Shakespeare “beköltözött” a Madách Színházba

2017 június 13. kedd, 7:34

Bemutatták a Szerelmes Shakespeare című darabot Nagy Sándor, Tompos Kátya, Petrik Andrea és Solti Ádám főszereplésével. A premierrel egyidőben elindult a teátrum több mint egy hónapig tartó Shakespeare fesztiválja is.

Szerelmes Shakespeare a Madách Színházban: Tompos Kátya, Debreczeny Csaba

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettes asszony, aki részt vett a péntek esti premieren, arra emlékeztetett, hogy hogy több fővárosi teátrum is versengett az előadás színreviteléért, a megtiszteltetés azonban – a rengeteg és kitartó munkának köszönhetően – a Madách színházat érte.

„Nem csupán a bemutatót, hanem reméljük egy hagyományteremtő fesztivált is ünnepelhetünk ma este, hiszen elindult a Szerelmünk, Shakespeare Fesztivál.” – hangsúlyozta.

„A következő hat hét főhajtás a szerző előtt, fogalmazhatnánk úgy is, hogy szerelmi vallomás Shakespeare-nek. A Madách Színházban több mint 40 programmal várják a nézőket, rendkívül széles paletta jellemzi a résztvevőket, a fellépő művészeket. A fesztivál rávilágíthat arra is, miért is tartjuk Shakespeare-t az egyik legnagyobb irodalmi zseninek. Az író több mint 3000 szót alkotott, a Biblia után angol nyelvterületen Shakespeare-t idézik a legtöbben és rengeteg olyan kifejezést köszönhetünk neki, melyeket a mai napig használunk, pl. A „megtörik a jég” vagy az „aranyból van szíve” is Shakespeare tollából származik.” – árult el érdekességeket a főpolgármester helyettes asszony.

Szirtes Tamás rendező kiemelte: a Szerelmes Shakespeare-t bemutatni nehezebb feladat volt, mint egy nagy zenés produkciót színre vinni.

„Ismert filmet színpadra alkalmazni nem egyszerű feladat, az elmúlt tíz hétben mi is azon dolgoztunk, hogy a legmagasabb színvonalon mutathassuk be a művet. A művészek közül sokan először lépetek fel a Madách Színházban, a felkérést mindenki szívesen és azonnal vállalta és ennek egy titka volt, a hívószó: Shakespeare. Megláttuk ebben a darabban a nagy lehetőséget. Az elmúlt tíz évben többnyire zenés előadásokat mutattunk be. A társulatunk tagjai, akik estéről estére énekelnek, táncolnak, ezúttal komoly drámai színitársulatként léptek színpadra vendégművészeink mellett. A kreatív team tagjai, Gulyás Levente zeneszerző, Tihanyi Ákos koreográfus, Rózsa István díszlettervező, Rományi Nóra jelmeztervező szakmájuk legjavát nyújtották, az előadás mögött működő óriási gépezet, a fodrászok, a díszítők, a világosítók, öltöztetők nélkül azonban nem jöhetett volna létre a Szerelmes Shakespeare, sokszor ők mentettek meg egy-egy helyzetet.” – mondta Szirtes Tamás.

A premierrel egyidőben elindult a Szerelmünk, Shakespeare Fesztivál is, a műsorról ITT tudhatnak meg többet. A Szerelmes Shakespeare pedig egészen július 16-ig repertoáron szerepel a Madách Színházban.

Színház.org