Hat alkalommal játsszák az Aida című musicalt a fertőrákosi Barlangszínházban

2017 május 28. vasárnap, 16:47

Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás, Füredi Nikolett és Szomor György főszereplésével, Pataki András rendezésében mutatja be a Soproni Petőfi Színház Elton John – Tim Rice Aida című musicaljét, először június 15-én a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban.

Füredi Nikolett, az előadás egyik szereplője elmondta: a Barlangszínház hatalmas kőoszlopokkal tarkított színpada különleges helyszínt kínál a Verdi operájából készült musicaladaptáció egyiptomi díszleteihez.

Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás, Füredi Nikolett, Szomor György, Nagy Gábor, Pataki András rendező

Áldozatot hozni egymásért

– Tudunk-e áldozatot hozni egymásért, ügyekért, a szerelemért. Képesek vagyunk-e feltétel nélkül odaállni valaki, valami mellé, akiért, amiért érdemes élni, halni. Ezeket a gondolatokat szeretnénk feltárni, de úgy, hogy az előadásnak megmaradjon a minőségi, szórakozást adó jellege is, mert egy kiváló musicalről van szó – mondta Pataki András rendező.

Az előadás nyitja az idei barlangszínházi szezont, kimondottan ennek a játszóhelynek az adottságait, atmoszféráját figyelembe véve alakítják ki az egyiptomi kultúra monumentalitását idéző díszlet és látványvilágot. A produkció létrehozásában mintegy százan vesznek részt, a népszerű slágerek zenekaros kísérettel szólalnak meg, a zenei vezető és karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.

A darab díszlettervezője és koreográfusa Szakál Attila, aki a 2007-es magyarországi, székesfehérvári ősbemutatónak volt a társkoreográfusa. Kiemelte azt, hogy a táncokban Elton John dallamos rockzenéjéhez alkalmazkodva az érzelmeket, azok közvetítését szeretnék előtérbe helyezni, látványosan, jazzos, rockos, kortárs mozgáselemekkel fűszerezve, de nem öncélúan.

Az ő javaslatára került be a produkcióba címszereplőként a Franciaországban élő Stéphanie Schlesser, akinek édesanyja magyar származású, édesapja luxemburgi. Az énekesnő vállalta azt, hogy magyarul adja elő az előadás dalait.

Meghal, hogy mások élhessenek – Stéphanie Schlesser szavaival

– Aida elengedi szerelmét, hogy megmentse az övéit. Inkább meghal belül, hogy a többiek élhessenek. Egy nagyon erős nő, okos, öntudatos és azt választja ebben a történetben, ami a legjobb a népének. Micsoda bátor döntés és milyen gyönyörű a darabban, hogy a sors bizonyos módon kárpótolja őt! – mondta szerepéről Stéphanie Schlesser.

– Amikor először olvastam a szövegkönyvet, rögtön úgy éreztem, hogy Aida részben már bennem van. Persze, nem mint hercegnő, hanem az a szerelem, amivel ő küzd. Évekkel ezelőtt majdnem ugyanezt éltem át. Szintén választanom kellett a szerelem és a családom között. Szóval, Aida sokat jelent nekem, mert így meg tudom mutatni a nézőknek és a családomnak is, hogy mennyi mindenen mentem keresztül, amikor fiatalabb voltam. Aida helyzetében az tűnik feloldhatatlannak, hogy ha fenntartja a kapcsolatát az “ellenséggel”, akkor önző marad és elveszti a családját, ha pedig a családot választja, akkor szerelmével együtt egy része is vele hal… – mesélte Stéphanie Schlesser, aki azt a hatalmas nehézséget szeretné megmutatni a nézőknek, amivel Aida szembesül és küzd. Átélhetjük vele azokat a lehetetlen döntéseket, amiket meg kell hoznia. Szerinte mindenki magára ismerhet egy ilyen szituációban, ilyen képtelennek tűnő döntéshelyzetekkel.

Az Aida című musical szereplőinek bemutatkozása a Liszt Teraszon

Vastag Tamás is mesélt

Radames szerepében Vastag Tamás látható az előadásban. A népszerű énekes-előadó a SingSingSing, az Evita és A bábjátékos című előadásokban már szerepelt a soproni teátrumban.

– Egy olyan embert játszom, aki a saját problémái, a politika intrikái, körmönfontsága elől a háború légkörébe menekül, ahol szemtől szemben harcolhat egyenes emberként. A szerelem pedig megmutatja számára, hogy a konfliktusok a meg nem értettségből fakadnak, és a mások fájdalmán keresztül szerzett gazdagságnak nincs értéke – osztotta meg gondolatait mostani munkájáról Vastag Tamás.

– Azért örülök, hogy most Radamest játszhatom, mert úgy érzem, ez a szerep áll a mostani életszakaszomhoz, énemhez, gondolataimhoz a legközelebb. Nehéz és nagy kihívást tartogatott énekesileg is ez a feladat számomra. A darab, az egész mű, a zene magával ragadó, a dalokban meg lehet élni sorsokat, szenvedélyeket. A szerep mozgatórugóit, vívódásait, harcait, a szerelem emócióit, a lélek mélységeit is szeretném megmutatni a színpadon –  tette hozzá a népszerű előadó, akinek az egyik legkedvesebb része a műből az, amikor Radames és Aida beszélgetnek a núbiai király lányának a szülőfalujáról. Ekkor azt mondja Radames, ott egész más színe van a víznek. Mire Aida azt válaszolja: nem, itt van más színe a víznek.

Vastag Tamás szerint ez a párbeszéd is azt mutatja, nem ártana a mai világban is figyelembe venni bármilyen ítéletalkotáskor, hogy minden csak viszonyítás kérdése. Kinek hol van az itt és az ott, miközben mindannyian máshonnan érkezünk, sokfelé tartunk. S attól, hogy a víz színét másképp látjuk, még megérthetnénk egymást. Így kevesebb konfliktus, háború lenne a világban.

Aida fejet hajt az érzelmek előtt

Amnerist Füredi Nikolett alakítja, aki számos nagy zenés darab, musical, operett, rockopera főszerepét énekelte itthon és külföldön egyaránt. A népszerű előadó a Soproni Petőfi Színházban részt vett a SingSingSing előadásokban, ő játszotta az Evita címszerepét és a Csárdáskirálynőben Szilviát. Most is örömmel mondott igent arra, hogy csatlakozzon az Aida soproni stábjához.
Különleges számára Amneris szerepe, mert 2007-ben a magyarországi ősbemutató rendezője, Szurdi Miklós felkérte, hogy ő formálja meg a hercegnőt, ám épp ekkor Füredi Nikolettet megkereste a Budapesti Operettszínház, hogy legyen Elisabeth a készülő nagyszabású produkciójukban. Utóbbit választotta, ám most tíz év után nagy örömére ismét találkozhatott Amnerissel.

– A darabban nagy átalakuláson, személyiségfejlődésen megy keresztül a látszólag unatkozó Amneris, akit csak a külsőségek érdekelnek, hogy mindig szép, tökéletes legyen. A belső értékei nem érdekelnek senkit. Radamestől mint rabszolgalányt kapja ajándékba Aidát, és a két nő között rokonszenv, majd barátság alakul ki. A hercegnő találkozik valakivel, aki valódi kérdéseket tesz fel, és ő is valódi válaszokat kap tőle. Felfedezi, hogy a hajbókolásokkal körbevett élete, udvartartása közben lehet őszintén beszélni. Amikor riválisokká válnak, benne is átértékelődik minden a valódi, érdek nélküli érzelmekről. Fejet hajt mások szerelme előtt, igazából kegyelmet gyakorol felettük, s talán a főszereplőkön kívül ő hozza a legnagyobb áldozatot ebben a darabban – foglalta össze gondolatait szerepéről Füredi Nikolett, aki szerint a műben Amneris sorsa, tartása példát is adhat, hogy az érzelmeket, szenvedélyeket nem lehet kényszeríteni, megválasztani, csak megélni. Azok jó és rossz oldalával együtt.

Mindent a hatalomért

A Zosert megformáló Szomor György szintén nagy népszerűségnek örvend a musicalrajongók között.
– Csak a hatalom, annak megtartása, növelése a célja ennek az embernek, aki képes lenne akár a fiát is feláldozni ezért – hangsúlyozta.

Szomor György neve, pályafutása többszörösen összefonódott az Aida magyarországi előadásaival. Élete részévé vált a musical. A székesfehérvári ősbemutatóban Radamest énekelte, producere, társrendezője is volt a műnek, amelynek szövegkönyvét, dalszövegeit írta. Alkotóként benne volt a békéscsabai feldolgozásban, Ausztriában pedig angolul és németül is játszott a musicalben.  A most készülő soproni produkcióban viszont nem a fiatal szerelmes hadvezért, hanem annak apját alakítja és nagyon örül, hogy újból találkozhat ezzel a művel.

– Zoser viselkedése, észjárása nagyon egyszerűen megérthető, körbehatárolható. Mindent megtesz a hatalomért, annak megtartásáért, kiterjesztéséért, céljai eléréséhez pedig nem válogat az eszközökben, nem riad vissza semmitől. Bár, az élet nem mindig igazságos az ilyen emberekkel, a darabban azért ő megkapja a büntetését. Az Aida túlzás nélkül az egyik legerősebb hatású és erejű mű az örök, mindent legyőző szerelemről, a megfejthetetlen emberi kapcsolatokról, gyarlóságainkról, egymáshoz való viszonyainkról. Érzelmekről, önfeláldozásról, találkozásról, igazi szenvedélyes ragaszkodásról, életre-halálra szóló döntésekről szól ez a darab számunkra a mai napig. Feszegeti a rejtélyeket, keresi a határokat, s mindezt időtlenül teszi, hiszen az ember nem változik. Jó hinni a mesékben, legendákban, ilyen történetekben, mert tanulhatunk belőlük és ezek által is gazdagabbá  válhatunk – összegezte Szomor György, aki nagyon várja már a bemutatót, a közönséggel való találkozást.

Aida a Liszt Teraszon

Színpadon a Sopron Balett is

Fáraóként Nagy Gábort láthatják a nézők az előadásban, a népszerű színművész az önálló társulat 25 éves története alatt minden igazgatónál játszott a városban. A  meghívott énekesek mellett a soproni teátrum társulata, a teljes Sopron Balett, a produkció zenekara és kórusának tagjai, a Petőfi Színház színitanodájának hallgatói és a Dirty Dance Sopron tagjai is részt vesznek az előadásban. A jelmeztervező Húros Annamária, aki elmondta, a mai világra jellemző stílust az öltözékekben keveri az egyiptomi kultúrát jelző kiegészítőkkel, ruhákkal. Személyre szabottan alakítja ki a végleges jelmezeket.A barlangszínházi nyitóelőadás június 15-én lesz, majd látható a produkció az elkövetkezendő három napban, valamint ráadásként június 30-án és július 1-én is.