Szirtes Tamás: “Shakespeare beköltözik a Madách Színházba”

2017 június 03. szombat, 9:05

Június 9-én a Madách Színházban mutatják be a Szerelmes Shakespeare című darabot, és kezdetét veszi a Szerelmünk, Shakespeare Fesztivál is. A teátrum is feleleveníti azt az angol-amerikai hagyományt, amelynek keretében bő 70 helyszínen rendeztek Shakespeare-fesztivált a nagyvilágban.

A fotó a Szerelmes Shakespeare próbáján készült, forrás: Madách Színház

A Szirtes Tamás igazgató által megálmodott rendezvényen a színházi előadások mellett irodalmi elemzések, fotókiállítás, alternatív értelmezések, filmvetítések is szolgálják a világ legmaradandóbbat alkotó drámaírójának alaposabb megismerését. A Szerelmes Shakespeare rendezője, a színház igazgatója a Demokratának arról is mesélt, miért érezték aktuálisnak nyáron egy Shakespeare-fesztivál megrendezését.

“Az ötletet a Szerelmes Shakespeare című darabunk bemutatója adta. Úgy éreztem, maradtak bennem nyitott kérdések az adott darab témájához, gondolatköréhez kapcsolódóan, amelyekkel még szívesen foglalkoztam volna. Szerettem volna kilépni a darab történetének keretei közül, továbbgondolni azt a sokféle inspirációt, amit egy darab jelent. A bemutatandó műnek a főszereplője Shakespeare, a fesztivál pedig módot nyújt, hogy az ő műveivel a legszélesebb körben foglalkozzunk” – árulta el Szirtes Tamás.

 

Csákányi Eszter a Szerelmes Shakespeare próbáján, forrás: Madách Színház

A kérdésre, hogyan zajlik majd a fesztivál, úgy válaszolt: a kezdete egybeesik a bemutató napjával, vagyis június 9. lesz, és addig tart, ameddig a művet a nyári szezonban játsszák, vagyis július 16-ig. Valamennyi erre alkalmas teremben – Madách Stúdió, Tolnay Szalon, tetőterasz, előcsarnok, kiállítóterem – különböző előadások, rendezvények lesznek, a Nagyszínpadon pedig minden este a Szerelmes Shakespeare kerül színre. Shakespeare tehát beköltözik a Madách Színházba. “Az Én Shakespeare-em” című szakmai előadássorozatunkban nagyszerű kollégáink és pályatársaink, valamint irodalmárok vallanak majd arról, milyen hatást gyakorolt munkásságukra és művészetükre az angol drámaíró. Ennek keretében meghallgathatjuk Nádasdy Ádám, Kerényi Imre, Zsámbéki Gábor, László Zsolt, Gálffi László, Zsótér Sándor és Cserhalmi György előadását. Ez a névsor egyébként azt is mutatja, milyen magas színvonalú előadásokra számíthatunk.” – tette hozzá Szirtes Tamás.

Az igazgató arról is szót ejtett, hogy talán akkor válna igazán teljessé a fesztivál, ha angol színészek is eljönnének, és eredeti nyelven szólaltatnák meg műveket, jelenleg ilyet nem terveznek, de nem kizárt, hogy a későbbiekben erre is sor kerülhet.

“De nem kell brit területre menni legendás Shakespeare-interpretációkért. A kiállítótermünkben nagyon szép fotókiállítás lesz a Madách Színház nagy korszakának Shakespeare-előadásaiból, ahol legendás előadásokat és nagy színészi alakításokat idézünk meg: Bessenyei Ferenc, Huszti Péter, Gábor Miklós alakításait. Ennek a kiállításnak az is célja, hogy tisztelegjünk a múlt előtt. A szakmai előadásainkra a jegyárak egy mozijegy árához mérhetők, hiszen nem titkoltan az a szándékunk, hogy minél többen látogassák a rendezvényeket és tudjanak meg minél többet az Erzsébet-korról és William Shakespeare-ről.” – mondta.

Szirtes Tamás a Szerelmes Shakespeare próbáján, forrás: Madách Színház

Szirtes Tamás Shakespeare műveivel kapcsolatban kifejtette: “36 színdarabot írt, ezeken kívül vannak darabok, amelyeknek csak egy részét írta, sőt olyanok is, amelyekről csak feltételezzük, hogy ő a szerzőjük. Az, hogy művei nem vesztek el, két színészének köszönhető, akik a drámaíró halála után, a súgópéldányokat felhasználva kiadták őket, ez volt az ún. első fólió. Emellett azon kevés szerzők közé tartozott, aki a színházi vállalkozásból meggazdagodott, jómódú polgárként vonult vissza. Élete utolsó tíz évében otthagyta a színházat, de ennek a döntésnek a motivációi is rejtélyesek. A színpadtól egyébként gyönyörűen és költőien vett búcsút, A vihar című művének végén Prospero monológjában, melyben a varázsló eltöri pálcáját. Ez Shakespeare búcsúja a színháztól.”

A teljes interjút, melyből az is kiderül, hogy a Madách Színház igazgatója mit vár a Szerelmünk, Shakespeare Fesztiváltól, a Demokratában olvashatják.

Forrás: Demokrata, Tölgyesi Tibor