenik meg a színen. Seress Rezső és gyönyörű díva szerelme a haláluk után találkozik a túlvilági Kispipa étteremben, ahol felidézik az emberi kapcsolatokon áttaposó történelem eseményeit. Egy olyan időszakról mesélnek, mely alaposan próbára tette a tehetséget, a szerelem erejét és az emberi tartást. Bukásokkal és gyönyörű szenvedélyekkel teli út ez, mely megállíthatatlanul robog a meghökkentő végkifejlet felé. Az előadás összművészeti eszközökkel jeleníti meg ezt a varázslatos, chagalli világot.” – ezt már az előadás rendezője, Horgas Ádám fűzte hozzá. Főszereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nagy Sándor.

Kocsák Tibor, Hirtling István, Szente Vajk, Tóth Attila, Nagy Sándor, Nagy-Kálózy Eszter, Szirtes Tamás, Rudolf Péter, Sasvári Sándor, Mahó Andrea, Ladinek Judit, Stohl András, Gallusz Nikolett, Horgas Ádám – fotó – Mohos Angéla

Országos turnéra készül a Madách Színház:

A 2017/18-as évadban a Madách Színház két produkciója, a Jézus Krisztus Szupersztár és a Mamma Mia! is látható lesz nagyobb vidéki városokban, az előadásokra már most óriási az érdeklődés. Mivel a zenés produkciókat nagyobb színpadon, akár több ezer néző előtt láthatják, bővülni fog a színház csapata, a tánckart pl. meg kell duplázni.

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice: Jézus Krisztus Szupersztár című produkciója a debreceni Főnix Csarnokban két teltházas előadással indította a Madách Színház darabjainak turnéját az idei évadban. Október 15-én a Papp László Arénában, november 25-én pedig Veszprémben lesz látható Webber egyik klasszikus műve, a Madách Színház előadása. A címszerepben Tóth Attilát láthatják majd a nézők.

A Mamma Mia! eddig csak a Szegedi Szabadtéri Játékokon vendégeskedett. A tervek szerint Debrecenben, Győrben, Pécsett, Veszprémben, Szombathelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Békéscsabán és Szolnokon is felcsendülnek az ABBA együttes világslágerei a Madách Színház művészeinek előadásában. A debreceni Mamma Mia! előadás november 17-én és 18-án lesz a Főnix Csarnokban.

Színház.org