“A lépések nem elegendőek: érezned kell a zenét” – 30 éves a Dirty Dancing!

2017 május 18. csütörtök, 8:05

1987-ben, a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be a Dirty Dancinget. A film több rekordot is megdöntött, egyik betétdala Oscar-díjat is nyert. 

The steps aren’t enough. You have to FEEL the music.

Patrick Swayze, Jennifer Grey / Dirty Dancing

A jubileum kapcsán pedig ismét felmerül a kérdés: vajon minek ill. kinek köszönheti sikerét?

Ma már hihetetlen, de a 80-as évek közepén csupán egyetlen ismert színészt, Jerry Orbach-ot (ő játszotta Baby apját), a Broadway ünnepelt csillagát válogatták be a készülő produkcióba, a többiek szinte pályakezdő művészek voltak.  Jennifer Grey és Patrick Swayze a Dirty Dancing-nek köszönheti hírnevét.

Mégis, ez volt az első film, amelyből több mint egymillió videókazettát adtak el, a filmzenei album kétszeres platina lemez lett, a zárójelenetben hallható „The Time of My Life” című sláger pedig Oscar-díjat és Golden Globe-díjat is nyert.

Dirty Dancing

Dirty Dancing

Sokan egyébként a mai napig úgy vélik, a Dirty Dancing óriási sikere elsősorban a zenéjének köszönhető, de tény, hogy a táncos jeleneteket is imádták a nézők. Az alkotók már a castingra is csak kiváló tánctudással rendelkező színészeket vártak, mert szerették volna elkerülni, hogy a Flashdance-hez hasonló botrány alakuljon ki, ahol a főszereplőt valójában egy dublőr helyettesítette. Tulajdonképpen Jennifer Grey és Patrick Swayze is táncos múltjának köszönhette, hogy kiválasztották őket, hiszen mindketten képzett művészek voltak, ráadásul remekül működött közöttük a „kémia”.

Patrick Swayze, Jennifer Grey / Dirty Dancing

Patrick Swayze, Jennifer Grey / Dirty Dancing

(Swayzenek különös szerencséje volt, hiszen a főszerepet eredetileg Val Kilmer vagy Billy Zane játszotta volna, ő csak a harmadik volt a jelöltek sorában. Érdekesség az is, hogy Bébi szerepére meghallgatták az akkor 21 éves Sarah Jessica Parkert, aki 2 évvel korábban, az Édenkert a javából című vígjátékban, egy fantasztikus táncpárbajban volt látható, amely pontosan ugyanolyan emeléssel végződik, mint ami a Dirty Dancing koreográfiája.)

Swayze profi táncos partnerét Cynthia Rhodes alakította, őt szerződtették elsőként a filmbe. Rhodes akkor már ismert volt táncosként, hiszen a Flashdance-ben és a Staying Alive-ban is szerepelt. A Dirty Dancing koreográfusa pedig az a Kenny Ortega lett, aki mások mellett Michael Jacksonnal is dolgozott.

Patrick Swayze, Jennifer Grey / Dirty Dancing

Patrick Swayze, Jennifer Grey / Dirty Dancing

Feltehetőleg a mozi sikere nagyban múlt az ő felkészültségén, de ahhoz, hogy a Dirty Dancing-ből kultfilm legyen, elengedhetetlen volt Eleanor Bergstein producer közreműködése, aki saját gyermekkori élményeiből merítve írta a forgatókönyvet. Bergstein Brooklynban nőtt fel, apja zsidó orvos volt, nővérét Francesnek hívták, mint Jennifer Grey figuráját a filmben, és családjukkal rendszeresen a Catskill-hegységben nyaraltak, ahol a film is játszódik. Annak idején ő is részt vett egy táncversenyen egy családi utazás során, és Baby tőle kölcsönözte a becenevét.

Patrick Swayze figuráját, Johnnyt részben egy Michael Terrace nevű mambótáncos sztorijai ihlették, de egyetemi évei alatt Bergstein maga is tánctanárként dolgozott. Ennek kapcsán úgy nyilatkozott “bár mindenki azt hiszi, én vagyok Bébi, valójában Johnnyból is sok van bennem”.

Furcsa mód Bergsteint épp egy másik film inspirálta a történet megírására. Ugyanis akkor, amikor a 80-as évek elején egy Michael Douglasnek szánt forgatókönyvéből a producerek kivágták a táncos jeleneteket, eldöntötte, hogy legközelebb kizárólag táncos filmet fog készíteni.

Jennifer Grey / Dirty Dancing

Jennifer Grey / Dirty Dancing

Bergsteinnek a Dirty Dancing-gel sem volt könnyű dolga, évekig házalt a forgatókönyvvel, és amikor a Vestron Pictures nevű cégtől, – aki csak alacsony költségvetésből, kb. 5 millió dollárból volt hajlandó megcsinálni -, zöld utat kapott, a megfelelő helyszín okozott számára fejtörést. Végül a North Carolina-i Lake Lure-nél és a Virginiai Mountain Hotelben vették fel a filmet, de a vágóknak köszönhetően fel sem tűnik, hogy két különböző területen forgattak.

Bár abban mindenki egyetértett, hogy Emile Ardolino rendező tökéletesen választotta ki a szereplőket, ekkora sikerre senki nem számított. Az alkotók úgy vélték elsősorban a tizenéveseket vonzza majd a táncos műfaj, ehelyett a felnőtt közönség sokkal jobban értékelte.

Ezt bizonyította, hogy amikor a Dirty Dancing a ’87-es Cannes-i Filmfesztivál után megérkezett Amerikába, csak elismerő kritikákat kapott, még a New York Times is méltatta a filmet, az emberek pedig többször is beültek rá a moziba. Így a bemutató évében, Amerikában duplájára nőtt a táncórák iránti kereslet, 170 millió dollárral a Dirty Dancing könyvelhette el a legmagasabb bevételt, ami mostanáig, csak a moziforgalmazásból 214 millió dollárt termelt.

Patrik Swayze / Dirty Dancing

Patrik Swayze / Dirty Dancing

A filmmel kapcsolatban ma már legendás történetek keringenek, például az, hogy sokak kedvenc jelenetét, amelyben Johnny Castle és Baby a tóban gyakorolják a koreográfiát, októberben forgatták, ezért nincsenek benne közeli felvételek – a színészek ugyanis annyira fáztak, hogy az ajkuk elkékült. “Iszonyatosan hideg volt, de újra és újra fel kellett vennünk a jelenetet. Bár Jennifer könnyű volt, ha valakit vízben kell emelgetned, egy idő után a legsoványabb lány is 200 kilósnak tűnik” – emlékezett vissza egyszer Swayze.

Patrick Swayze, Jennifer Grey / Dirty Dancing

Patrick Swayze, Jennifer Grey / Dirty Dancing

A szóbeszéd szerint azonban volt olyan nap is, amikor 49 fokban zajlott a forgatás és a stábtagok közül többen ájuldoztak. Néhányan tudni vélik, hogy a nem túl szimpatikus Vivian szerepét végül ezért vállalta a koreográfus asszisztense, Miranda Garrison. Az is kiderült, Swayze nehezen viselte, hogy Grey időnként sírva fakadt a forgatáson, amikor valaki kritizálta, máskor pedig nevetőgörcsöt kapott, ezért rengetegszer kellett újravenni egy-egy snittet.

Patrick Swayze, Jennifer Grey / Dirty Dancing

Ami viszont egészen biztos: a film hatása napjainkig elér, ezért születésének 30. évfordulójára új változat készült belőle. Május 24-én az ABC csatornára érkezik a remake Abigail Breslin, Colt Prattes és Nicole Scherzinger főszereplésével.

Forrás:  Színház.org, Origo, BBC, Huffington Post

 
 

Kapcsolódó anyagok