10 éves a Vámpírok bálja musical!

2017 május 10. szerda, 6:17

2007-ben mutatta be a PS Produkció Roman Polanski kultikus filmje alapján a Vámpírok bálja musical budapesti változatát.

A 10 éves jubileumi előadást június 5-én tartja a társulat, ezt követően június 6-án az előadás után éjszakai vámpírtalálkozó keretében a produkció összes szereplőjével találkozhat a közönség.

A Vámpírok bálja 10 éve indult hódító útjára

A PS Produkciót 2006-ban Póka Balázs operaénekes és Simon Edit producer alapította azzal a céllal, hogy meghonosítsa Magyarországon a nyugati országokban már bevált és sikeresen működő üzleti alapon – magántőke és szponzorációs támogatások bevonásával – megvalósított világszínvonalú, kompromisszumoktól mentes komoly művészeti értéket felvonultató musicaljátszást, és megismertesse a magyar közönséggel a minőségi zenés színházat.

Lányuk, Póka Júlia ügyvéd, és férje Erkel László Kentaur, díszlet- és jelmeztervező jelentős részt vállaltak előadásaik létrehozásában. Közös elhatározásuk volt 2004-ben, hogy bemutassák Budapesten a kiemelkedően magas – közel 280 milliós – költségvetésű musicalt, a Vámpírok bálját.

2010-ben, második produkcióként szintén nagy sikerrel mutatta be a PS Produkció, a Vámpírok bálja szereplőivel az ABBA együttes szerzőpárosának Benny Andersson és Björn Ulvaeus, valamint az Oscar-díjas szövegíró Tim Rice, SAKK című musicaljét.

A kezdetekről és egy világsikerről:

Simon Edit producer a legendás Rock Színház egyik alapítója, meghatározó egyénisége, motorja volt. Sokat tett a musical és a rockopera műfajának hazai elismertetéséért, kedvet adva a színházaknak musical produkciók létrehozására, rendszeres játszására. Nevéhez olyan darabok magyarországi ősbemutatója fűződik, mint A Nyomorultak, Sakk, Evita, HAIR, FAME, Jézus Krisztus Szupersztár, Miss Saigon, The Full Monthy, Dorian Gray, RENT.

A kultusz övezte Vámpírok bálja musicalt világszerte eddig több mit tíz millióan látták. Bécs után Stuttgartban, Hamburgban, a Broadway-n, Varsóban, 2006-ban Tokióban, Obernhausenben, Berlinben, majd ismét Stuttgartban ünnepelhették. 2007-től Budapesten új látványvilággal és rendezésben láthatja a közönség. A budapesti bemutatót követően már az előadás magyar változatát mutatták be 2009-ben ismét Bécsben, 2010-ben Antwerpenben valamint 2011-ben Szentpéterváron és Moszkvában.

A magyar produkció dupla CD-je hónapokon át vezette a Sound of Music toplistáját és a londoni lemezpiacon is elismerő sikert ért el.

A Vámpírok bálja bemutatásához befektetői tőke és szponzortámogatások mellett hitelt vettek fel. A biztos siker garanciáját a jó darabválasztás (Michael Kunze író, Jim Steinman zeneszerző) az elhivatott munka, a minőségre való törekvés, a rangos nemzetközi alkotói team (Roman Polanski vezetőrendező, Cornelius Baltus rendező, Dennis Callahan koreográfus, Chriss Ellis lighting designer) felkérése, a gondosan kiválasztott énekesek, táncosok, zenekari művészek, valamint az Erkel László Kentaur által tervezett parádés jelmezekkel, díszletekkel kiállított produkció biztosította.

Elsőként hirdettek valóban nyílt szereplőválogatást

2006-ban a PS Produkció elsőként hirdetett valóban nyílt szereplőválogatást, melyen 700 jelentkezőből a vezetőrendező Roman Polanski közvetlen munkatársa, Cornelius Baltus rendező és Dennis Callahan amerikai koreográfus vezetésével, a szerepekre legalkalmasabb művészeket választották ki. A szereplők kiválasztásánál nem volt szempont a korábban megszerzett hírnév, kizárólag a produktum és a tehetség alapján válogattak. A meghirdetett szereposztásban egyetlen ismert művész neve sem szerepelt, melyet a meghatározó színházszakmai körök hatalmas rizikónak és vakmerőségnek értékeltek. Mostanra komoly szakmai elismerésnek könyvelhető el, hogy a budapesti Vámpírok bálja társulatából 27 pályakezdő művész kapott külföldi szerződést a produkcióban nyújtott teljesítménye alapján és alig van Magyarországon olyan színház, ahol ne bukkanna fel egy-egy szereplő a Vámpírok báljából.

A Vámpírok bálja számokban

Az itthon és külföldön etalonként emlegetett produkció számos fiatal tehetséget röpített a magasba, hazai és nemzetközi nagyszínpadokra. Köteles Géza, a Magyar Állami Operaház karmestere irányításával az évek során több mint 100 zenekari művész játszott a produkció zenekarában. A közel 140 főt foglalkoztató, önfenntartó magánszínházi vállalkozás folyamatosan hirdet szereplőválogatást. A szereposztás folyamatosan frissül, fiatalodik, új tehetségek kapnak lehetőséget, amelynek köszönhetően az előadás tíz év elteltével sem veszített lendületéből és dinamizmusából. Napjainkig közel 4500 művész mutatkozhatott be személyesen a szereplőválogatások alkalmával és több mint 200 művész öltötte magára a Vámpírok bálja valamelyik karakterének jelmezét.

A társulatot a kezdetek óta a szeretet és a jókedv jellemzi, az utolsó előadások után minden közreműködő már a következő szériát várja. A családias légkörben barátságok és házastársi kapcsolatok is kialakultak az évek során. A tíz év sok veszteséget is hozott, Miklós Tibor szövegíró, Várady Viktória színművésznő és Répás Máté táncművész emlékét szívében őrzi az egész társulat.

Közel háromszáz előadás, 250 ezer néző, egyöntetű szakmai és közönségsiker. Ez a budapesti Vámpírok bálja eddigi mérlege. A magyar változat bombaként robbant be a köztudatba, mára alig akad olyan ember, akit ne kerített volna hatalmába a látványos produkció, ezrek várják vágyakozva a soron következő vámpír szériát. A Vámpírok bálja Facebook oldalát közel 40 ezer rajongó követi.

A ma már legendás musical jubileumát kísérő rendezvényekről

Nagy népszerűségnek örvend a közönség körében az előadások köré szervezett kulisszajárások és a dedikálással egybekötött éjszakai vámpírtalálkozók szervezése. A folyamatosan duzzadó rajongótábor megszokhatta, hogy minden szériában számíthatnak valamilyen izgalmas meglepetésre.

Tíz év alatt rengeteg rendhagyó kezdeményezéssel, akcióval szőtte szorosabbá kapcsolatát a produkció nagyszámú rajongótáborával. Többek közt a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben országos váradást szerveztek, egy budapesti luxusszállodában a mai napig népszerű és egyedülálló vámpírlakosztályokat nyitottak és örökbe fogadták Bendegúzt, a Fővárosi Állat- és Növénykert növényevő denevérét..

A 10 éves jubileumi előadást június 5-én tartja a társulat, ezt követően június 6-án az előadás után éjszakai vámpírtalálkozó keretében a produkció összes szereplőjével találkozhat a közönség.

Jubileumi előadások:

2017. június 1-tól 7-ig és október 25-től 29-ig